IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0368447/
Info:
Název filmu: Vesnice/The Village

Žánr filmu:
Thriller/Drama
Premiéra:
2004
Délka filmu:
1 hodina, 48 minut
Natočeno:
USA
Hrají: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson, Cherry Jones, Celia Weston, Jayne Atkinson, Michael Pitt…

Scénář: M. Night Shyamalan

Režie:
M. Night Shyamalan

Po hororu See No Evil si teď povíme něco o filmu Vesnice. Tento film má velice dobrou myšlenku – o filmu, se někde dokonce píše, že se jedná o horor, což je holý nesmysl, protože film je zaměřením takovým dokumentem o tom, jaký dopad má na lidi život v izolaci a o pocitu strachu z toho, co na ně čeká mimo jejich vyhražený prostor. A to pozor, film se odehrává v roce 1897, přitom myšlenky lidí se kterými se setkáváme ve vesnici, kde žije obyvatelstvo svůj zvláštní život, který je od okolního světa velice rozdílný, jsou naprosto identické s těmi, co si myslí lidé, kteří žijí mimo jejich uzavřený svět…např. lidé prožívají lásku, strach. Strach ve filmové vesnici představuje pro jeho obyvatelstvo les v okolí nijak zvlášť rozlehlé vísky, v lese žijí démoni, kteří mají s obyvatelstvem dohodu, že pokud se nebude narušovat jejich prostor, tak oni nenaruší jejich prostor a také nesmí nosit oblečení červené barvy nebo mít někde po domě, či venku něco s červenou barvou, ta je prostě zakázaná. Jednoho dne se zvídavý mladík chce opovážit jít přes les do města pro léky, tím poruší zákon a rozčílené kreatury obyvatelstvu za to dají celkem krutě najevo, že se jim to nelíbí. Mezitím se odehraje svatba sestry dívky, jménem Ivy, která je zamilovaná právě do zvídavého chlapce jménem Lucius (opravdu ujeté jméno, kdo tohle proboha vymyslel :D). A tak si lidé se svými myšlenkami, příběhy žijí svůj pokorný život ve své vesnici. Ale dívka Ivy netuší, co ještě bude muset udělat a že se bude muset i se svým handicapem (je slepá) vydat mezi démony do lesa. A také, že se její cesta zapíše do historie vesnice, jako překonání této těžké zkoušky a nebo jako jeden velice smutný konec dívenky z vesnice. Na to vám dá odpověď samotný film, protože všechno vám rozhodně neprozradím ;).

Příběh zní velice zajímavě, nemyslíte? Bohužel řeknu vám, že to je asi tak všechno…ne to ne. Ale pojďme to rozebrat trochu více. Už z naznačení příběhu jste si jistě všimli, že myšlenka o tom ukázat člověka, jako tvora, který je součástí určitého izolovaného společenství je geniální, to opravdu je. Ale bohužel se nepovedlo filmařům to tak dokonale ukázat i ve filmu, film je 1. hodinu alespoň pro mě takový nezáživný děj, dokonce jsem se i začal nudit. A to je obrovská chyba, opravdu alespoň ta první půlka je vážně katastrofická. Musím sice pochválit jak se filmařům povedlo dokonale navodit atmosféru vesnice, stylového oblečení a chování lidí, ale nedokázali z toho odstranit tu nudu. Prostě nvm, ale první polovina filmu je vážně děsná nuda. Poté se film rozjede a kupodivu mě donutil se i zamyslet a konečně něco ukázal. Dále musím pochválit skvělou hudbu, která k filmu opravdu sedí. Upozorňuju, že pokud se chcete bát, tak se podívejte třeba na See No Evil, film není vůbec děsivý, akorát mě vyděsily dva zvuky, tak jako, že jsem se lekl :D. Pár věcí k dabingu, film jsem měl možnost vidět s českým dabingem, byl celkem povedený, ale vůbec se mi nezalíbil hlas Lindy Rybové u postavy Ivy, ten mi prostě k ní nepasoval. A také mi lezla na nervy věta: “Ti, o kteřích se nemluví,” lol. Také jsem po filmech jako je Saw nebo See No Evil poznal nějaké postavy ve filmu – Sigourney Weaverovou zná jistě každý a postava Luciuse mi taky hodně někoho připomínala, jeho představitele jsem už také někde viděl. Blížíme se k závěru recenze, z filmu jsem celkem zmatený a nad hodnocením jsem dlouho přemýšlel, mezi 6 a 7, nakonec dávám 6, protože ta první půlka byla vážně děs a tomuto filmu s geniální myšlenkou to celkem ublížilo. Ale rozhodně nejsem filmem zklamán, závěr byl geniální. Prostě pokud chcete vidět takový dokument o životu lidí v izolaci tak se rozhodně podívejte, pokud ale hledáte spíše nějaké vyděšení, tak se poohlédněte jinam.

Hodnocení filmu: 6/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x