IMDb: http://imdb.com/title/tt0301199/

Info:
Název filmu: Špína Londýna/Dirty Pretty Things

Žánr filmu:
Drama/Thriller
Premiéra: 2002
Délka filmu:
1 hodina, 37 minut
Natočeno:
Velká Británie
Hrají: Chiwetel Ejiofor, Audrey Tautou, Kriss Dosanjh, Israel Aduramo, Yemi Ajibade, Zlatko Buric, Sophie Okonedo, Sergi López, Benedict Wong, Damon Younger…

Scénář: Steven Knight

Režie:
Stephen Frears

Nikdo neví, jaké věci se můžou dít v samotném Londýně. Nikdo nespočítá kolik nelegálních přistěhovalců obývá toto město. Tohle je příběh o nich. A nejen to. Okwe je Nigerijec, který je jedním z nich, doufá, aby se opět mohl podívat do New Yorku. K tomu, aby se tam dostal, tak si vydělává jako taxikář a jako noční vrátný v jednom hotýlku, ve kterém se dějí zvláštní věci. A díky tomu, že má praxi jako doktor, tak za ním pro radu, pro léky chodí ti, co nemůžou, nebo nechtějí jít k normálnímu lékaři. A tak se Okwe třeba musí zabývat kamarádovou kapavkou :). Okwe je rád, že má nějakou práci, má také výhodu, že trpí nespavostí, k čemuž mu pomáhají i takové věcičky. Po práci si chodí odpočívat ke své kamarádce z hotelu, k muslimce Senay. Jsou do sebe zakoukaní, ale Okwe si nějaký vztah s ní nepřeje, ale má ji rád spíše jako svou dceru. Nemají ani jeden z nich lehký život, majitel hotelu jim znepříjemňuje život, jak může. Např. Senay ještě nedostala výplatu po 3 měsících práce a ještě po ní jde imigrační úřad, naštěstí má doklady, ale nesmí v Londýně pracovat. V jednu chvíli ji začnou hoši z úřadu pořádně sledovat a bude si muset najít jinou práci, kde si protrpí další peklo s majitelem vyšívárny. Zatímco Okwe nalezne jiné věci. Jednoho dne se podívá do pokoje číslo 510. Kde najde v záchodové míse lidské srdce. A zjistí, že se v hotelu nejen objevují drogy, prostituce, ale i něco mnohem jiného. To je teprve začátek. A bude se ještě divit, jaké operace se v pokoji dějí. Bude k tomu i kvůli vízu lákán, podlehne? Nebo dokáže zarazit této zvrácené činnosti nebo ani jedno? Dočkají se hrdinové tohoto snímku – Okwe a Senay nového začátku jinde ve světě a konečně objeví štěstí? To se dozvíte až po shlédnutí tohoto parádního snímku.

Opět jsem tento film sledoval v telce, začaly se mi poslední dobou líbit filmy, které dávají na ČT2 v pondělí a ve středu. Nejsou to žádné Hollywood pecky. Ale najdou se tam občas slušné klenoty, tento snímek patří mezi ně. Film vypráví o tom, jaké to mají nelegální přistěhovalci těžké a o tom jaké naschvály se jim dělají a jak se s nimi jedná. Úplně cítíte tu atmosféru a soucítíte s nimi. Senay hraje Audrey Tautou, kterou určitě musíte poznat z nedávného filmového hitu – Šifra Mistra Leonarda. Role jí sedla a vypadá jako Turkyně vážně sexy :). Je to příběh o tom, jak se možná i neprávem odsouzení imigranti snaží dostat se do normálního, plnohodnotného života. Film je skvělé drama. A velmi mile mě překvapil. Filmaři vám ukážou zákoutí Londýna, o kterých možná ani nevíte. A třeba takovéhle obchody v hotelu, to bylo opravdu husté. Dávám osmičku a mimochodem snímek obdržel i několik ocenění.

Hodnocení: 8/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x