IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0058135/

ČSFD: http://www.csfd.cz/film.php?32107#

Info:
Název filmu: Četník ze Saint Tropez/The Gendarme of St. TropezŽánr filmu: Komedie
Premiéra: 1964
Délka filmu: 1 hodina, 29 minut
Natočeno: Francie/Itálie
Hrají: Louis de Fun’es, Genevi’eve Grad, Michel Galabru, Daniel Cauchy, Madeleine Delavaivre, France Rumilly, Christian Marin, Jen Lefebvre…
Scénář: Richard Balducci, Jean Girault
Režie: Jean Girault

Policista Cruchot, kterému jde o to udělat velkou kariéru je z neznámé vesnice přeložen do Saint Tropez a také dostane jednu frčku navíc, takže se z něj stane strážmistr. Přivítají ho strážníci Fougasse a Merlot, už na začátku jim Cruchot ukáže velkou disciplínu a ještě než se dostane na stanici stihne napařit několik pokut, to se nelíbí ovšem moc veliteli Gerberovi, protože se Cruchot chová, jako by mu to tam patřilo. Cruchot se zabydluje ve svém nové místě a společně s ostatními jde na průzkum okolí. Zatímco si Cruchot užívá své nové funkce, jeho dcera Nicole má problém s tím najít si kamarády. A také ji štve, že zrovna ona musí být dcera četníka. Cruchot se ji snaží pomoci, ale moc se mu to nedaří. Proto se také rozhodne, že svým novým kamarádům zalže, že je dcera milionáře a bydlí s ním na jeho luxusní jachtě v přístavu. Na stanici se potýkají s problémy s nudisty a zrovna se jim nevede je dostat. Cruchot slíbí svému veliteli, že se na nudisty vrhne naplno a proto se četníci po náročném výcviku a promyšleném plánu vrhají na nudisty. A Cruchotův nápad vyjde. Nicole přesvědčená svými kamarády skončí na oné jachtě, mohlo by to dopadnout dobře, bohužel se údajný její otec na jachtě objeví a je velmi překvapen. Večer Nicole odejde na flám a při cestě domů ji vyprovodí její nápadník, není samozřejmě nadšená, ale to ještě zjistí, že ho napadne “půjčit si” auto, po divoké jízdě skončí v příkopě, majitel vozidla a jachty zjistí, že to byla Nicole. Nicole se vrací domů a tam již na ní čeká otec s otázkou, kde byla. Po zjištění kruté pravdy se vydá pro auto a povede se mu ho, i přes početné problémy se spolupracovníky – četníky, dostat zpět k majiteli. Nakonec to dovede k tomu, že se všechno zvrtne, z Cruchota se opravdu bude muset stát milionář, což povede k opravdu velkým problémům. Jak to dopadne, to stejně víte nebo si to zjistíte ;).

Po delší době opět přináším nějakou tu recenzi filmu, vzhledem k tomu, že jsem nemocen, rozhodl jsem si zase pustit po delší době sérii Četníků a samozřejmě jsem začal s prvním dílem. Kdo by neznal sérii komedií z četnického prostředí, která odstartovala kariéru Louise de Funese, díky které se stal známý po celém světě. U nás se tato série komedií také dočkala velké obliby, hlavně díky skvělému dabingu Františka Filipovského, bez něho si vlastně ani jinak Funese nedokážu představit a rozhodně by se mi tak moc Četníci nelíbili. Velice podařená komedie s trochu šíleným strážníkem Cruchotem. Film rozhodně řadím mezi klasiku, v současnosti nemusí tento humor každého zaujmout a je trochu ohraný, ale i tak dá se na to koukat pořád – alespoň v mém případě. Jediné, co bych vytknul je konec filmu, kde se humor poněkud ztratil. Ale i tak první a pro někoho jistě nejpodařenější díl z celé série, kde se objevuje tradiční cestování s jeptiškou, které poté snad už nechybělo v jediném díle. Kdo tento film ještě neviděl, tak by se měl hodně stydět. Rozhodně devítka.

Hodnocení: 9/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x