Zajímavá stránka pro fanoušky: http://www.scarface1983.com/

IMDb: http://imdb.com/title/tt0086250/

ČSFD: http://www.csfd.cz/film.php?2335

Info:
Název filmu: Zjizvená tvář/Scarface

Žánr filmu: Akční/Thriller/Krimi/Drama
Premiéra: 1983
Délka filmu: 2 hodiny, 50 minut
Natočeno: USA
Hrají: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia, F. Murray Abraham, Paul Shenar, Harris Yulin, Pepe Serna, Dennis Holahan…
Scénář: Oliver Stone
Režie: Brian De Palma

THE WORLD IS YOURS

V květnu 1980 otevřel Fidel Castro kubánský přístav Mariel s jasným záměrem nechat některé občany odjet za příbuznými do Spojených států. Do sedmdesátidvou hodin bylo 3 000 amerických lodí na cestě na Kubu. Brzy se ukázalo, že Castro přinutil majitele lodí, aby odvezli nejen příbuzné, ale i nejhorší kubánské vězně. Mezi 125 000 uprchlíky, kteří se vylodili na Floridě, bylo 25 000 trestanců. A jedním z nich byl i kubánský politický vězeň Tony Montana (Al Pacino). Tony po příjezdu skončí ve vězení, kde jsou mu pokládány zajímavé otázky, u kterých už vám bude naznačeno, že tohle není jen tak obyčejný chlapík. Po měsíci živoření v uzavřené komunitě mu jeho nejlepší kamarád přinese nabídku, která se neodmítá (jako Kmotr :D): zabije komunistu a drogová mafie ho dostane ven i s jeho parťákem do Miami. Tony se nerozmýšlí ani minutu a udělá to. V Miami začíná jako bezvýznamný člověk, který musí mýt nádobí. Ale přichází na scénu poskok jednoho velmi vlivného drogového bosse přezdívaný Omar. Zde se pořádně projeví Tony, nenechá se sebou takhle zacházet, právě díky tomu se poté dostane velmi daleko a chováním si také zasluhuje respekt ostatních. Ukáže, že se nebojí nikoho a ničeho. Díky tomu se vypracuje snad rychleji a dostane zajímavou nabídku. Vyzvednout dodávku koksu v hotelu Miami Beach. Nakonec se to všechno pořádně zvrtne a přichází jedna z památných scén, kde se objeví i oblíbená motorová pila. Nakonec z toho vyvázne, i jeho nejlepší kamarád Manny, bohužel jeden z nich příjde o život, hádejte jakým způsobem. Zatelefonuje Omarovi, že má yeyo i peníze, ale vysloveně řekne, že doveze zboží samotnému šéfovi – Franku Lopézovi. Frankovi je Tony sympatický a padnou si do oka, Tonyho kariéra může začít. Na scéně se objevuje Frankova přítelkyně Elvira, do které se Tony zamiluje. Všichni se poté dostávají do klubu Babylon. Frank Tonyho začíná zaučovat, aniž by Frank tušil, kdo Tony vlastně je. A tak plynou měsíce, Tony získává stále více a více peněz a buduje si respekt mezi ostatními. Také se příjde podívat za svou matkou a sestrou Ginou. Gina je z jeho návštěvy nadšená, ale matka Tonyho nenávidí, kvůli tomu, jaký je to člověk. Poté se také poprvé dostává do styku se Sosou v Bolívii a možná udělá chybu s tím, že se chová jako by mohl vyjednávat za svého šéfa, Sosovi se také Tony zalíbí a dá mu nabídku a také se postará o Omara. Poté, co se Tony vrací do Miami, Frank se dozví o jeho rozhodnutí a je z toho velmi vzteklý. Frank se Tonyho začne obávat a připraví mu několik překvapení. Tony se také rozhodne udělat velké rozhodnutí, teprve začne jeho velký vzestup, který ale nebude trvat dlouho…

K filmu jsem se dostal díky hře, jinak bych ho asi nikdy neviděl, což by byla obrovská škoda, hlavně také z toho důvodu, že tyhle filmy mám rád a Scarface je srovnáván s Kmotrem, který patří mezi mé oblíbené filmy a knihy. Trochu zase prožívám takovou menší mánii z toho :), něco jako u Shadowmana, ale to přejde. Na rovinu řeknu, že tenhle film je výborný, právě v této době, jak jsem napsal hraju hru, která navazuje na konec filmu, ale na jaksi trošku pozměněný konec filmu, ale k tomu se dostaneme (možná) až jindy. Teď se vraťme k filmu, i když je film dlouhý téměř 3 hodiny, měl jsem na konci titulků dojem, který jsem ještě neměl – připadalo mi, že jsem sledoval film tak maximálně o délce jedné a půl hodiny. Na filmu je absolutně perfektní atmosféra, která vás vtáhne, parádní hudba od Giorgia Morodera, příběh, skvělá práce kameramana, Al Pacino, ale hlavní devízou není ani jedna ze zmiňovaných věcí, i když ano – souvislost to má s Al Pacinem. Jako hlavní věc beru osobnost Tonyho Montany, která je prostě parádně provedená – extravagantní, namyšlený, ambiciózní, nedůvěřující…, a mohl bych pokračovat, osobnost. Al Pacino se ujal role vážně perfektně, Tony je vlastně zobrazován jako hrdina, ale i zároveň jako parchant největšího kalibru, který má svůj vlastní svět a to, co je mu prostě proti srsti to dá najevo, na konci spadne i do s*aček s kterými obchoduje a proti němu vystoupí i jeho sestra, ale to už bych možná prozrazoval až příliš moc. Svůj závěrečný osud si dokonce i tak zaslouží a většině z vás ho možná nebude ani líto. Ale ve výsledku je to alespoň pro mě sympatická osobnost – má své preference, nepůjde proti tomu, že by zabil nějakého civilistu – hlavně tedy ženy a děti. Dále jeho hlášky, kterých vám pár sem ještě vypíšu jsou skvělé, nezapomenutelné. Plné slov jako je f*ck, ale věřte mi, že se vám to bude i líbit i v takto velkém množství. Dále na vyslovování OK nezapomenu. Musím i tak pochválit režiséra De Palmu a Al Pacino je v roli Tonyho geniální. Byla by velká škoda, kdybyste si tento snímek, stejně jako hru, nechali ujít. Rozmýšlel jsem se mezi desítkou a devítkou, ale nakonec zůstanu u té devítky, tento film se nezalíbí každému. A jak hovoří titulek ve hře, watch the movie, play the game!

Hodnocení: 9/10

Několik hlášek Tonyho Montany:

You can send me here, there, this, that, it doesn’t matter. There’s nothing you can do to me that Castro has not already done.

Amigo, the only thing in this world that gives orders is balls, you got that? Balls.

This is paradise, I’m tellin’ ya. This town like a great big pussy just waitin’ to get f*cked.

Chichi, get the yeyo.

In this country, you gotta make the money first. Then when you get the money, you get the power. Then when you get the power, then you get the women.

I always tell the truth. Even when I lie.

I never f*cked anybody over in my life that didn’t have it coming to ’em. You got that? All I have in this world is my balls and my word and I don’t break ’em for no one. You understand? That piece of sh*t up there, I never liked him, I never trusted him. For all I know he had me set up and had my friend Angel Fernandez killed. But that’s history. I’m here, he’s not. You wanna go on with me, you say it. You don’t, then you make a move.

Who put this thing together? Me, that’s who! Who do I trust? Me!

I’m Tony Montana! You f*ck with me, you f*ckin’ with the best!

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x