iMDb: http://www.imdb.com/title/tt0097958/

ČSFD: http://www.csfd.cz/film.php?17459

Info:
Název filmu: Vánoční prázdniny/Christmas Vacation

Žánr filmu: Rodinná komedie
Premiéra: 1989
Délka filmu: 1 hodiny, 37 minut
Natočeno: USA
Hrají: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph, Diane Ladd, E.G. Marshall, Doris Roberts, Randy Quaid…
Scénář: John Hughes
Režie: Jeremiah S. Chechik

Clark Griswold už dlouho sní o perfektních Vánocích s celou svojí rodinou. Ještě než přijedou dědečkové a babičky, je důležité zajet pro symbol Vánoc – stromek, co na to, že jste zapomněli pilu. A už tohle znamená, že to nebude vše a že se má Clark ještě na co těšit. Následuje slušná hromada katastrof a to ještě ve krátké době. Clark má připraven opravdu skvělý dárek, kvůli své vánoční prémii se rozhodl instalovat bazén. Jeho manželka ho trochu nudí, když přijedou dědečkové a babičky, tak není Clark tak nadšen, jak si představoval. Nefunguje osvětlení baráku, přijede bratránek Eddie se Slizákem a rodinou. Krocan je nepoživatelný, zhebne kočka a to bych mohl stále pokračovat, ale to pořád není nic nad tím, kdy se Clark konečně dočká prémie.

Jeden ze známých dobrodružství rodiny Griswoldů – ten nejlepší. Pokud jste tento film ještě neviděli, pochybuji, že někdo takový je, tak to prostě musíte okamžitě napravit. Tento film je asi zřejmě ten nejlepší zahraniční vánoční film, tuto komedii znám prostě nazpaměť a neomrzí ani posté a budete se i smát. Některé věci jako vypouštění záchodu do kanálu, hlášky – to se nedá zapomenout. Chevy Chase se ujal své role perfektně, filmu nechybí vánoční atmosféra, perfektní načasování nepříjemných událostí, skvělá hudba. Je to prostě komedie, u které se bude bavit celá rodina. Tento film nesmí chybět k Vánocům. Eddie ruluje, váhal jsem mezi desítkou a devítkou, ale rozhodl jsem se pro deset, tento snímek si to zaslouží. Jediné, co je špatné a na to pozor! Je dabing, jsou dvě cz verze, jeden dabing je absolutně perfektní, zatímco druhý je slátanina a děs, který dělá z filmu nekoukatelnou blbost, možná je to tím, že jsem zvyklý na “klasický” dabing, ale prostě ten druhý, to je něco strašného, to bych strhnul filmu i 7 bodů, takže jedině s dobrým dabingem! (poznáte např. podle toho, že Clark zdraví šéfův sbor slovy – “Polibte si, polibte mu, trhněte si!”) Musím na to upozornit, protože s tím špatným dabingem film ztrácí hodně atmosféry, nejlepší je se asi na to dívat v originále :). Ale tohle je prostě super věc, u které se pobavíte. Ale opravdu pozor na ten dabing, na který je upozornění už i na ČSFD. Nova prostě zesere vše. Ještě, že mám na VHSce klasiku z HBO. Ale ještě jednou, jedním slovem – klasika!

Hodnocení: 10/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x