Docela mě štve, že zapomínám na pořádné recenze filmů, tady je pár slov k filmům, co jsem poslední dobou viděl. A od příště už doufám to budou pořádné recky filmů se vším všudy, budu se snažit.

Johnny English

Důležitý agent 01, který je součástí vyšetřovací skupiny MI 7 pátral po něčem důležitém, ale zemřel. Je nutné, aby se případu ujal někdo jiný, tím je Johnny English. Zmizí korunovační klenoty z londýnského Toweru a English je musí získat zpět. Podezřelým je Pascal Sauvage, který se chce stát králem a má v přípravě jeden velký plán.

S názory na ČSFD se často neshodnu, ale teď se rapidně neshodnu. Tento film byl o ničem, příběh opravdu ubohý, ten scénář je prostě strašný, dále výkon herců taky nic moc. Spousta hluchých míst, předvídavost toho, co se odehraje – takže se nezasmějete. Nulová legrace. Prostě Atkinson zůstane pro většinu lidí panem Beanem, s tím nic nenadělá a tady mi prostě na tu roli nějak nesedne. Ne, že by byl špatný, jeho chyba to určitě není, že se nezasmějete. Dále ani Malkovich se neujmul své role nijak extra. Ale rozhodně jako plus počítám účast Natalie Imbrugliy, která je velmi pohledná a do role agentky se hodí. Jediná věc, u které jsem se celkem pousmál byla korunovační scéna. Pro mě to byla velká nuda a budu hodně kritický, 3 body.

Hodnocení: 3/10

Moucha

Sethu Brundleovi se podaří vynaleznout věc, která by hodně měla znamenat pro svět, ale každý si myslí, že je to pouhý blázen. Dokáže mu porozumět jedna žena, zamilují se do sebe a dokonce žena otěhotní. Vynález teleportační zařízení je opravdu skvělý, ale dojde k problému, když ho Seth bude chtít zkusit sám na sobě, do zařízení se dostane moucha, kombinace genů bude mít dalekosáhlé následky. Seth musí najít protilék, bo se rychle začíná měnit v nestvůru.

Slušný počin od režiséra Davida Cronenberga. Jeff Goldblum se prostě do role vědce perfektně hodí. Film je z roku 1986 a triky na velmi slušné úrovni. K tomu si připočtěte velice dobrou atmosféru. Proměna Setha je vážně děsivá. Jsou v tom prvky dramatu a konec obrečíte. Slušná sedmička, bo se tady pár hluchých míst najde.

Hodnocení: 7*/10

Moucha 2

Určitě si pamatujete, že milenka Setha otěhotněla a dítě si nechala, přišlo na svět a je pod dohledem vědců, je zvláštní jako jeho otec, rychle roste a je na vysoké inteligenční úrovni, je otázkou času než dopadne jako jeho otec, mezitím probíhají další výzkumy teleportačního zařízení, které je problémové, ale Martin se do něho pustí a pokusí se ho opravit, dokáže ho i vyléčit?

Pokračování zajímavého sci-fi hororu, který se ani nemuselo dělat. Najde se tu pár povedených efektů a konec byl vesměs zajímavý. Ale u tohoto filmu jsem chvílemi usínal (sledoval jsem ho kolem půlnoci a ještě v pátek, kdy chodím spát velmi brzy). Vývoj Martina byl také zajímavě proveden. A prostě to, co se z něj stane, bylo očekáváno. Ale to, co hlavně tomuto filmu chybí je atmosféra a vize, kterou měl Seth z jedničky. Scénář nikterak zajímavý. Kopie prvního dílu. Ale i tak se tento díl snést dá a některé hororové věci by hravě strčil do kapsy, čistý průměr.

Hodnocení: 5/10

Velký flám

Britští letci jsou sestřeleni a všichni skončí nad okupovanou Paříží. Musí si dát pozor a vrátit se rychle do Británie. Podaří se jim naleznout pomoc u chudého malíře, nafoukaného dirigenta, jeptišky a milé blondýnky? Nakonec to dopadne tak, že všichni budou muset společně prchat před Němci.

Povedený kousek s mistrem francouzských komedií Louis de Funésem. I když je film zasazen do prostředí druhé světové války, ani si toho moc nevšimnete, prostě je to komedie a tady se neřeší válečné události ve světě a myslím, že se autorům, jak bylo řečeno v bonusu o filmu, povedl záměr – abyste brali film jako takovou hrou – jak četnící honí zloděje. Četníci jsou Němci a zloději – Britové a nechtěně zapojení Francouzi. Povedený scénář a zábavná komedie se skvělým výkonem v dabingu od mistra Františka Filipovského. Věci jako spaní v hotelu s německými důstojníky jsou nezapomenutelné a o tom, jak pískal, jsem se smál poté ještě hodně dlouho :). Prostě příjemná komedie, která se může pořád. Devět.

Hodnocení: 9/10

Jason X

Ocitáme se v daleké budoucnosti, kde část výzkumného týmu nalezne zmrzlá těla ženy a vraha Jasona Vorheese.

Opravdu nepovedený horor, který je jedna velká nuda, při tom stačilo pořádně zapracovat na scénáři, ale opět je to jenom jedna velká vyvražďovačka. Už asi 124. díl o Jasonu Vorheesovi (známá hororová série Pátek 13.) a také zřejmě ten nejhorší. Nuda po celou dobu. Postava Jasona není nikterak ohromující, jediné co by se dalo počítat za plus je pár efektních scén a některé vtipné momenty. Ale ve všech ohledech opravdu slabý kousek, který můžete s přehledem přehlédnout. Dva body.

Hodnocení: 2/10

Černý jestřáb sestřelen

Část elitní jednotky armády z USA je poslána do somálského Mogadishu, aby se zapojila do operace zajmutí několik vysokých důstojníků, které patří pod patronát krutého somálského diktátora. V Mogadishu zuří občanská válka a hladomor. Zdánlivě snadná mise se zvrtne v nehorázný masakr, ve kterém moc lidí nepřežije.

Celkem zajímavý kousek, ale po většinu doby mě to nějak nebralo. Ale rozhodně se musí chválit – slušná atmosféra, perfektní práce kamery, skvěle zvládnuté střihy a i dobře udělaný scénář. Také si uděláte další pohled na krutosti války. K tomu si připočtěte povedené výkony herců (hlavně se mi líbil Fichtner v roli vojáka)a jméno režiséra Ridleyho Scotta. Ale i tak mě to prostě nějak nezaujalo. Proto sedm.

Hodnocení: 7/10

Kurýr

Frank Martin má pozoruhodnou práci, je to profesionální kurýr, který má své zásady. Ano, jsou tu přeci normální pošty, ale kurýr jako je Martin přenáší i zvláštní zásilky ;). Frank je opravdový profík, ale jednou poruší svou hlavní zásadu – neotvírat zásilky – a do jedné zvláštní se podívá, zjistí, že to je svázaná dívka, tímto se dostane do velkých problémů a čeká ho pronásledování zabijáků.

Přesný důkaz toho, jak mít špatný scénář. Ale perfektní práce kamery, skvělá hudba a povedená akce vede v to, že si nakonec celkem povedený snímek zaslouží sedmičku.

Hodnocení: 7/10

Uprchlík

Z úspěšného a bohatého chirurga se stane po jednom nepříjemném dni, kdy nalezne svou manželku v domě mrtvou, neprávem podezřelý z vraždy a skončí ve vězení. Richard Kimble je odsouzen na smrt, nikdo mu nevěří, že vraždu má na svědomí chlápek s protézou. Při přepravě do jiné věznice se ale stane nehoda a z Kimbleho se stává uprchlík. Musí najít vraha, pomstít se a očistit své jméno, podaří se mu to?

Povedený filmek, ve kterém hlavně exceluje Harrison Ford a mě osobně velmi potěšil, scénář celkem povedený a po celou dobu filmu jsem se ani nenudil. Potěšil i Tommy Lee Jones v roli agenta Sama Gerharda. Prostě zajímavá věc, kterou byste mohli vidět, hlavně je v tom skvělá atmosféra, je napínavý, má spád, atd. Osm-devět, váhám, dám ale devět, film si to zaslouží.

Hodnocení: 9/10

Pianista

Wladyslaw Szpilman je uznávaný pianista, píše se rok 1939 a Polsko je napadeno německými vojáky. Szpilman je žid a Němci začínají jednat, od počátečních “primitivních” zákazů přijde přeložení většiny židů do židovského ghetta. Z celkem poklidného života se stává rázem nehorázné peklo a bude hůř.

Film, který jsem viděl ve škole :), na tom by nebylo nic divného, kdyby neměl takovou délku a ještě na něj koukali o němčinu v češtině. Film se mi opravdu líbil a také si vemte, že to je oskarový film. Povedený příběh, skvělé kulisy a hlavně je to film, který perfektně zobrazuje hrůzy války. Uvnitř Varšavského ghetta to bylo velmi otřesné a při některých scénách budete opravdu jen čučet na obrazovku. Nejvíc působivé bylo asi jak si několik Poláků musí lehnout na zem a pak je jeden německý důstojník odkrágluje jednou mířenou střelou do hlavy a u posledního mu dojdou náboje – wow. Dále, konec války v Pianistovi byl fakt skvěle zobrazený, ty sutiny ve Varšavě skvělé a jak se k němu zachoval ten důstojník, to bylo velice působivé. Nad tímto filmem jsem se i celkem zamyslel. Adrien Brody se své role ujal dobře a režisér Polanski také celkem dobře zapracoval. Váhal jsem mezi devítkou a desítkou, ale nakonec jsem se rozhodl pro devítku.

Hodnocení: 9/10

Mlčení Jehňátek

Seznamte se s žijícím kanibalem Hannibalem Lecterem, který krom toho, že je šílený psychopatický vrah se zálibou v kanibalismus, je také dobrý psychiatr. Je důležité dostat jeho informace, protože ve světě řádí masový vrah, který své oběti stahuje z kůže – známý jako Buffalo Bill. Vytáhnutím informací z Lectera je pověřena studentka akademie FBI Clarice Starlingová. Clarice nakonec s Hannibalem najde společnou řeč a je z něho šokována a také fascinována. Hannibal Clarice pomůže a dostane ji na stopu Buffalo Billa.

Mlčení jehňátek je známá věc. Fascinující postava Lectera, kterou perfektně ztvárnil Anthony Hopkins – na tu se prostě nezapomíná. Vykreslení Lectera jako inteligentního psychiatra bylo provedeno skvěle. I zapojení herečky Jodie Foster se rozhodně povedlo. Na tomhle filmu se dá jenom chválit. Budete se bát a bavit při celém filmu. I postava Bufallo Billa byla skvěle vykreslena a některé jeho scény mě vyloženě rozesmály. Také si vemte, že tento snímek dostal několik Oscarů, prostě hodně kvalitni psychologický thriller se špičkovou atmosférou. Kvalitní film, ale i tak mě zase tolik nepřekvapil, abych mu dal celou desítku, devítka bude stačit.

Hodnocení: 9/10

Nakonec jsem se s tím popral celkem dobře, nemyslíte? A jak se vám vůbec zamlouvají tyto “lehké” shrnutí, mají být častěji či radši pořádné recenze, jak jste zvyklí? Vyjádřete se. Ještě jsem viděl další snímky, ale většinou jsem je nesledoval pořádně a také si myslím, že tohle celkem stačí.

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x