VÝROBCE: SCS SOFTWARE

DISTRIBUTOR: SCS SOFTWARE

HW NÁROKY: CPU 1,0+ GHz, 256+ MB RAM, 64+ MB video card

MULTIPLAYER: není

TYP HRY: simulátor autobusu

VERDIKT: Chtěli jste se stát někdy řidičem autobusu? Bus Driver vám nabízí možnost si to vyzkoušet. A věřte tomu, že se budete divit tomu, jaká je to ve výsledku až překvapivá zábava.

PODOBNÉ HRY: 18 Wheels of Steel série

PRO: Hratelnost, příjemné grafické ztvárnění, zvuky, zábava, originalita, neambicióznost projektu, tuzemský počin, hw nenáročnost.

PROTI: Nemožnost si změnit pohled, nemožnost volné jízdy, jednoduchost, délka, absence nějakých bonusů, absence outra, mrtvé prostředí bez lidí, absence autorádia.

ZAJÍMAVÉ STRÁNKY:

http://busdrivergame.com/

http://pc.hrej.cz/hry/simulator/bus-driver/

HODNOCENÍ: 67 %

Myslíte si, že být řidičem autobusu je nuda? Je to možné, s autobusem jezdím do školy už přes 3 a půl roku a řeknu vám, že to má nějaká pozitiva i negativa. Určitě každý, který se ráno probudí z krásného spánku, ještě v zimě a ještě navíc dojíždí autobusem, se nejvíce těší, jak zaleze do vytopeného autobusu a nechá se odvézt do nepříjemného prostředí práce či školy. Jak vám bude cesta příjemná také záleží na povaze řidiče, nějaké jeho nerudné poznámky po ránu vám dokáží pěkně znepříjemnit den, mně se naštěstí tohle nestává. Kolikrát jsem v autobuse usnul a kolikrát si přál, abychom jeli dál. Bohužel realita je krutá. Negativa jsou peníze za lístek, rok co rok se autobusová doprava nepříjemně zdražuje a přeci jenom pro většinu z nás je jistě atraktivnější jízda vlakem než se někde plazit autobusem v ucpané dopravě. Ale pořád jsme nenašli odpověď na otázku jestli je povolání řidiče autobuse nuda, nejlepší by bylo se zeptat některého přívětivého řidiče ČSAD, který už má v tom praxi anebo si zkusit zahrát počin od firmy SCS Software, Bus Driver. Když už si tak vezmu mohl bych se zeptat i otce jestli to byla zábava, protože v ČSAD dělal a dokonce i dispečera a i v současné době pokud potřebujeme odcestovat autobusovou dopravu někdy potkává staré známé z práce.

Vlakových simulátorů jsme už pár měli a simulátorů autobusu? Pokud nemůžete najít odpověď, tak já taky ne, žádný takovýto projekt tady ještě nebyl, nepočítám některé freeware projekty či formy miniher ve známých her. Bus Driver je první plnohodnotný simulátor autobusu a pochází z České republiky! Za tímto projektem stojí firma SCS Software, která alespoň pro mě není neznámým vývojářským týmem a pro vás by také neměla být. Jak už jsem napsal, pochází z České republiky. A na svědomí má populární sérii z prostředí trucků – 18 Wheels of Steel, jejíž kvality poznávám i já v titule 18 Wheels of Steel: Across America, ale k tomu jindy a jinde. Má na svědomí i věc, o které jsem také napsal jednou pár řádek – Deer Drive. SCS Software vytváří specifické hry pro specifické publikum, takže ani Bus Driver není hra pro každého. Ale kdybych tyhle věci nevěděl, vůbec bych netipoval Bus Driver jako tuzemský projekt, protože tak vůbec nevypadá. Z jednoho prostého důvodu, nvm jak by si Bus Driver vedl pouze na našem trhu. Určitě si víc poradí třeba v Americe, což si uvědomovali i sami vývojáři. Rozhodli se vytvořit projekt, který tady ještě nebyl – simulátor autobusů a jak se jim to povedlo? Na tuto otázku se vám budu snažit dát odpověď.

Bus Driver je vlastně skutečnou lahůdkou a vesměs opravdu originální záležitostí. K této věci jsem se dostal opravdu ani nvm jak. Zaujal mě prostě ten námět a také velmi nízká velikost dema a z dema jsem lehce přešel do plné hry. V dnešní záplavě titulů, někdy přesahující klidně i 8 GB je Bus Driver raritou, který zabírá něco kolem 180 mb, některým může hra připadat jako freeware. Opak je pravdou.

Po spuštění hry vás čeká suché představení hry a hlavní menu hry, kde vám přímo v enginu hry jezdí autobusy, nejprve bych asi kliknul na options a upravil hlavně grafické detaily, ke grafice se dostaneme později, ale musím se zmínit o tom, že mě potěšilo, že hra není moc náročná na hw a užil jsem si jí v absolutní plynulosti a low nastavení grafiky mě rozhodně neodradilo.

Při spuštění hry máte možnost si vyzkoušet první řadu tratí z pěti, která nabízí 6 úseků, jakmile toto splníte otevře se další řada, kompletní hru přejdete za absolvování plných 30 tratí a zaručuju vám, že se nudit nebudete, pokud teda vás alespoň trochu tahle hra zaujme. Jako první zkoušku zkusíte krátký průjezd městem školním autobusem, kde prostě naberete u zastávky žáky a odvezete do školy, toť vše. Pokud si myslíte, že trať rychle projedete bez toho, že se nebudete dívat na rychlost, na dopravu okolo, vykašlete se na semafory, atd. máte smůlu. V této hře o tohle rozhodně nejde a pokud ji chcete zdárně dokončit se všemi hvězdičkami budete se muset probrat a hezky plnit dopravní předpisy a věřte mi, že tohle je ta pravá zábava.

A o co tady vlastně jde? Úkol je vždy stejný a primitivní, nabrat pasažéry, projet pár zastávek a skončit na konečné zastávce a ukořistit co nejvíce bodů. Ale, aby se hra trošku přizpůsobila realitě, přidala na atraktivnosti, bavila vás a nutila vás dál pokračovat, je tu proto systém pravidel. Dost mě potěšilo dosud nikterak moc zavedené používání blinkrů a věřte, že když to budete ignorovat, čeká vás nárůst trestných bodů a abych řekl pravdu je to sranda a hra na používání blinkrů opravdu reaguje. Dále si musíte dávat i pozor na nehody, systém poškození u autobusu není vůbec vidět, sice když nabouráte do auta, tak auto už dál nepojede, ale vám se nic nestane a autobus se mi za celou hru poškodit, tak že by to bylo opravdu vidět, nepodařilo. A už vůbec nepočítejte s tím, že by se vám povedlo vidět autobus na střeše. Dále tady máme jízdu na červenou, která hodně bolí a ztratíte za ní celkem dost bodů a hodněkrát se vám stane, že se vám i nedopatřením povede ject na červenou a to mě někdy dost štvalo. Dále si musíte dávat pozor na prudké zabrždění, o kterém vás informuje ukazatel brzd vpravo dole. I když tohle se mi také několikrát povedlo. Pokud tedy budete tyhle věci dělat často, moc se daleko ve hře nedostanete, znamená to nespokojené pasažéry a ztrátu bodů.

Tak jsme si řekli stručně o co jde a jak se to ovládá? Také celkem dost jednoduše – mě stačilo tohle – šipky na ovládání autobusu, klávesy “Z” & “X” na levý a pravý blinkr, “enter” – otevření/zavření dveří a to je vlastně všechno. Ale v jednoduchosti je síla, nejvíce zamrzí absence toho, že si nemůžete změnit kameru, ale dá se na to zvyknout, ovšem hra z pohledu řidiče by mohla dostat jiný a zajímavější rozměr.

Byl jsem překvapen tím, jak je hra zábavná. Když si člověk uvědomí, že vlastně pořád dělá to samé. Ale ono je to opravdu zábavné a já jsem dá se říct hru dal na jeden zátah, prostě zajel jsem jednu trať a pokračoval dál. Ani nvm čím to je, že je hra ve výsledku tak zábavná. Asi je to tou originalitou, příjemnou grafikou a prostředím. Také jsem měl dobrou náladu, je to hra, u které se odreagujete, nemusíte se nikam honit, je nenáročná a osvojí si ji každý.

Bus Driver si užijete v rozmanitém prostředí, zajedete si šichtu v noci, odpoledne, při ranním úsvitu. Na podzim, v zimě, v parném létě či za velkého deště. Vývojáři si celkem s prostředí vyhráli a tu jedete kolem továrního komplexu. Tu zase kolem sportovního stadionu. Vezete turisty z letiště do hotelu atd. Prostředí je velmi příjemně zpracované a při jízdě bude na vás působit dobrým dojmem, veliká škoda je, že se nějak zapomnělo na lidi, a tak ve městech je prázdno, nikde ani živáček, jen pár postávajících jedinců na zastávkách. Škoda mohlo by to hru oživit a udělat ji uvěřitelnější. Ale časem už vám to ani nepříjde.

Vraťme se ještě k misím. Autoři nám to neudělali tak moc stereotypní, a tak v popisu mise máte vždy celkem různorodé úkoly. Jednou vezete děti do školy, pak např. vezete unavené pracovníky továrny domů, vědce na důležitou konferenci, olympioniky do hotelu atd. Mou nejoblíbenější misí se stala kvůli svému nádhernému zasněženému prostředí čtvrtá nebo třetí v poslední šesté řadě. Tvůrci hru osvěžili ještě jedním zpestřením, jedná se o misi, kde vezete ve svém autobuse vězně (užijete si ji 2x). Nemusíte dbát na dopravní předpisy a jste doprovázeni vrtulníkem. Pěkné také je, že když nabouráte nebo prudce zabrzdíte, vězni začnou vyrvál s vědomím, že se za chvíli vybouráte a oni zmizí, kdo by jim tu cestu nezpříjemnil, že? 🙂

Celkem osedláte 12 druhů autobusů, od školního šmejdu po luxusní dvoupatrák, který má tu nevýhodu, že toho moc neuvidíte a moc ho rádi mít i přes jeho atraktivnost nebudete. Škoda, že se musíte řídit misemi, nemůžete někdy jen tak odbočit a užít si volnou jízdu po městě s vybraným druhem autobusu.

Dostáváme se ke grafice, ke které toho nemůžu moc říct, protože kvůli plynulosti při hraní jsem musel omezit grafické detaily, ale i tak můžu prohlásit, že se jedná o grafiku pro oko příjemnou a nemusí se vůbec za sebe Bus Driver v současné době stydět. Skoro všechno je pěkně propracované a městské části se imho povedly. Jak je to s fyzikou? Ne moc valně, ale např. na sněhu se vám nějaký ten smyk povede a několikrát jsem byl i účastníkem nehody.

Další věcí, kterou musím pochválit jsou zvuky, které se povedly. Škoda je, že se zapomnělo na hudbu a je škoda, že si nemůžete pustit něco jako autorádio s některými třeba i nelicencovanými skladbami, na druhou stranu si můžete pustit ve Winampu svou oblíbenou hudbu a ve hře ji normálně poslouchat.

A jsme pomalu ve finále. Se hrou jsem vás chtěl obeznámit, co nejvíce. Ještě připomenu pár dalších nedostatků, které jsou tady rozházeny po celé recenzi, i když hra nabízí celkem slušný počet 30ti misí, mohlo jich být klidně více, což se dalo klidně vyřešit možností volné jízdy. Hrací doba něco kolem 6ti hodin není nijak moc, ale zase hru opravdu dohrajete a za celou dobu se slušně pobavíte. Hra by mohla ještě trošku přitvrdit na obtížnosti, protože se mi nestalo za celou dobu hry, abych odjel trasu špatně bez hvězdičky. Ale zase musím uznat, že by hra možná ztratila svou relaxační tvář. Škoda, že chybí nějaké extra bonusy jako otevření nových tratí po dohrání či udělání všech tratí na výbornou, také jsem čekal nějaké hezké outro po dohrání, nic.

I přes všechny nedostatky, klady této hry znatelně převažují. Pro někoho může být tato hra jen pouhým nezáživným a tupým ježděním sem a tam, ale pro mě to, jak je vidno, není. Hra, která mě velmi milé překvapila svou obdivuhodnou zábavností a hratelností a věřte tomu, že si tuhle věc na novém PC dám ještě jednou s lepší grafikou. Zamyslete se tedy, jestli tahle hra stojí za to vyzkoušení. Já bych řekl, že za zkoušku opravdu nic nedáte a možná budete tak mile překvapeni, jako jsem byl já, pokud máte rádi hry od SCS Software, tak vůbec nemusíte dlouho váhat…

(UPDATE 26.08.08 – trošku jsem upravil hodnocení hry)

A na úplný závěr ještě pár foteček

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x