1. Honores Vultus Mutares Ex Aeris Campi – 3:14
2. Aerge Facere Alci – 1:29
3. Incendio Fulminis Tecis – 2:21
4. Calibus Frontem Tumeo Acidus Abcessus – 2:26

Tak u téhle věci jsem si na 100 % jistý, že ji nikdo z návštěvníků tohoto blogu nezná, ba vůbec by mě zajímalo, kdo tuhle věc poslouchá v ČR. Abruptum jsou přitom takovou malou revolucí a nemají bohužel moc fandů, stačí googlovat a najdete jen pouhých pár odkazů, které se tak nějak tykají Abrupta. A to je škoda. Chce to milióny!

Abruptum ani není hudba, je to… Abruptum. Ne, Abruptum jsou hodně sví a nenajde se jen tak někdo, kdo by dělal stejný styl jako oni. Povíme si, jak se tady skupina vůbec vzala a že mají, co říct! Abruptum pochází ze Švédska a skupina byla zformována v roce 1990 IT-em (Tony Särkkä), který vůbec není neznámou osobou a podílel se na hodně podobných projektech, ale bohužel pro mě je prozatím známý jen Abruptum, společně s ALL-em (Jim Berger), kterého po kratší době zastoupil EVIL (Morgan Steinmeyer Håkansson). Nesmíme ani zapomenout na EXT-a 🙂. Vznik kapely byl v plánu již v roce 1987, ale bylo zapotřebí správného člena, až se nakonec našel, v roce 1990 se vydala dvě dema (jedno z nich právě recenzuji) a pak to pokračovalo dál až do blízké současnosti. Bohužel kvůli popularitě Marduku (který si už rychle sháním) se dal projekt k ledu. Také v průběhu dění IT opustil kapelu a chvíli pak komponoval EVIL sám. Je to škoda a IT-a samotného ještě víc.

To by bylo k dění kolem kapely a teď už k samotné hudbě, jak už jsem naznačil, tak to není hudba jako taková. Takovéhle podobné věci se hledají strašně těžko, při tom tahle hudba je prostě něco neokoukaného a jen takových věcí víc, např. album Vi Sonus Veris Nigrae Malitaes je něco famózního! Ta hudba se prostě nedá popsat, je to hodně velká směs žánrů, ale zvláštním způsobem se mi to strašně líbí a mohl bych to poslouchat do zbláznění, hlavně poslední alba. Protože Vi Sonus… je něco! Stačí si přečíst upozornění na obalu u Vi Sonus… “Abruptum does not take responsibility for any actions made under the influence of this album. Remember that Abruptum is the audial essence of pure black evil and listening to it is at your own risk”. 🙂 To se taky nevidí často. Ale i tak se dá definovat žánr. Ale buďme konkrétnější – je to směsice dark ambientu a black metalu + další věci, které vám nikdo nepopíše. Stačí, když si přečtete komentář od samotných autorů IT-a a EVILa – “This is not music, just pure evil”.

Úplně jsme se do toho zamotali a zapomněli na samotnou recenzi, první demo je prostě demo a tak tu najdete jen 4 skladby o velmi krátké době, ale kdybyste tak věděli, že ke konci Abrupta klidně i hodinová skladba bude. I tak to stačí na to si udělat obraz a ihned si shánět další alba, tohle fandům nesmí chybět a prostě poznáte o co půjde. Nejvíce mě zaujal Calibus… a poslední vteřiny :).

Prostě tohle je skvělá věc, které porozumí jen málokdo, je v tom skryté kouzlo a je to umění. Uklidňuje mě to a souhlasím s tímhle “this music is pure evil.. that’s why I love it!”. Byl jsem rád, že jsem vás o tom seznámil, zkuste to, z dema vám ochutnávku dávat nebudu, ale u některých dalších alb slibuju, že dám. Dá se to pořád dokola poslouchat. Jo a hodnocení? Dáme tajemnou šestku, protože prostě jsou to jen 4 skladby a další věci, ale zase je v tom kouzlo atd. Prostě šestka bude ten pravý kompromis a vy Abruptum košněte.

HODNOCENÍ: 6/10

LINKY: http://www.fmp666.com/abruptum/abruptum.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Abruptum

http://www.last.fm/music/Abruptum

http://www.miba.auc.dk/~gryn/mothernorth/bands/abruptum.htm

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x