Death Note final résumé
Zdroj: internet
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Note
Žánr: horor, detektivka, psychologický thriller
Scénář: Tsugumi Ohba
Kresba: Takeshi Obata
Typ série: 12 volume
Počet stran: cca 2234

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 9/10
Speciální ocenění: Nejlepší manga vůbec?

VERDIKT
Tak mám za sebou tento opravdu velký kolos, věřte mi, přes 2000 stránek nedáte za den 🙂 + si vemte, že tato manga je enormně ukecaná. Trvalo mi skoro rok, než jsem ji pokořil, ale v tom hrála i role, že mi na tuhle věc nezbyl čas apod. Začal jsem na velmi známé stránce mangačesky, ale musel jsem po tom přejít na čtení anglické verze, protože se mi opravdu nechtělo čekat a ještě, že jsem tak udělal, protože tím tempem, jak se hýbe překlad na mangačesky, bych to dočetl někdy kolem roku 2048 a to jako opravdu ne. A věřte, že se mi vyplatilo to číst a ohromně mě to bavilo. DN je kult, pan Ohba měl opravdu skvělý nápad a dotáhl tuhle věc s perfektním příběhem až do fenomenálního konce, objevil se nespočet fanoušků a já mezi nimi.

Idea byla opravdu skvělá, notýsek, do kterého píšete jména vašich nepřátel a oni umřou bez toho, abyste si zašpinili ruce – nepočítám fleky od inkoustu :D. Ale Yagami Raito měl v hlavičce větší cíl, se kterým ho budeme celých 12 volume sdílet a do poslední chvíle (103. shot) nebudete vědět, jak to vlastně dopadne, nikdy jsem neviděl tak skvělé nápady ve skoro každém shotu, odhalování myšlenek toho druhého navzájem a prostě ten příběh byl dokonalý, i když to bylo pořád o souboj Kiry versus Odpůrci. K tomu si připočtěte parádní atmosféru u shotů, hnací motor, který vás žene číst dál a dál. A rozvíjející se sympatie k postavám a k tomu nepočítám to, že někdy jste Raita milovali a jindy nenáviděli. I když se dal konec očekávat, tak jste si stejně nikdy nemohli být na 100% jistí. Otázkou je, zda-li jste spokojeni se závěrem?

Proč tak vysoké hodnocení a k tomu nejlepší manga vůbec? Inu to je snadné odpovědět, i když by se zprůměrizováním hodnocení jednotlivých recenzí pohybovalo celkové hodnocení asi kolem jiné hodnoty, tak i tak jako celek si DN prostě jiné hodnocení nezaslouží. Vydržet v té euforii takovou dobu a obdivovat příběh se nepovede každé manze a i přese všechno je v tom genialita, ale kterou si musíte najít sami, že se vrhnete do čtení. Opravdu vám tuto věc musím doporučit, najděte si trochu času denně a brzo máte DN za sebou. Musím přiznat, že některé shoty byly horší kvůli tomu, že se tam vedli už pro někoho pořád únavné řeči o Kirovi, ale vždy přišel shot, po kterém vám úplně vyschlo v krku, jako např. fenomenální závěrečné volume, kde všechno vrcholí a opravdu ty shoty budete hltat!

Já jsem, abych se přiznal, čekal konec ve prospěch někoho jiného a ani nvm jestli jsem s ním spokojený, asi ano soudě dle mého hodnocení, ale i tak si říkám, co kdyby to bylo jinak. Možná, že šlo ještě přitvrdit, udělat nečekané ještě větší zvraty a fenomenální závěr ve stylu filmu “Saw” a bylo by celkové hodnocení 10/10. Ale i tak prostě se závěr povedl nade všechno. I když melu tyhle blbosti, tak jsem prostě závěr opravdu hltal. Vytvořil si sympatie k postavám a opravdu na DN nezapomenu. Raito prostě ruluje, L byl tak od toho velkého zvratu docela zapomenut, ale i taky velký “rulezák” :D. Samozřejmě i Misa-Misa, Near, MUŽ! xD Mello, Ryuuku, Matsuda, šéf Yagami, Aizawa a já nvm kdo ještě, prostě na nikoho nezapomenu. Opravdu to bylo parádní strávení času s DN.

Ale i tak se s DN tak úplně neloučím, ještě mě čeká slušný počet epizod anime a také film! Do čehož můžete jít taky, sami vidíte, že DN slaví velký úspěch všude, ne každé manze se povede mít i film. Takže já jdu hledat do světa zápisník, hodil by se občas :D, ale roli Kiry bych nebral :). A pokud to klapne, tak vám s MeGaBiTem přineseme jeden DN dáreček. Prostě je to pro mě ta nejlepší manga vůbec a to i s ohledem na Niheie, překoná ji někdo?

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x