Vzhledem k tomu, že megapost zabírá moc času, tak už dopředu nahazuji některé dodělané věci, tento by se dal brát i jako dárek, takže dámy a pánové, představuji vám Sanctuary. A poté příjde další z překvapení – exkluzivní novinka xD.

Poprvé vám představuji jeden celý part (/část/ – 27 chapterů – asi 3 volume, u Sanctuary je kompletně 5 partů)* v jednom článku, nvm, jak to vyhovuje vám, ale já už jsem asi dost zvyklý na zhodnocování jednoho shotu. Ale jednou se to zkusit muselo, nvm, jak to takhle bude dál, i u jiných mang, spíše se připravte na hodnocení po shotech, protože zhodnocení celého jednoho volume nebo partu je velice vyčerpávající. Takže si to užijte, je to něco zcela nového a vypadá to, že u druhého partu Sanctuary už ale zůstaneme u tradičních shotů.

Jinak je tento sourhn posuzován normálně, akorát je to v jednom balíčku, u každého shotu je hodnocení a tady nahoře vidíte hodnocení celého volume a info.

*Zde je trošku problém, protože tato verze mangy, kterou mám je rozdělena na tzv. části a volume je zde definováno tak nějak zvláštním způsobem, takže tentokrát se musím vyhnout výrazu volume a používat část jako u rar složek, doufám, že to nebude moc matoucí, ale jak se píše na Wikipedii, každé volume má kolem 10-13 chapterů, tak asi jedna tato část je jako 3 volume.

Pozn.: Něco takového ještě zažijete u Bleache…

Pozn. č.2: Na mangadownload záhadným způsobem zmizela manga Sanctuary, což mě strašně mrzí a proto hledám jinou možnost a věřte, že to není lehké. Ale nevidím to černě, objevila se naděje, snad bude funkční a teď už můžu říct, že je, takže se můžete těšit na pokračování.

INFO
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Sanctuary_(manga)
Název: Sanctuary Part 1
Žánr: seinen, politický thriller, krimi, akce, drama
Scénář: Sho Fomimura
Kresba: Ryoichi Ikegami
Typ série: volumes
Počet stran 1. partu celkem: cca 645

CELKOVÉ HODNOCENÍ 1. partu: 8

Recenze jednotlivých shotů:


Sanctuary – Part 1 – Chapter 1: Azyl
Než se vrátíme opět ke tradičním manga titulům a vůbec k manze jako takové, tak mám tady pro vás další jednu novinku. Tou je Sanctuary, na tuto věc jsem narazil při prohlížení mé oblíbené stránky mangadownload.net. Zalíbilo se mi její hodnocení a také žánr, tak jsem si řekl, proč ne? Přišla i řeč na překládání, ale to vůbec není jasné, tahle je věc je opravdu kolos! A máme takové práce, že to asi nepadne, ale když už jsem si tu mangu sehnal, tak přece ji zase nevyhodím a když ji překládat nebudu, tak číst jí přeci můžu
. Ale pozor, pokud se do toho chcete tedy pustit, tak se připravte na pořádný nával shotů!

Takže se do toho pusťme. Sanctuary je manga, která zasahuje do akčního a drama žánru a pozor je to seinen (http://en.wikipedia.org/wiki/Seinen ), takže já už ho btw. číst můžu xD. Mangu má na starosti Sho Fumimura společně s Ryoichi Ikegamim, který má na starosti povedenou kresbu. Sanctuary je mimochodem v Japonsku bestsellerem, inspirovaný akčním filmem. První volume už bylo na světě před 16ti lety, takže už se nebudeme zdržovat a vrhneme se do začátku tohoto politického thrilleru 🙂.

Začneme opravdu povedeným představením prvního z hlavních hrdinů – Akiry Hojo, který si to vykračuje z policejní stanice do svého Mercedesu. Dvě děvčata z policejní služby jsou z něj úplně paf a ani si neuvědomili, že jim řekl, že je členem Yakuzy a není to jen pouhá rybka v obrovském rybníce. Policie ho nemůže za nic usvědčit, protože je řádně pečlivý. Je to šéf malého, ale vzkvétajícího klanu Yakuzy. Následujeme Akiru dále do společnosti Hokusho. Tam Akiru kontaktuje tajemný kameraman, který zvyšuje cenu za informaci, která se týče sledování jednoho z členů Japonského parlamentu. Akira z toho rozhodně nemá radost a poctí ho návštěvou, určitě si domyslíte, jak to v takovém příběhu pokračuje 🙂. Po provedení prácičky a získání fotek se vrací Akira se svým společníkem Tashirem pro chlapa z fotek, zde se setkáme s dalším hlavním hrdinou Chiaki Asamim, který ať stojí na úplně druhé strany barikády má s Akirou něco společného.

Už jsem toho prozradil až moc, ale věřte mi, že to je na představení této mangy potřeba. Jinak rozhodně se pouštím dále. Zaujalo mě to, i když to má politický podtext, tak mi věřte, že alespoň z tohoto shotu to moc znát nebylo. Akira i Chiaki jsou mi velice sympatičtí, příběh se zajímavě rozjel a bude to ještě hodně zamotané, už teď je jasné, že Akira a Chiaki nejsou tak úplně tím, čím jsou🙂. Je čas najít azyl a ten asi najdeme i s nimi až ve 12. volume 😀. Kresba je vynikající a zatím to vypadá opravdu na tu devítku a my bez dalších okolností pokračujeme ihned dál.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 2: Organizace
Podíváme se tam, kde padají peníze i ze stropu – do kasina, kde si zatím v poklidu Akira přepočítává peníze, ale u baru ho čeká dámská návštěva, kdo to k čertu je? Snad vás, jako mě, překvapí Akira svou reakcí a okamžitým odhalením identity návštěvy. Akira je lišák
, a tak si s dámou trošku pohraje 🙂.

Parádní začátek s famózní kresbou, tak to mě dostalo. A ta story, to je prostě paráda, jsem nějak čím dál tím víc touto věcí překvapený 🙂 a ta událost s panictvím, u toho jsem se fakt zasmál, opět devět a už v této fázi můžu tuhle věc setsakramentsky doporučit, jedeme dál.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 3: Mladá dívka
Akira a Chiaki si na lavičce v parku probírají další postup, žádné stahování se do kouta konat nebude. V Hokusho Akira uvolní Tashira a zajde si za jednou slečnou k bazénu
🙂. Vy prasata, že já to uhodl – ne nic takového, je to jeho sestra 😛 xD. I když nejste na tom tak zle, dle toho, co řekla 😉. No, budu vás houpat, protože sám nvm, co je zač xD. Tashiro zašel za panem Sakurou, který je v pěkné kaši a ani Asami nepomůže. Ale na druhou stranu se vám alespoň osvětlí ta situace s oslovením sestřičky, no já vám to stejně neprozradím.

Připadám si při čtení jako kdybych sledoval nějaký filmek, dozvíme se vlastně, jak to s Akirou a s Chiakim je. Příběh je pořád dobře rozjetý, ta věc se sestřičkou mi pěkně zamotala palici 🙂, jinak Tashiro vypadá nějak zženštěle s těma naušničkama nebo co to je, doufám, že se zase neseknu jako s Melloem v DN xD. Snad je to metrosexuál. Osm a chci další.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 4: Protiútok
Sakura má zatím čas na rozmyšlenou, ale copak nám tu dělá pan Ozaki z policie? Fotí nám a podaří se mu zjistit, že Sakura měl schůzku s Akirou. Sakura zatím stále přemýšlí o tom, co po něm chce Akira a rozhodně to není lehké přemýšlení, než by se zdálo. Chiaki musí podstoupit také několik kroků. A co to…

Heh, zase se to pěkně zamotává, docela jsem byl mimo, když dostal Akira tu eskortu, jinak pokračuje to absolutně skvěle a Kyoko je strašně sexy, i když je… chci jí! 😀 Opět osmička a let’s go on.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 5: Pokousání tygra
Začneme poněkud netradičně ve sprše
a já jsem mimo, ne z toho jak vypadá, ale z toho, že se zase bojím, že Tashira považuji za muže, když je to žena, kdy už žena je tohle a vypadá jako chlap – chápete? Ne, nevadí, pokračujeme dál. Akira si zatím pohrává se Sagarou a Tashiro a zbytek bandy také dosáhli svého cíle. Akira se dostane do problémů…

No, tak takových zvratů jsem nečekal a následné vysvětlení situace mě dostalo, takhle se to dělá. Příběh mě stále překvapuje a samotná manga taktéž, tentokrát devítka.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 6: Světlo a stín
Sakura je na cestě ke generálnímu i s velkými nadějemi na to, že se stane ministrem. Bohužel ho čeká něco jiného. Sakura se snaží dovolat k Donovi, ale ani tam neuspěje. Akira si užívá a po setkání s Chiakim, příjde do rány Sakurovi zase trochu naděje, jenže…

Zajímavě se nám to vyvíjí, hlavně pro Sakuru. A nechyběla ani cigaretka po… Ale i tak to tentokrát bylo moc politický, takže sedm.

Hodnocení: 7/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 7: Hrdina
A je to tady, velká chvíle nadešla, Asami jede a Sakura je v p*deli
🙂. A hurá Tashiro je chlap! Protože ho přijde navštívit jeho stará. Poté pronese Akira řeč, na kterou se nezapomíná.

Tak Sakura pěkně vypekli, prasáka. S tím Tashirem mě to taky dostalo a hlavně jsem rád, že jsem se utvrdil, že to je on a všímejte si očí. A předposlední stránka suprová. Jo Asami a Hojo jsou velcí sympat’áci, protentokrát určitě za osm.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 8: Hrozby
Kdo se nám to objevuje na letišti? Mají fotku Asamiho, hmm. A nebýt štěstí, skončil by Asami velice špatně… Ihned informuje Akiru, který se o ně s nonšalancí postará.

Akira vypadá na takovýho slušňáka, ale jak dojde na hrozby (název shotu), umí se s tím skvěle vypořádat a už jsem se lekl, že i Sakura půjde pod kytky. Osmička.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 9: Bomba
Vrátíme se po delší době opět na policejní stanici za krásnou Kyoko. Ta dostává do rukou Hojovo album ze střední, kde je i Asami – a další problém je na světě. Podíváme se i za panem Isaokou, se kterým vyjednává Asami, ale myslí si své, ale prozatím potřebuje jeho podporu. Na policii se zatím pořád trápí, ale je tu bomba….

Tak ten nový týpek mě dostal a to ve všech směrech a to tetování 🙂. A je to zatracenej parchant. Zase za 8.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 10: Bolest
Začátek se nese v duchu tradičních schůzek Akiry s Chiakim a co byste říkali na dva melouny? Tokaie přijde navštívit jeden chlapeček, který se chce stát součástí jeho bandy a my poznáme další Tokaiovy přijímací metody…

Rofl ten konec!!! A byl i pěknej flashback, deset chapterů máme tedy za sebou a co ted’? No, samozřejmě pokračujeme dále. Jo a opět osm, vím, že je to stereotypní 🙂.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 11: Konflikt
Romantické začátek, nemyslíte? Škoda té přidané politiky, prostě Akira si užívá klidné chvíle se “sestřičkou” xD. Tokai zajde za Donem a pořádně se rozohní. Teda je to fakt velkej parchant. A další zrádci jsou na světě, že Ozaki, i když to pořád není tak jasné… Tashiro je taky v problému a ve velkém.

Jak se líbí cover, ani jsem se o nich ještě nezmínil, jsou pěkné a ještě nikdy nebyl shot bez nich. Zase to bylo na můj vkus takový moc politický, ale závěr byl už v jiném duchu, takže bude osmička 🙂.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 12: Sny
A zase v kasinu a zase tam je… Jak nám dopadl Tashiro uvidíme hned poté, chudák, tvář má pěkně zničenou, poté nebýt Akiry, přišel by o život další chlápek, který chce, aby si on koupil jeho život, má pro to opravdu pádný důvod. Akirovi hoši se chtějí postarat o Tokaie. Konečně uvidíme i Tokaiovu ženu, je/byla kus a měla taky tetování :P. Policejní zástupkyně se vydává s Tokaiem vystavit dohodu.

Začalo se opravdu tvrdě a tvrdě to i skončilo. Tak tohle byl taky parádní shot za devět, zase flashback a tolik událostí, musím si to projet ještě jednou, vážně parádní věc tohle Sanctuary.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 13: Koule
I přese všechny události se Asami dostává na výsluní. Tashiro má jednání s Donem a dostane úkol. Nadešel čas, Tokai by se měl připravit…

Samozřejmě neprozradím, jak to dopadlo, ale pokračuje to pořád ve stejné rychlosti a to se mi na téhle věci zatraceně líbí, máme tu holt dalšího černýho koně. Osm.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 14: Lačnost
Je čas vymyslet další plán, volby nejsou vyhrané. Akira musí přemýšlet a neposedávat na zadku, jaktože Don kontaktoval Tashira bez jeho vědomí? A další problémy vycházejí na povrch. A připravte se ještě na větší akci a opět setkání mezi Akirou a Tokaiem tváří v tvář a následuje lol, ale to bylo dřív
🙂. Ale to setkání se uskuteční zase, i když asi v jiném duchu.

Ty flashbacky, bože, tentokrát jsem málem vyprskl na monitor. Jen je mi líto toho Tashira, pořád dostává na frak 🙂, jinak devět samozřejmě.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 15: Vůle
Ty začátky jsou opravdu něco a tento byl opravdu nechutný. Naštěstí to netrvá dlouho a my se přesuneme k očekávanému setkání. Už jsem čekal, že to skončí pro… Asami má problémy s “papínkem”, který chce víc peněz. Ale i on má eso v rukávu.

Až na ten opravdu nechutný začátek se mi shot velice líbíl, takže devítka.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 16: Nový Don
Tak už asi ven s tím co? No, Don je mrtvý. Vypadá to, že Tokai není takový špatný, alespoň Akira si to nemyslí, chce, aby zastoupil jeho místo. Ale je Donova smrt tím správným krokem? Bleskla ale naděje pro Dona, pořád žije? Ale jak dlouho… A do toho lehce úsměvná situace ještě, Murata snad přeci jen bude mít živého Dona. Asami se stále vypořádává s problémem voleb. A dojde i na setkání skupiny o dalších postupech kvůli umírajícímu Donovi. Nástupce Sagarovi aliance se stává…

Pěkný obrat a ta svině Tokai mi začíná být sympatický, herdek. O jako osm.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 17: Tesáky
Policie už ví, co je s Donem a kdo ho zastoupil. Kyoko je překvapená. Je čas na výslech Muraty a poté se podívat na zoubek Tokaiovi, který si zrovna užívá na záchodě. Tokai si potom trošku zavtipkuje s Kyoko a dostane pořádnou pecku (ne, opravdu to není facka). A co Ishizuka s trošku bolavou pusinkou
– má návštěvu.

Tak takhle rychle mi snad ten shot neutekl, strhující slet událostí v klidnějším tempu, osm.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 18: Japonsko
Ostatní syndikáty Yakuzy chtějí vědět, co se stalo v Sagarově alianci a Akiru čeká schůzka s panem Ichijimou. Takže se nastupuje do letadla na schůzku. Na místě se setkává s nějakým dědkem, že by to byl Ichijima? Ale tak či onak udělal Akira na dědka veliký dojem. Teď je na řadě Asami, kterému vymlouvají z hlavy přechod k opozici, ale Asami už má svůj názor.

A skončilo nám to vítězným smíchem a ptáte se kdy už bude konec, no brzy ne, tohle je začátek. Osmička jako skoro vždycky.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 19: Uprchlíci
A je to, Asami je na shromáždění socialistů a přidává se k nim, je čas svrhnout z trůnu liberální demokraty, ti se zase vrhají na proklepnutí si tzv. Asamiho skupiny. Cestou do Tokijské univerzity ho vyruší nám známá inspektorka Kyoko Ishihara a vyrukuje na něj se získaným fotoalbem ze střední školy. Asami ji pozve na politickou skupinu, Kyoko je překvapená. Akira, Tokai a Tashiro si užívají moci, až do doby co uvidí tělo bez hlavy (doslova). Kyoko a Ozaki se dozvídají další překvapivé informace (a my s nimi) o Hojovi a Asamim.

Ten dědek od liberálů je vážně hnusnej, naštěstí to pak spravil příchod Kyoko, aby se vzápětí objevilo to tělo na silnici, ale i tak jako vždy.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 20: Kambodža
Podívejme se tedy hned do minulosti roku 1975 a Kyoko je všechno jasné. Do vzpomínek v Kambodži se vrátí i naši hrdinové. V Hokusho panuje klid, který ale naruší Tokai se svou rezignací. Kyoko je napadana Tokaiem a asi má po svém dlouho udržovaném tajemství, achjo měl jsem to být já nebo Hojo
.

Tak tomuhle shotu dám sedmičku kvůli Kyoko 🙁, svině Tokai!

Hodnocení: 7/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 21: Podrobení
No jo, je to tak, Tokai si pohraje s Kyoko a pak chudák skončí ubrečená na posteli. Naštěstí se jeho další choutky přeruší jedním obrázkem. Akira nehodlá nic s Tokaiem zatím podnikat a řekne Tashirovi a Muratovi to, co údajně ještě nikdy nikomu neřekl. Tokai musí vyrazit do Hong Kongu a…

No, Akira má velké ambice a zase se to rozjíždí naplno, eight.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 22: Tlak
Nastává čas loučení a Tokai nám zase ukážu svou lepší tvář. Asami se dozvídá o plánech liberálů a i pár věcí o Kyoko. Žabí liberální hlava už ví také své a smluví si setkání s dalším hlavounem. Asami bude ihned informován, že se něco kuje. Isaoka!

Začátek byl povedený, pak to zase bylo na mě enormně politický a skončilo to zase konfliktem s mládím a hezkým gestem od Akiry. Ale i tak dám sedmičku.

Hodnocení: 7/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 23: Kámen, nůžky, papír
A opět tu máme lechtivé hrátky, jenže to neskončí, tak jak bych si přál, ale na oplátku se dozvíme něco z Hojovi a Asamiho hrozivé historie.

Bylo to hodně flashbackový, ale pěkný, takže dáme osmičku, co? 🙂

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 24: Otevřít zemi
Koná se schůzka liberálních demokratů a Asami se připravuje na útok. Ale prozatím s jeho nápadem mnoho lidí nesouhlasí a abych se přiznal, tak já taky ne, i když do toho moc nemůžu mluvit
🙂. Jo a Tashiro už je v Hong Kongu.

Já toho Tashira pořád nechápu, k hodnocení shotu – sedmička, už ani nemusím psát proč, protože vždycky když dám sedmičku, tak se jedná o moc politiky 🙂.

Hodnocení: 7/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 25: Hong Kong
Tak už i Kyoko se nám motá do politiky a přemýšlí o Japoncích, Asami naplánoval další schůzku a samozřejmě o tom informuje i Akiru. A pak uvidíme, jak politici “vypínají”, to je jízda, představte si v této roli Paroubka xD, a citujme Akiru “It’s begun”. Jo a k Hojovi přijde dědek, tedy Ichijama – v Yokohamě ho čeká překvapení.

A je tu nová osoba na scéně, stejně si už přeju, aby Tokai… osm, politika byla to jo, ale v jiném pojetí.

Hodnocení: 8/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 26: Žít a nechat žít
Senfu cen. Jo, to si zapamatuju
🙂. Vítejte v Hong Kongu, více vám poví samotný Huang s jeho bossem. Takže se bude řešit problém a jak je to tedy hernajs s tím Hojem? A vře to i u Asamiho, nová strana? Je to tu.

Takže o Tokaiovi se dovíme příště, nedávám mu veliké šance. Tentokrát se mi to hodně líbilo a my už máme před sebou jen jeden shot a první part je za námi, ale byla to fuška. Devět.

Hodnocení: 9/10

Sanctuary – Part 1 – Chapter 27: Trůn
Máme tu novou stranu, Asami souhlasí. “Žába” se diví a trůnu se nevzdává, přesuňme se do Hong Kongu. Neřeknu vám, jak to dopadlo s Asamim, ale chudák šťeňátko (doslova). No a pak….

Končí to podáním rukou a nám definitivně končí první part, no nečekal jsem, že se mi manga až tolik zalíbí, takže v nejbližší době vzhůru do dvojky. A devět za to pěkné vyřízení účtů s bývalým Huangovým bossem.

Hodnocení: 9/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x