Po opravdu dlouhé době se něco začíná dít i na poli recenzování filmů, poslední recenzovaný film se tu objevil před opravdu dlouhou dobou. Ne, že bych na nic nekoukal, ba právě naopak – já toho viděl :D. Měl jsem i řadu filmů stále v PC, že je postupem času zrecenzuji, ale jaksi to už bylo pak nemyslitelné, lepší bude prostě začít také od začátku a když nějaký pěkný film uvidím a budu mít chuť něco o něm napsat, tak napíšu. Jinak se nic dopisovat nebude, prostě se tu recenze budou objevovat nebo nebudou :), jak kdy, i když vy víte, co bych chtěl a také víte, že to je nesmysl :).

Teď už zpátky k recenzovanému filmu. O Dawn of the Dead jsem už několikrát přemýšlel, ale vždy mě zarazilo, že to není zas tak úplně čistokrevný horor, takže jsem vždycky skouknutí vynechával až jednou mi o něm napsal filletzz a poslal jednu psycho vložku :D. Řekl jsem si tedy, že to zkusím a zkusil.

Jedná se o tradiční zombie film, zkrátka v jednom městě se objeví záhadná, rychle se šířící infekce a přežít se podaří jen těm nejlepším. Nebudete se ani zas tak moc bát, spíše relaxovat a dokonce se i párkrát zasmějete. Že je to zvláštní, že je to na škodu? Právě, že vůbec ne, to poznáte až film samotný skouknete. Pokud jsou vám hlavně blízcí zombíci, tak si užijete, nechybí ani pěkná dávka akce.

Na začátku vidíme jednu z hlavních hrdinek, zdravotní sestru Anu, která má zrovna po práci a vrací se domů k rodině. Už v nemocnici se objevuje pokousaný člověk od něčeho zvláštního a problém je na světě. Doma si Ana užívá s manželem a najednou se objeví před dveřmi dívka ze sousedství  – Vivian – oba nahodí “wtf? výraz” a než si dají věci dohromady, zombifikovaná Vivian se vrhne na Louise. Pud sebezáchovy zavelí Aně pryč a Ana je venku a sleduje ještě větší apokalypsu. Ana se právě nachází ve velkém ohnisku zombifikovaných obyvatel, kteří bez špetku rozumu touží až si pochutnají po zbylých živých. Aně nezbývá než se vydat dál, potkává mlčenlivého policistu Kennetha a poté další, už je jich víc a dá se něco dělat. Útočiště nalézá v obchodním domě, ale není nic vyřešeno, úkryt možná mají, ale nevydrží jim to věčně, dalším problémem je se vyrovnat se ztrátou rodin a tím, že už nic nebude takové jako dřív…

Film je velice sympatický hlavně tím, že si nehraje moc na velký strašidelný horor. Ale stále jsou tu věci, které jsou přinejmenším nechutné – porod. Nejvíc pobaví takové ty zábavné vložky. Nechci vám je přibližovat, protože byste přišli o celkem dobré momenty filmu. Ale např. při pokecu s výtahem, který se stále zavírá už jsem se přinejmenším usmíval, dále samotné postavy, nejvíc si asi oblíbíte postavu Andyho. Film je o přežití a příběh není nikterak důležitý, závěr je dobře provedený a konec jsem docela takový čekal 🙂 a byl jsem rád, že mě nezklamal. Film potěší i svou délkou. Ani neurazí docela povedený soundtrack. Prostě pokud máte rádi zombie nebo si chcete oddechnout u hororu, tak je tohle pro vás jasná volba, rozhodně nečekejte něco jako je třeba Resident Evil. Podařilo se skloubit několik žánrů do jednoho celku, který se bude líbit většině lidem, proto si zkraťte dlouhý zimní večer tímto filmem, který ode mě dostává osmičku. Ještě nesmím zapomenout, že film je remakem stejnojmenného filmu z roku 1978. Po celou dobu sledování filmu jsem měl pocit jako že jsem to už někdy viděl, teď mi došlo, jestli jsem tu původní verzi jednou už neviděl, no asi si osvěžím paměť :).

INFO

Zajímavé stránky: http://www.dawnofthedeadmovie.net/
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dawn_of_the_Dead_(2004_film)
ČSFD: http://www.csfd.cz/film/135124-usvit-mrtvych-dawn-of-the-dead/#
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0363547/

Název filmu: Dawn of the Dead | Úsvit mrtvých
Žánr: Akční/Horor/Thriller/Komedie
Premiéra: 2004
Délka filmu: 1 hodina, 37 minut (Director’s cut: 110 min)
Natočeno: USA
Hrají: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer, Ty Burrell, Michael Kelly, Kevin Zegers, Lindy Booth…
Scénář: George A. Romero (1978), James Gunn
Režie: Zack Snyder

HODNOCENÍ: 8/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x