Druhá světová válka stále zuří, podívejme se, jak se se svým osudem v této době vyrovnávají lidé na jedné železniční stanici, hlavně nově příchozí nováček Miloš Hrma, který se chce mít brzy dobře a nic moc nedělat. Zatím mu to vychází, ale každý má své problémy. Miloš má milostné problémy a ještě si užije své.

Po takové době a recenze na takový film? Inu, tak to někdy bývá. Kvůli maturitě a mých nedostatcích v četbě to musím nějak dohnat, abych o něčem něco věděl. A musím říct, že film je stále nejlepší volbou než nějaký výtah z netu. Prostě si to snad budu pamatovat. Takže jsem se trošku povinně vrhnul na první film a tím jsou Ostře sledované vlaky, které jsem býval stejně chtěl jednou vidět, protože to získalo Oscara atd. Zkrátka je to známý film, ale nikdy jsem nevěděl o čem je. A normálně v televizi bych se na něj asi nepodíval, nakonec jsem zjistil, že by to byla trochu i chyba. Čekal jsem nudu, ale byl jsem mile překvapen a snímek se stal pro mě dost dobře stravitelný a nenudil jsem se.

Film vychází ze stejnojmenné knihy od B. Hrabala. Na tomhle filmu nechápu několik věcí, čím je ten film tolik výjimečný, že se o něm člověk musí učit? Respektive onen román. Vesměs mi příjde všechno od Hrabala téměř stejné a spojující prvek – sex. Viděl jsem teda jen málo filmů, co měly s tímto pánem, co do činění, ale i to stačilo. Prostě zase tohle bylo vesměs o sexu. Ale můžu se mýlit, protože mi všechny takovéto filmy splývají dohromady. Derou se mi do toho totiž věci jako Rozmarné léto, Petrolejové lampy, ale to není od Hrabala. I když v Postřižinách, Skřiváncích na niti, tam taky něco o sexu bylo :). V pozadí je kromě sexu xD příběh mladíka, který se chce mít dobře bez práce na nádraží v období druhé světové, tak ano možná tomu ještě nerozumím. Ono samozřejmě je co obdivovat, ten příběh je vcelku zajímavý, ale zároveň se prostě ptám, proč je to považováno za umělecké dílo. Podle mě je to jen pouhý docela dobře vydařený film, nic víc. Znám lepší, ano je tu ta atmosféra a vykreslení situace je na jedničku, pochvaluji i herce a zároveň je obdivuhodné, že toto dílo vzniklo v roce 1966. Docela mě potěšilo, že je film srozumitelný, takové věci jako třeba Rozmarné léto, kde je těžká louskat ty jejich texty, je něco těžko stravitelného. A hodně možná dělají známí herci.

Jak už jsem naznačil, podíváme se na jednoho mladíka, který nastupuje ke dráze. Docela jsem nepochopil to nesmyslné řezání žil a vůbec pořád to řešení s tou erekcí. Ano, mám rád oddech, i když oceňuji akčnější přístup u filmů, jako tady bych např. rád viděl nějaké záběry z boje, ale tento film o tom není. Ano je to dobře, ale jen říkám, co bych měl radši. Vesměs se to odehrává jen na nádraží, kde sledujeme krutost války a zároveň se nám odvíjí příběh mladíka, který se chce stát mužem. K tomu tu máme i další postavy, které mu pomáhají a zároveň i ho přivedou… Ne, to bych odhaloval hodně, i když tento film každý viděl :D. Rozhodně se mi líbí, že se nezapomíná na humor a to spojení dramatu s humorem se vyvedlo na jedničku, dobře vykreslená je i přirozenost, která filmům chybí. Jako říkám, ona tu nějaká ta umělecká hodnota je, ale není prostě tolik výrazná. Potěšila mě práce kamery a konec, nad kterým jsem trošku i přemýšlel, to je další plus. Mám rád, když u filmů ještě několik minut po tom přemýšlím o ději. Chválím herce, hlavně Neckáře, kterou svou roli zvládl na výbornou. Josef Somr byl taky dobrý, ale poněkud mi do té role neseděl, ale to je jen můj pocit. Samozřejmě nechyběly ani známé herečky, třeba vidět ještě mladou Urbánkovou v roli Fräulein Freie xD. Zkrátka nudit se nebudete a hlavní je to vyznění příběhu, jak se změnil chlapec v muže a že i situace kolem nabírá na obrátkách. Jinak jsem si všiml, že jsem měl problém rozeznat nacisty, v každém filmu vidíte tolik nacistických znaků a tady vesměs nic, takže má problém se člověk zorientovat, ale Brodského určitě poznáte :), a také ho chválím za dobrou roli. Jitku Zelenohorskou a její sexy roli xD také nesmím opomenout, svou tvářičkou si mě ale dostala až ve Skřiváncích na niti a scénu s razítkováním musíte vidět :). Ostře sledované vlaky je hodně dobrý film tak na 85%, ale pořád nechápu, proč je to tak výjimečné. Ale aspoň jsem zjistil, že i u nás v tuzemsku se dají nalézt v historii zajímavé snímky, ale jak říkám až na naše některé komedie, moc české filmy nemusím a z poslední doby už vůbec ne, málokterý mě osloví. Snad tedy ty další filmy, co kvůli četbě skouknu, nebudou takové utrpení.

HODNOCENÍ: 8/10

Wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ost%C5%99e_sledovan%C3%A9_vlaky
ČSFD: http://www.csfd.cz/film/6664-ostre-sledovane-vlaky/
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0060802/

Ostře sledované vlaky | Closely Watched Trains
Žánr: Komedie/Drama
Premiéra: 1966
Délka filmu: 1 hodina, 33 minut
Natočeno: Československo
Hrají: Václav Neckář, Josef Somr, Naďa Urbánková, Jitka Zelenohorská, Vlastimil Brodský, Ferdinand Krůta, Milada Ježková …
Scénář: Bohumil Hrabal (kniha), Jiří Menzel
Režie: Jiří Menzel

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x