Bylo, nebylo jedno království, kde vládl král Já první, to už hovoří o jeho charakteru. Jednoho dne popřemýšlel nad další následnicí trůnu, samozřejmě to měla být jedna z jeho dcer. Království dá té, která ho má nejraději. Jeho nejoblíbenější dcera ale řekla, že ho má ráda jako sůl a tak ji rozčilený král vyhnal z království, tady začíná náš příběh.

Vím, že už vás asi musí otravovat číst pořád jen recenze na klasické filmy a české! Ještě chvíli to musíte vydržet, zkrátka to chci zrecenzovat a mám tady uložené screenshoty ze všech těch věcí a co jsem chtěl napsat :), tak to ještě vydržte. Máme tu pohádku a kdo by jí u nás v ČR neznal? Já ano :D. Je pravda, že každý už musí mít všechny ty pohádky okoukané, ale já jsem jich řadu opravdu neviděl. Ne, že bych Byl jednou jeden král neznal, ale nikdy jsem si film nevychutnal celý a v klidu, až v období maturitního shonu. Tahle pohádka je už stará přes 50 let, wow! Neztratila ale vůbec nic na svém půvabu. Zkrátka je to klasická česká pohádka, která se nikdy neokouká a doufám, že bude mít hodně co říct i budoucí generaci. A rozhodně musím říct, že všechny pohádky co se točí teď, jsou naprostý kraviny a od roku 2000 mě nezaujala ani jedna pohádka, mrtvý žánr u nás už co se týče vzniku pořádné pohádky v této době. Takže nám ani nezbývá než sledovat tyhle klasiky. Co k tomu více dodávat, hodně se mi líbilo duo Werich a Burian, hlavně Burian v takhle netradiční roli exceloval. Povedená variace a asi i ta nejlepší na věc se solí nad zlatem, konec je poučný a pohádka, jak má být. Někdo se může v dnešní době pobavit i nad zpracováním a třeba vzhled tří princů je perfektní xD! Ale ne vážně, nestárnoucí pohádka, ale mám své jinačí hity, proto to bude devítka, ale rozhodně nemá pohádka chybu. Nezapomenutelná je tu i Irena Kačírková.

HODNOCENÍ: 9/10

byl jednou jeden král... cover

Wikipedia | ČSFD | IMDbByl jednou jeden král… | Once upon a time there was a king…

Žánr: Pohádka
Premiéra: 1954
Délka filmu: 1 hodina, 47 minut
Natočeno: Československo
Hrají: Jan Werich, Vlasta Burian, Irena Kačírková, Stella Májová, Milena Dvorská, František Černý, Lubomír Lipský st., Miloš Kopecký, Miroslav Horníček …
Scénář: Božena Němcová, Jiří Brdečka, Oldřich Kautský, Jan Werich, Bořivoj Zeman
Režie: Bořivoj Zeman

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x