Hehe, dobré ne? Ano, máme tu recenzi na knihu! Což se tady bude dít ještě méně než u recenzí na hry. Nejedná se o jednu z novinek, ne že bych neměl knihy rád, ale není na ně čas. Teďka mimochodem k tomu ještě dočítám potřetí Kmotra. Větší šok tohle může být, že je to recenze na knihu od Jaroslava Foglara – Tábor smůly. Tuto knihu jsem opravdu nečetl jako povinnou četbu, i když je s tím spjatá. K maturitě jsem si uvedl tuto knihu a abych o ní něco věděl, tak jsem ji ještě před maturou rozečetl, bylo mi to stejně na nic. Ale řekl jsem si, že ji dočtu, a tak jsem ji skutečně dočetl. Dostal jsem ji k narozeninám od babičky, samozřejmě, že bych si nikdy nepomyslel, že bych mohl mít s takovým dárkem, co do činění xD. Kdo by neznal Jaroslava Foglara a jeho Rychlé šípy (hlavně Mirka Dušína :). Také kdo by nevěděl o jeho přezdívce Jestřáb (btw. nedávno se na to ptali i v Milionáři:). Foglar byl hodně populární a třeba můj otec ho měl rád a četl Rychlé šípy. Z pohledu dnešní doby, ale je už Foglar spíše určen staršímu publiku než tomu bylo dříve naopak. Hlavně pro pamětníky a také skauty. Vyjmenujte mi někoho, kdo by si tohle přečetl v pubertálním věku a dobrovolně? Dnes už je to holt utopie a dnes se nebudete smát příhodám, ale naivitě.

Možná to i tak bylo, ale podle mě si Jestřáb hodně toho vyidealizoval a zkrátka ze současného pohledu to moc věrohodně na vás působit nebude. Každý ví, že dnes hoši na táborech se nestarají o dědečkův kufr a nehrají si na piráty. Dnes se to točí kolem toho, se na táborech, co nejvíce ožrat a pořádně se zhulit. Knihu zkrátku musíte brát tak, jako že nevychází moc z reálií, ale pravdy na tom něco je samozřejmě, přeci jenom v době vzniku knihy to chodilo jinak, ale stejně nemyslím, že by byli táborníci tak skvělí a hlavně každý konal jenom dobro a neměl v sobě špetku zla xD. Kniha mě neunavovala, ale abych řval smíchy, to už vůbec ne. Objeví se tu pasáže, kdy se zasmějete, ale já jsem se spíš smál té naivitě, že hoši nemluví sprostě, perou se o bumerang apod. Kniha se skládá ze 42 povídek – ty na sebe navazují, některé jsou slabší, jiné lepší. V předmluvě se píše, že pokud jste nikdy neskautovali, představte si oddíl jako celek, kde dospělý vůdce pracuje po celý rok s 30ti hochy skauty v kamarádském ovzduší. Vím, jak se na to dívat a moc dobře, stejně tak z toho dojem budete mít stejný. Zábavné je i jak všichni čtou velice “humorné” Čigoligo. Jinak kresba provádějící příběhy (až na obálku) je strašná, aspoň pro mě, osoby vypadají jako zombie z vesmíru, sry Neumanne ale takhle ne, kdyby to dělal Nihei, tak to vezmu… Délka je tak akorát, abyste tuhle knihu nedali zpět do knihovny, aby na ní zase usedal prach. Nejvíce mě zaujalo asi vyprávění strašidelného příběhu, který nebyl tak úplně zlý.

Ukázka, jak se dříve hoši bavili
“Nakonec se dohodli, že pozdrav bude sestávat ze dvou částí a první část že řekne ten, kdo zdraví, a druhou onen, kdo na pozdrav odpovídá. První část zněla: My jsme správní námořníci, a odpověď byla: Máme pentle na čepici.
Bylo to moc hezké a rýmovalo se to, ale pozdravu se námořníci brzo museli vzdát, když si ho ostatní hoši takhle posměšně upravili:
“Ušmudlaní námořníci, mají hloupost pod čepicí.”

Doufám, že jste se také pobavili a tím i poznali o čem tahle kniha asi je.

Pro mě je to už bohužel z dnešního hlediska průměr, není to můj oblíbený žánr a pochybuju, že by se někdo vrhl do četby dobrovolně. Dnes by určitě vyprávění z nějakého současného táborového oddílu znělo jistě jinak :). V současné době zkrátka už tohle nemůže moc co nabídnout, hlavně pro mladé čtenářstvo. A i kdybych to měl brát z té doby, tak to stejně není nic pro mě, když mi příjde kniha opravdu málo vtipná + myslím si, že se najdou mezi Foglarovými díly mnohem zajímavější a zábavnější věci ať už, že to budete brát vážně nebo z toho pohledu, “jak hoši konají dobro”.

Knihu můžete zakoupit např. ZDE

Tábor smůly
Autor: Jaroslav Foglar
Nakladatel: Olympia
Ilustrace: K. T. Neumann
Formát: 128 stran, 20x14cm, česky, vázaná vazba
Rok vydání: 2007 (7. vydání) pův. 1938

HODNOCENÍ: 5/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x