Ještě než se všichni společně vrhneme na recenze nových dílů 4.sezóny Prison Break, neodpustím si další rýpání, které jsem sepsal již před delší dobou, mimochodem teď už mám všechny nové díly na disku.

O PB a mém zklámání si můžete přečíst jinde, protože jsem o tom už hodně psal. Čím blíž je ale datum vydání prvního dílu nové sezóny, tím víc jsem skeptičtější a ponechávám si od PB ještě větší odstup a držím se od něho dále. Doufám, že nejsem jediný z vás, který se nové sezóny spíše bojí. Samozřejmě, že už nás PB vyvedl z omylu a zkrátka je to jen seriál a pro mě je PB něčím víc a to se pokazilo a může ještě více, ale stále vedu k tomuto seriálu velké sympatie. Po třetí sezóně jsem ztratil zájem o sledování informací, na pb.cz už téměř nelezu, na diskusi už vůbec ne. Ale tady nvm jestli to je osazenstvem webu nebo kvůli mé antipatii k nové sezóně. Myslím si, že každý za to může trochu. Stavím se k seriálu jinak a ze stále se objevujících promo videí k nové sezóně nejsem nadšený, ale zděšený a cítím, že už je to jen velký hype a zkrátka se zaměřujou tvůrci na mainstream a ne k těm, pro které seriál něco opravdu, ale opravdu znamená/l. Dřív bych byl ohromen, ale teď se mi každé další promo hnusí. Sice jsou občas i podařená, ale vidím v nich trochu toho, že se znaží tvůrci vařit z vody, samozřejmě, že do toho ještě nemůžu moc mluvit, to je jako kauza Fallout 3, ale musím si udělat nějaký dojem, sice jsem se utvrdil, že dát na první dojmy se vždycky nevyplácí. Možná se ptáte, co já bych od toho chtěl, jak by to mělo podle mě vypadat, když si hraju, tak na chytrýho.

Já od seriálu mnoho nevyžaduju, jen zábavu, uvěřitelnost, atmosféru a hlavně dobré zakončení příběhu, ne klišovité, a s velkým překvapením, nic víc po seriálu nechci. Nechci, aby vznikaly další a další sezóny, které by právě vařily z vody. Ano, je pravda, že jsou tu seriály, kteří si dokážou udržet svou úroveň ba naopak jejich kvalita se zvyšuje, což můžu uvést, např. seriál 24 nebo House, ale to je můj subjektivní dojem a PB do této škatulky nepatří, je to jiný žánr, jiné pojetí, zkrátka ne a vím, jsem si naprosto jistý, že by šla kvalita bohužel dolů, protože když si to tak vezmete, tak i předchozí sezóny jsou poněkud klišovité, ale pořád si drželi svou úroveň a kouzlo. Každý má ale svůj názor a samozřejmě neříkám, že to bude s*ačka, ale mám z toho obavy a obavy se jen zvyšují.

I lidé z mého okolí nejsou zrovna nadšení, rodiče už se na PB nedívají (vím, že nemají čas a taky tyhle seriály moc nežerou, ale první sezónu milovali, ale třetí už je nebrala) i Whistler je poněkud skeptický a to určitě nejsme sami. Dále si myslím, že si oživením Sáry setsakramentsky tvůrci poškodili. Sarah Wayne Callies se najednou rozhodne jít zpět do seriálu, ano vlezl do toho její soukromý život, ale tvůrci už to zkrátka měli nechat být a návrat Sáry už zkrátka nepřipadá pro mě v úvahu. Podívejte se na ten díl a uvědomte si, že v té době se nepočítalo, že se Sára opět objeví, už to bylo uzavřené. A najednou scénarista změní názor a vrátí jí zpátky, bohužel lidé už se s tím smířili a tohle bude si myslím spíš velká chyba než nadšení, ano dalo se to, ten návrat třeba naplánovat jako vyvrcholení třetí sezóny, nebo si to mohla Callies rozmyslet dříve, ale takhle už je myslím pozdě i co se týče toho, kam příběh odbočil a podle mě je prostě teď v téhle fázi návrat Sáry hodně velká chyba. Ta postava zemřela a takovým způsobem, že její návrat mezi živé je nesmysl a také dříve jistým scénáristickým nenávratem bylo vše jasné. Fanoušci žadonili, ale budou z toho teď nadšeni? Připomíná to Dallas, dále kolují i zvěsti o tom, že se vrátí Kellerman. Ano, tady to přichází v úvahu, je to naprosto odlišné od případu Sáry, ale i tak teď poněkud… a když oživí obě postavy, tak už nvm, kam seriál nakonec dojde. Tady je poněkud zřejmé, že scénáristé si tady udělali zadní vrátka a něco plánovali, možná taky ne, ale bylo to nejasné. A návrat této postavy by byla jistě bomba, ale s tím, že se vrátí společně se Sárou, to zní úplně neuvěřitelně a ještě víc to uškodí, já si zkrátka myslím, že to na dojem u diváka neudělá dobrý. Buďto jedna postava, nebo žádná. A já pokud bych musel počítat s jednou, tak bych si vybral návrat Kellermana, protože Sára zkrátka z toho dělá to, že se na to nemůžete koukat jako jste se koukali, tady vám to chci vysvětlit, já jsem prostě vnímal atmosféru, mám rád, když vás něco pohltí, ale tohle z toho dojmu dělá jen to, že to jen pouhý seriál a najednou si to uvědomíte a najednou už z toho nemáte skvělý pocit. Prostě už se tomu nedá věřit a nevtáhne vás to do děje. Tohle je pro mě velká chyba, hodně jsem se bohužel zklamal, dívat se budu, ale už to asi bude jen pouhý seriál, který mě už tak do děje nevtáhne, jen doufám, že se to dobře ukončí a budeme vzpomínat na PB jako vynikající seriál s menšími skluzy. Rozhodně ale když si vzpomenu na první sezónu, to bylo něco geniálního, opravdu, všechno bylo naprosto skvělé, vytvořil se kult. To prostředí, všechno bylo dokonalé a mělo to hlavně ohromnou atmosféru. Teď sleduju PB a jeho první sezónu na Nově a nemůžu se vynadívat, to bylo fakt geniální, že jsem málem i lízal tu obrazovku a neztrácí to na kvalitě! A teď?

Ať tak či onak, díky první sezóně zůstane pro mě pořád tento seriál tím, který rád skouknu i za několik let. A tady jde taky o to, že se na tom chce hlavně vydělat a diváci si přejí, aby dobrý seriál nekončil. Ale to pak musí mít hrozně dobrý scénář, nespočet nápadů, ať už je klidně i pátá sezóna (scénáristé už prý vědí, jak seriál skončí), ale ať to má ty wow zvraty a kouzlo, které se ale dá zpět vrátit! Ale to skvělou prací scénaristů, ale i herců a všech kolem štábu. Takže vrhněme se do toho…

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x