Slyšíte to pořád a všude, že počítač škodí zdraví. “Nevysedávej stále u toho počítače, zničíš si oči”, apod. Jenže ona to není tak úplně pravda a taky, oči se ti ničit budou tak jako tak, protože je hodně používáš, může ti je poškodit i třeba nadměrné čtení, koukání na televizi (což je imho horší než počítač a vemte si kolik % obyvatelstva a kolik hodin stráví denně u televize a někde jsem viděl, že počítač je méně nebezpečnější, takže odpovězte třeba matce i tak: “A tobě se nezničí, když furt čumíš na bednu” – Asi dostanete facku, ale ownete! XD), specifické zaměstnání anebo ve stáří se projeví nějaká dědičnost anebo zkrátka proud života vám je zničí – jak primitivní. Za poškození zraku nemůže jen počítač. Sám vám teď napíšu, že vysedávání u počítače může být i zdravé! A nejedná se o žádný fake. Samozřejmě, že to platí jen někdy a u určitých věcí a třeba to ani nemusí být tím, ale co to k tomu nepřiznat, když to defakto může být pravda.

Co vás, tak nejvíce může postihnout u počítače? Věcem jako epileptické záchvaty, nebo že člověk si musí po každé hodině u počítače dát 15 minut oddych, se směju. A věřte, že někdo opravdu (i z mého okolí) po hodině u počítače se zvedne a těch 15 minut dodrží a dokonce třeba i cvičí. Faktem je, že vysedáváním u počítače můžete ztloustnou, ale pokud nejste opravdu nějaký blázni, tak ne nějak fatálně, já taky nedělám žádný sporty a jsem u PC vesměs pořád a nemám 200 kg. I když teď už je to lepší a za ty výlety po Kladně jsem rád xD, taky jsou tu věci jako životospráva apod., vždyť to znáte. Pak je tu problém se zády, ale ty si uvědomte máme v p*deli hlavně díky školním létům od těch zas*anejch učebnic. Vážně by tohle chtělo úplně determinovat a udělat učebnice “ultraslim” anebo využívat k výuce notebook. Jenže určitě nejen já, jsme měli tu smůlu, že jsme si to jako malí dost vychutnali. A teď se s podivem koukám, jak má záda trpěla. Hlavně na střední škole, některé učebnice měli slušnou váhu a když jich bylo třeba 10 na den nedalo se to. Tohle je opravdu až ohavné, jak děcka musí trpět kvůli těm pos*aným učebnicím a s tímhle tedy soucítím, když třeba jsem jednou viděl snad prvňáčka, kterého obsah tašky málem povalil na zem a vypadalo to až komicky. Teď si myslím, že je to už lepší a ve školách se teď hodně využívá k výuce počítač a učebnice jsou už teď taky lépe stavěné. Ale my jsme to neměli!

Pak samozřejmě oči, někdy jsem měl kvůli tomu také problém, ale třeba i to bylo součástí léčebné procedury :D. Zažil jsem po několika hodinách u PC pěkně vypadající zkrvavené oči, rozmlžené vidění, ale to zažil každý a nemalý vliv na tom měla i určitě únava a také není dobré, i když u některých tmavých avi souborů je to za letního svitu nutné, moc vysvicovávat monitor. Trpí jak monitor, tak i váš zrak. Kór pokud máte doma jako já ještě CRT, které v současnosti nahradily LCD monitory a nvm, co je na tom pravdy, ale někde jsem četl, že LCD monitory už neobsahují oproti CRT “krávám” nějaké to záření, které hodně poškozuje zrak. Možná, že vám to vysedávání u počítače může zničit oči a třeba to zjistíte až ve starším věku, ale nemyslím si, že by to bylo tak fatální, jak nám to většina lidí předhazuje a že by za to mohl jenom počítačík. A dneska se jen v opravdě málo profesích vyhnete používání počítače a v domácnostech? To snad ani nemluvím, dneska má počítač i baba Kropáčkovic ze sousední osady. Doba se mění a my s ní.

A teď tedy k mému problému, kdy se vám i trochu poodhalím, takže toto téma rovnou hodíme i do rubriky “Life” :). Už od mala (zřejmě dědičně) trpím tupozrakostí, vzdělejte se ZDE. Nedávno jsem si o tom dost přečetl a upřímně jsem dost překvapen, protože takové věci mi vůbec nikdy žádný z doktorů neřekl. Nejedná se o zrakovou vadu, ale o tzv “zakrnění” zrakového centra v mozku. Takže error je v brainu a já s očima tedy respektive nic nemám. Nevýhoda je, že toto “prokletí” se nedá vyléčit… i když :D. Pěkně mě tedy teď s postupem času postup očařů (nebo jak se jim nadává) zarazil. Protože to bylo zbytečné už od desíti let. Ale je stejně podivné, že se to pořád ještě nedá vyléčit a to ani operativně, holt zooming… až umřu, tak bude léčení tupozrakosti na denním pořádku. Tupozrakosti bylo možné se zbavit, ale jaksi jen v dětském věku a já s léčbou začal dost pozdě a ano i jsem chvíli nosil brýle s klapkou na levé oko. A poté i kontaktní čočky, sice jsem dobře viděl, ale na co vyhazovat peníze za něco, co se stejně nedá vyléčit. A plus vidím perfektně normálně, akorát je pravda, že asi mé pravé oko musí dost trpět a všechno “zprogressovat” samo není asi easy, takže se i docela bojím, že ve stáří na tom budu špatně, ale to bych byl stejně za všech okolností. Že jste tupozraký nikdo nepozná, nešilháte, tedy já rozhodně ne a zkrátka jsem se dozvěděl, že by to mohlo být dědičností. Dříve jsme kvůli tomu fakt něco dělali, ale asi jsem zkrátka nedostal dost dobrou očařkou. Nezmínila se o tom, že to je nélečitelné, že to je závada zrakového centra v mozku a že to není vada jako taková, nic o tom. Jen jsem musel pro nic si kupovat čočky na levé oko, když stejně mi to nijak nepomáhalo. Ale po roce jsem s léčbou čočkama nějak přestal (stejně bylo pozdě) a teď už na to asi 6 let, nebo víc, kašlu. Zrak se mi nijak nezhoršil, ale víte co? Zlepšil! Vysedáváním u počítače!

Takže se k tomu pomalu dostáváme, ale ještě pár věcí… Měl jsem to tedy od mala a byl jsem proklet jen na levé oko, na pravé oko vidím normálně. Mít obě v hajzlu, tak budou čočky nutností a asi i odsouzen doživotně na brýle. Na posledním měření před opravdu dosti lety xD jsem měl v levém oku 3,5; nebo 4,5 dioptrií. Vždy jsem viděl dobře, tedy když jsem měl obě oči otevřené a takhle normálně, když se dívám zkrátka vše vidím jako normální člověk. Když ale koukám jen levým okem, je to dost špatné.

V posledních 5ti letech tedy, kdy už jsem se na nějakou léčbu oka vykašlal a čočky už nikdy nenosil, se mi žije zatím dobře. Taky tuto dobu tak nějak začalo to období, kdy jsem tedy začal být pravidelně u počítače, vesměs každý den několik hodin denně. 6 hodin je vesměs takový tradiční denní průměr. O víkendech je to 16 hodin za den :). Už to nevnímám jako maniak, takhle je to u většiny normálních computeristů, nebo ne? Někde je to i mnohem horší, nepovažuji se už ani za nějakého computer nerda. Beru to jako normální věcí, ale zkrátka počítač není všechno a bez něj bych dokázal samozřejmě existovat, ale hrozně bych se nudil a to bych umřel xD, takže defakto bez počítače už nemůžu existovat. A to nemusím už hrát PC hry, dřív to bylo vysedávání kvůli hrám, ale teď už dávno ne. Počítač je pro mě komunikační nástroj, můžu si na něm pouštět hudbu, koukat na filmy, seriály, vesměs všechno a hry už dávno nehrají prim, ale o tom v jiném tématu.

Takže je jisté, že se mi po těch 5ti letech neléčení a vesměs jen vysedáváním u počítače musely zhoršit oči na maximum, ale opak je pravdou. (tedy nemuseli, je to doživotní a je to tupozrakost, chápete, ne? Tak čtete dál xD) A já si to fakt myslím, ale počítač mi pomohl v léčení! Před těmi pěti rokama jsem nedokázal přečíst ani obří písmena a to opravdu. Si představte, že 10 metrů je od vás náklaďák s velkou reklamou na boku a já ty obří písmena ani nedokázal přečíst! Je tedy pravda, že se to pak časem zlepšilo, ale teď je to hodně rapidní zlepšení!!! V posledních dvou měsících jsem si začal trochu hrát s levým okem a často pravé zavíral a zkoušel se dívat levým a něco mi bylo zvláštního, nějak jsem opravdu viděl líp. Možná i na to mělo vliv začátek chození na výšku a snažení se zaostřit na velkou tabuli z posledních lavic a s tím jsem měl velké problémy a to i s normálním dvouočním viděním xD. To mají ale i kolem mě ostatní, zkrátka můj zrak i normálně není tak perfektně dalekozraký, takový podprůměr. A ještěže to můžu opisovat od kamarádů, ale na tohle imho nemá tupozrakost nějaký výrazný vliv.

Těžko vám tupozrakost popisovat, ale je to i třeba díky hraní rychlých her, kdy oči tak nějak namáháte, hlavně při závodech aut či při rychlých akcí – trénujete si oči! A to jsem taky někde zaslechl, že si hraním i oči můžete trénovat. Takže i to třeba mělo vliv na léčení. Nějak jsem se zkrátka naučil mým okem zoomovat a i bez velké snahy při koukání levým okem vidím docela dobře. Tupozrakost je zkrátka problém se zoomem. Zamotávám se v tom a asi to bude ve finále ne moc porozumitelné, ale já to jinak napsat neumím :D.

Jak jsem psal, nepřečetl jsem skoro nic, ale v posledním roce to bylo hrozně moc lepší a teď je to nejlepší jako nikdy, asi takový testament před odchodem (černý humor). Zkrátka to levé oko se naučilo zoomovat a i teď když okamžitě zavřu pravé oko a nebudu se moc snažit zaostřit, přečtu toho mnohem více než dřív. A při troše snahy teď přečtu i hodně malý písmenka a i třeba tento text, co teď píšu zde do editoru bych před těma 5ti rokama nedokázal nikdy přečíst. A teď? Teď HO PŘEČTU! Začali jste dojetím plakat, že jsem se uzdravil? XDDD Samozřejmě, že jsem se nemohl uzdravit, když je to nevyléčitelné….

Ale co když jo, co když se stal nějaký menší zázrak, co když mě ten počítač vyléčil? Přece tohle není jen tak a já opravdu vidím teď na to levé oko mnohem lépe než dřív a to jsem nenosil těch pět let kontakt. čočku, sice bych asi pořád nepřečetl ani při obřím zoomingu ty miniatury, jak je mají u všech doktorů na takové té svítící tabuli bez zapamatování nebo ty miniaturní seznamy ingrediencí u potravin, stejně mi stačí tolik, co přečtu se současným zoomem xD. Přečetl bych ale ty nad těmi miniaturami, se kterýma jsem měl dříve problémy. Zkrátka a jasně – vidím teď mnohem líp než před těmi šesti (nebo klk) rokama a jsem docela rád. A zkoušel jsem to a v pohodě jsem si včera četl v posteli jen levým okem Score (konečně po letech si čtu score levym očkem xD). Teď jen to chce třeba jenom pět minut denně něco číst jen tím levým okem, aby se zooming zase výrazně nezhoršil…

… Nebo jsem taky génius a nakázal jsem svému zrakovému centru, aby upravil zoom o 65 % (není to ideální, ale znatelně lepší) pro levé oko :))). A v budoucnu dokážu vpichem substance Lxz47 zlepšit zoom na 85 % a pak nanoimplantátem na 100 % (XDDD).

Jednou větou by se to dalo říct takhle: “I když stále vysedávám u počítače, tak lépe vidím na levé oko jako nikdy před tím.” Takže postaral se tedy můj počítač o léčbu? 🙂 Vidíte šlo to říct takhle a nemuselo na to padnout přes 2000 slov, ale tohle zkrátka je zajímavé a chtělo to rozepsat. Taky by mě zajímalo jak to budu mít v budoucnu se řidičákem, jestli bude nutno nosit kontaktní čočky (snad ne :(), protože tohle je hodně specifická oční vada.

I když třeba budu mít oči ve stáří (nemusí být ani ve stáří) dost blbý, nechci přemýšlet nad tím nejhorším, tak nebudu dávat vinu počítači. Buďte rádi, že netrpíte tupozrakostí, na druhou stranu jsem rád, že nemám opravdu nějakou vadu oka, se kterou nic nenadělám a “jenom” problém se zoomingem.

A vy nevěřte všemu, co vám může počítač udělat a nebojte se vy zdraví ostříži, že by se vám díky compu zku*vily oči. Třeba jo, ale nemusíte se fanaticky bát. A až vám tedy příště bude říkat mamina, abyste už to vypli, že si zničíte oči, tak jí sdělte, že ŁORDHEŁŁ taky jenom vysedával u počítače a vyléčil si levé oko :).

Jo a tupozrakost je i docela sranda (tak na 5 minut), protože nemáte díky tomuto zmatenému zoomingu znatelné problémy si prohlížet takové ty 3D magické obrázky. Víte, co mám na mysli? + S tím zoomingem je někdy i jiná zábava a když si takhle někdy hraju s tím zoomingem jako třeba teď zoomuju při psaní v editoru, tak je pěkný, jak se okolní rámeček editoru zvětšuje xD a vůbec to úplné rozplyznutí textu xD (to je sranda teda fakt xD). Zkrátka je to takovej nepovedenej zoomovací zrakový nanoimplantát :DD. (Třeba v budoucnosti bude tupozrakost znamenat něco jako měl Terminátor místo normálních očí 🙂 Škoda, že to taky neznamená ovladatelný zooming, že bych měl z očí takový dalekohled. No raději dost :D.

END

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x