Jigsaw je mrtvý a my už díky konci čtvrtého dílu moc dobře víme, kdo pokračuje v jeho práci. Ano a není to žádným tajemstvím, je to Hoffman. Na začátku vidíme dalšího účastníka soutěže, ale jeho šance na úspěch nejsou zrovna veliké. Víme přece, že ne každý v Jigsawových hrách přežije, ale tohle je jiný případ. Je tedy konečně konec, je nalezena Jigsawova mrtvola a agenti Hoffman a Strahm vyvázli živí. Rozhodně ale případ není uzavřený. Dobře víme, kdo je kdo a vraždám není konec. Jigsaw zanechal odkaz i Jill. Podíváme se, jak se ke všemu Hoffman dostal a jak dostal možnost nahradit hlavního proroka. A mimo to se odehrává jinde další hra, tentokrát pět lidí, kteří opět nejsou žádní svatouškové, kdo z nich přežije?

Díky za ty flashbacky, Tobin Bell je zkrátka skvělý a Saw bez něho je jako Mirek bez WoWka. Možná už tohle někdo nemusí brát jako velice žhavou novinku, ale já si myslím, že řada z vás ano. Saw 5 měl premiéru teprve předevčírem. Vzhledem k tomu, že byl včera Halloween, tak se ráda řada lidí vyděsí u nějakého toho pořádného hororu a já jsem si zvolil poslední díl Saw. A jak dobře víme zatím s pravidelností se setkáváme se Saw každý rok v době Halloweenu. Jsem zvědav, jak to ještě dlouho Saw vydrží. Saw je kult, když vyšel první díl, řada lidí byla ohromena. Poté vyšel druhý, třetí a lidé se začali rozdělovat do dvou táborů. Ti, co Saw stále milují a horlivě žerou každý nový díl a pak ti, co Saw zavrhli již od druhého dílu. Je asi jasné, do které skupiny se řadím já. Saw jsem rozhodně nezavrhl. Samozřejmě, že už to není ono, že to je trochu nastavovaná kaše. Ale ty filmy nejsou hloupé, nejsou ztrátou času. Mě to vážně bavilo, nenudil jsem se. Líbí se mi, jak to lidé kritizují, ale neviděli to, jen kritizují. To platí i o tom, že stejně většina těchto kritiků se na film podívá. Já jsem se také bál, že pátý díl bude odpad a na rovinu není. Samozřejmě, že už to nikdy nebude jako první díl. To ne, ale je to dobře koukatelné. Udržuje vás to v napětí, sledujete příběh, který je podle mě stále podařený. I změna režiséra zřejmě nebyla k neužitku, neboť za filmem stojí poměrně neznámý David Hackl a vůbec se této “pocty” nezhostil špatně. Bavilo mě sledovat flashbacky a vývoj Jigsawovo proroctví. Přeci jenom teď už toho máme vážně dost objasněného, a tak asi už to moc nebude příště o Jigsawovi, neboť toho víme opravdu dost. A hry samotné, to není ten pravý Saw, mě právě nejvíc bavilo sledovat ten příběh na pozadí charakterů kolem Jigsawa. Pasti byly povedené a já nemám důvod to odsuzovat, kdybych měl, tak bych odsuzoval, ale já zkrátka nemám. Jsem rád, že mi to skvěle osvětlilo čtvrtý díl a i díky pětce mi zase celá ta skládačka do sebe pěkně zapadla a je pravda, že čtvrtý díl nebyl tak úplně výborný, to si počkejte na recenzi, kterou jsme jaksi opomněli :D.

Ale myslím si, že už toho je vážně dost. Šestého díul se bojím, že už tuto sérii zničí… Třeba ne, i tohle bylo překvapení, ale zkrátka mám obavy. Je hezké, že to Saw dotáhl až sem i s kritikou, která byla většinou negativní. Někdo má k tomu i odpor, možná jsem nějak ovlivněn, ale když to člověka baví… Třeba oproti Max Paynovi byl Saw 5 opravdu lepší (samozřejmě nesmysl tyto filmy srovnávat. Ani jsem nevěděl, jak mi plyne čas. V současnosti si myslím, že největší hity jsou právě Saw 5 a Max Payne. A já vám říkám – Saw 5. K hodnocení – chtěl jsem dát ze začátku 6ku, ale dám 7. Sice to není určitě poslední díl, ale jak jsem říkal, stále se to nějak kupodivu drží, něco jako Prison Break. Počkejme si tedy na tu šestku. Myslím si, že Saw 7 už bude lehce ujetá záležitost a teď už si fakt ani v nejmenším nedokážu představit o čem by byly díly 7 a více. Maximálně nějaké prequely, jak mladý Jigsawík skládal puzzle a zabíjel zvířátka.

Ti, co nenávidí Saw už od dvojky, tak se jim to líbit nebude, ale ti, co si rádi oddechnou u takovýchto ani ne moc hororů a Jigsaw je jim sympatický, tak imho určitě zklamáni nebudou. Já jsem byl ještě k tomu překvapený, že ta pětka není vůbec žádná kravina. Nevěděl jsem, co od toho očekávat. Každý z vás si ovšem bude muset udělat názor sám. Mě to bavilo a tím bych to uzavřel. Let the game begin! A do kina určitě místo Maxe na Saw V! A + Hoffman je jako Jigsaw docela sympatický. A řada lidí může závidět, že se Saw pořád drží a vůbec to není blbost jako řada ostatních filmů, jsem zvědav na šestku a může být už opravdu poslední :).

HODNOCENÍ: 7/10

INFO
Oficiální stránka
Wikipedia
ČSFD
IMDB

SAW V

Žánr: Akční, Krimi, Horror, Thriller
Premiéra: 2008
Délka filmu: 92 minut
Natočeno: USA
Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell, Julie Benz, Meagan Good, Mark Rolston, Mike Butters…
Scénář: Patric Melton & Marcus Dunstan
Režie: David Hackl

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x