Sobotní večery, nebo spíš noci jsou pro mě už dlouhou dobu ve znamení horrorů. Už si nepamatuju, jak to vlastně vzniklo, ale stala se z toho pomalu už klasika. Dřív jsem si k těmto horrorům dával i čaj :). Je to pro mě takový oddych a to rád si pustím i horror, který nemá dech beroucí ratingy. A proto si vybírám filmy vlastně úplně nezávazně a dokonce jsem i málokdy zklamán, protože nároky nemám vesměs žádné, jen nenáročnou zábavu (u horrorů zvláštní psát zábavu). To většinou neplatí a u ostatních žánrů, kde si dost vybírám. A vzhledem k tomu, že filmy rád hodnotím, dávám jim i docela velké známky, neboť mám k tomuto žánru menší slabost. Zkrátka tyhle filmy mají pro mě jiný účel a nehledám v nich nějakou výraznou hloubku. Jenže zábava hraje roli a když film nudí a navíc jste ještě unavený, protože už je dost hodin a málem usnete, uvědomíte si, že něco není v pořádku a film byl asi skutečně blbost. Tak nějak je to i v případě Krvavé hostiny.

Někdy je vám určitá znalost v těchto oblastech na škodu, protože věci viděné ve Feast jste viděli už několikrát a ničím vás nemůžou překvapit. Což ale nemusí být vždy na škodu, ono každý druhý horor je přes kopírák, ale na rozdíl od Feast je zajímavý něčím navíc anebo zkrátka to byla dobře odvedená práce. Nebo jste se jednoduše bavili. U Feast budete zívat nějak často. Máme tu hnusné nadržené potvory, jeden zapadlý bar a v něm plejádu různých osobností, kteří tak nějak proplouvají životem a jejich osudy a život se změní právě příchodem potvoráků. Typické klišé, na které se snaží jít Feast trochu jinak. Dříve jsem právě v oblasti horrorů měl hlavně rád tenhle styl a bavil jsem se, i když teď spíše vyhledávám opak a horrory jako Záhada Blair Witch, REC, Ils a další. Hlavně už mi jde i trochu o to, co je pro horrory typické – strach. Sice mě málokdy horror vyděsí, ale někdy se to aspoň trochu povede, hlavně jde o atmosféru. A líbí se mi, kam horrory spějí hlavně díky zásluze zajímavých horrorových filmů ze Španělska, nebo z Francie.

Jak už jsem zmínil, tak Feast je příkladem nevýrazného horroru, který nudí a snaží se i o parodii. Je až moc předvídatelný s nezajímavými postavami, které vám k srdci asi nepřirostou, s nic neříkajícím koncem a s málo mrtvolama. I když nepřežije z baru skoro nikdo. Samozřejmě, pokud nebudete vyžadovat moc, budete třeba i spokojení. Feast není ztrátou času, jen trpí několika nemocemi v nichž figuruje i špatný scénář a nic neříkající dialogy. Je vidět pro koho je snímek určen a snaží se zaujmout poněkud lacinými triky. Hned na začátku vás čeká představení charakterů, které znáte spíše z jiných žánrů (vzpomeňte na stařičký Good, Bad and Ugly). Efektní zastavení kamery na tvář hrdinů a fádní popis jejich jména, povolání a podobných blbostí. Což je podle mě tady opravdu zbytečné a navíc vám to stejně může být jedno a nebudete si pamatovat jméno ani jednoho z nich. Tempo filmu je navíc k uzoufání, i když nebudete na první zabijačku čekat dlouho. Příchod “hrdiny”, který nám tedy všechno odstartuje je trapný, navíc nám nikdo neosvětlí do konce původ potvor, kteří se ještě v plné kráse ukáží celkem brzy a navíc jsou pěkně ujetí. Potvory jsou asi to nejzajímavější na Feastu, vypadají, jak nějaká monstra z Doomu 3.

Samotné zabíjení a tedy to nejdůležitější taky není 2x zvládnuté, kamera vám sice ukáže nějaké ty nechuťárny jako uřízlé končetiny a pochudující červy, ale už vám absolutně utečou takové zásadní věci jako, co to bylo, co zabilo tu ženskou, nebo kam najednou zmizel ten hošík? Film se snaží i o pobavení, ale taky špatně – růžové kalhoty směšné snad nepříjdou nikomu, stejně tak rádoby vtipné dialogy. Jediné, co stojí za něco je postava, která byla solidně poblita monstrem. Ale to je tak to poslední, co by mi vadilo. A jak jsem se dozvěděl, tento film následovaly i dvě pokračování, tak třeba se dozvíme více. Ještě budu přemýšlet jestli se na ně podívám. Je mi jasný záměr Feastu, který nechce být jen tradičním horrorem na profláklé schéma, ale zkrátka nudí. Pokud se přes tyhle neduhy přenesete, můžete být i mile překvapení, nic na tom nemění fakt, že za mě si odnáší Feast pouze podprůměrné hodnocení, je mnohem víc filmů, který to umí dělat mnohem lépe.

HODNOCENÍ: 4/10

FEAST|KRVAVÁ HOSTINA

ODKAZY
WIKIPEDIA

ČSFD
IMDB

Žánr: Komedie, Horror, Akce
Premiéra: 2005
Délka filmu: 95 minut
Natočeno: USA
Hrají: Balthazar Getty, Navi Rawat, Jason Mewes, Krista Allen, Jenny Wade, Josh Zuckerman…
Režie: John Culager

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x