Parta kamarádů se rozhodne vydat na úžasnou horolezeckou stezku s nejdelším visícím mostem v Evropě v úchvatné přírodě. Bohužel trase se ukáže, že je uzavřená. I přes tohle varování se rozhodne pětice vydat dál. Počáteční nadšení brzy vystřídá několik nehod a když dojde ke stmívání dochází k boji o přežití.

Máme tu první film tohoto roku a hned je to jeden velký kandidát na horror roku. Nemůžeme předbíhat, protože rok nám teprve začíná a horrorů uvidím ještě více než dost. Film jsem si pustil ve dvě hodiny ráno a chvílemi jsem ani nedýchal a nemrkal. První polovina filmu je geniální, nedokážu žasnout jaké horrory se nám z Francie valí. Nadešla nová éra horrorů, myslel jsem si, že Francouzi jsou hlavně specialisté na “prasárny” jako Martyrs, nebo Inside. Jenže tohle je něco úplně jiného, ze začátku to ani nevypadá jako horror. Vertige bych dal po první polovině i desítku, pak jsem musel o jeden bod jít dolů.

Ve dne se můžete bát dokonce víc než v noci, musím pochválit skvělou práci kamery po celou dobu, která dokáže výborně vyvolat napětí, nádhernou přírodu a dobré hudební podbarvení, hlavně při závěrečných titulcích se mi jedna skladba moc zalíbila. Od strachu z toho, kdo spadne ze skály se přesuneme do noci, kdy už začne naše parta pomalu mizet. Sympatické je, že to, co nabídne “přístřeší” hrdinům, není žádné monstrum, nebo zkrátka něco neuvěřitelného a i díky tomu se váš dojem z celého filmu nemůže pokazit. I když první polovina byla geniální ani ta druhá nezaostává. Postavy vám asi k srdci nepřirostou, ale i tak vás bude zajímat, jak skončili. Doporučuju všem horrorovým fanouškům, téměř dokonalý horror nové doby. Devět. Více takových filmů.

HODNOCENÍ: 9/10

VERTIGE

ODKAZY
ČSFD
IMDB

Žánr: Horror, Akce, Dobrudružství, Napětí
Premiéra: 2009
Délka filmu: 90 minut
Natočeno: Francie
Hrají: Justin Blanckaert, Nicolas Giraud, Raphaël Lenglet, Johan Libéreau, Fanny Velette, Maud Wyler…
Režie: Abel Ferry

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x