Před tím než bloguje přestalo existovat a v rámci restrukturalizace webu se tam objevilo několik deníků z LOTRO, o které jsem se rozhodl, že vás nepřipravím, a tak si můžete přečíst zde zkopírované “deníky” 1:1. Je to celkem dosti hutné čtení, které jsem se rozhodl zachovat.

28.9.2010

Ranael pokračovala v plnění low level questů, které znamenaly hodně běhání, ale pro kompletní průzkum Bree je to prostě nezbytné. Samozřejmě jsem se vrhnul i na plnění nějakých těch deedů, kterých jsem splnil asi 6, u jednoho jsem se pořádně zapotil, protože mým úkolem bylo zabít 100 goblinů, ale co by člověk pro ty turbine body neudělal. U vybíjení much na jihovýchodě Bree už jsem odpadnul při Advanced slayeření u 31. mouchy. Krom toho jsem si o nějakých těch 10 bodů vylepšil rybaření, což znamená taky nějaké ty trofeje do baráku. Avšak to nejhlavnější bylo přijetí do kinshipu. Ano, Ranael se rozhodla vstoupit do guildy. Samozřejmě, že jsem přemýšlel dost dlouho, jak to bude. Stvořit novou, nebo se přidat do úplně nové by zabralo ještě více práce, navíc by se určitě nenašel dostatek lidí, tak zbývalo se k nějaké existující přidat. Do polomrtvé Endurance jsem se přidal asi na 1 hodinu, kdy jsem byl osloven tak nějak bez zeptání a nebyli ani žádné reakce od ostatních. Dlouho jsem přemýšlel, že vstoupím do Teleri, ale nějak se zapomněli nabídky. Outkasts mě vyloženě nelákalo a tak jsem se nakonec rozhodl pro dost dlouho aktivní kinship Flame Imperishable, což je samozřejmě rank 10 kin s mnoha 65. levelama a ochotnými lidma, zatím se mi přijetí líbí, stejně tak jako kinship chat. Akorát se obávám toho, co přijde až budu na nějakym tom 50. levelu a budu se snažit chodit raidy apod. Přijetí bylo okamžité bez otázek, lidi super. Stejně mě teď čeká ještě hodně práce, grindění a sólování. Velký krok pro Ranael :D. No a další význačná novinka je vstup do Lone Lands, kdy jsem stihnul navíc ještě využít nabídky s 20% slevou! Ale než k tomu dojde, tak možná i nahoním 25. level xD. Poněvadž jih ještě nemám zcela prozkoumaný a to nemluvím o deedech a questech na severu. Skirmishe si zřejmě jenom zkusím a radši rychle pádit do Lone Lands, stejně tak jako dung, který trošku odsunu se souvisejícími questy na později, chtělo by to Wondeera do party… Jo, ale nejhorší bude slepičí závod po 8 hodinách kvůli titulu Crosser of Roads, aspoň si tak napravím ztrátu titulů jako Undefeated…

Takže dnes bych rád/a dokončila Bree a slepičí dráhu. No a taky musím konečně dohrát ten trial v Conanovi, abych si uvolnil těch 25 GB…

30.9.2010

Ranael vynechala jeden den v LOTRO :(, teď to snad dostatečně napravila, i když… Když jsem si myslel, že Shire je rozsáhlá lokace a o Bree jsem si to ani náhodou nemyslel, tak opak je pravdou. Jako první přišlo tedy dozabití otravných much a vědět to, že v Chetwoodu je jich tolik, tak bych tam tolik nečekal, naštěstí mi s tim pomohli ještě dva a deed byl kompletní. Budu muset hodně grindit turbine body, protože nedostatek místa už se nedá vydržet, kór když si chci schovávat crafting věci. Za chvíli snad už budu mít 750 stříbrnejch na nákup dalších slotů ve vaultu a na baťoh snad taky vyjde. Následovalo další questový lítání a nahození několik recepisů do aukce ani ještě nevim, jak to dopadlo. Konečně jsem taky zjistil, že já můžu udělat ty Steel Braces! Omg, ale potřeboval jsem věci z leather, takže do aukce a povedlo se mi najít zrovna dva kousky s hodinovým limitem, takže bid a vyhrál jsem to. Takže jsem si opět zdokonalil prospecting a hlavně si ukoval fialový skvělý věci – jmenovitě armor a kalhoty :D. Takže kromě shoulders mám už všechno fialový. Možná to udělám i pro Wondeera xD. Dodělal jsem další questy kolem Bree, chvíli nahlídnul i do Lone Lands, do Kinship house, nechal si udělat rybí trofeje do baráku a vydal se konečně na sever. Tam jsem pozabíjel snad 100vku orků kvůli deedům a další questy. Bree už mám komplet projetý, akorát musím ještě dodělat daily questy a pak zřejmě už do Lone Lands. No, ještě musím tu slepici :). Pořád to vypadá jako by se všechno rozjíždělo. Joo a začal jsem používat luk! Paráda a na úplný závěr než půjdu zase do LOTRO, už oficiálně http://flameimperishablekinship.com/members/305278. Ještě něco chcete? Vylepšil jsem si zase rybaření a možná stihnu v Bree i ten 25. level (jsem přes půlku).

20.10.2010

Je to zase nějaká doba, kdy se tu objevil nějaký ten článek, myslím si, že tímto vám to trošku vynahradím. Místo toho, abych napsal další deník z LOTRO, s kterým teď vlastně trávím veškerý čas, tak vám sem hodím jeden veliký článek. Chtěl jsem původně začít tím, že se podíváme na MMORPG trošku zeširoka, ale nakonec jsem se rozhodl se zaměřit jenom na LOTRO. Článek je takový mišmaš, je v tom i zahrnutý takový průvodce a třeba vás tenhle článek dokonce i přesvědčí tuto povedenou hru zkusit. Jen tak mimochodem se konečně dočkáme F2P i na EU serverech, které přišlo tak trošku s křížkem po funuse. Nečekám nějaký nával hráčů, poté, co většina už řádí na US serverech. Pojďme na to.

6 postav v jedné osobě – realita!

Arkenstone server

Main character

Ranael (25. level) Champion Elf Female
Kinship: Flame Imperishable
Owner of house and mount

Main alt

Zosia (20. level) Lore-Master Human Female
Kinship: Light over Darkness
Owner of mount

Alt

Natalka (21. level) Burglar Hobbit Female
Kinship: MCE (Mr Crowley’s Elite)

Brandywine server

Main character

Aemaraen (21. level) Hunter Elf Female “The Undying”
Kinship: Runic Knights
Owner of house and mount

Main alt

Bakster (20. level) Captain Human Male “The Undying”
Kinship: The Noble Knights of Andor

Alt

Lulaj (16. level) Guardian Dwarf Male

Story of Ranael

Každý nějak začíná, já jsem začal s LOTRO právě s tímto charakterem, kdy jsem si ihned po stáhnutí chtěl zkusit tak nějak i zkušebně, jak se to hraje. Po projití tutorialu následovalo stáhnutí hi-res packu a konečně jsem se mohl začít věnovat hře naplno. Samozřejmě, že jsem taky přemýšlel nad tím, že bych počkal až vyjde EU F2P verze, ale po čase, kdy jsem splnil spousty questů a deedů jsem tuhle myšlenku zapudil a vlastně k čemu hrát na EU serverech. Na Čechy jsem narazil na každém serveru a s angličtinou taky na tom nejsem tak špatně a navíc pokud chci hrát role-play. S projitím různých instancí taky snad nebude problém, protože LOTRO na to nejde tak hardcorově jako třeba WoW, páč LOTRO je hlavně sólo jízda, tedy až tak do vstupu do Morie. Po tak obrovském věnování času zkrátka nemůžu přejít na EU verzi už z principu a navíc, kdy se vůbec EU verze dočkáme? US verze je živá, bez lagů a zkrátka pořád se pořádají nějaké slevové akce, fesťáky atd. A co takhle vidím u EU kolegů, tak zkrátka US je US. Možná i vy, co čekáte až si zahrajete LOTRO, zvažte jestli pro vás nebude lepší hrát na US serverech. To je prostě hlavní základna této skvělé hry.

Celá cesta za Ranael byla vlastně seznamovací jízda, kdy jsem vůbec neznal lokace, questy, prostě nic, všechno bylo pořád velké překvapení. Tím jsem taky doplatil na to, že jsem získal jenom titul The Wary a když jsem později zjistil o co jde, dost mě to štvalo. Nechtěl jsem hrát, chtěl jsem dát reroll, ale s Ranael jsem byl prostě tak rozjetý a duchovně spojený, že by to prostě znamenalo pohromu. Poté jsem si uvědomil, že to je vlastně zbytečnost, když jsem je získal u některých jiných charakterů a učinil sám sobě službu. Ano, jsem jeden z těch hráčů, který prostě chce mít charaktery, co nejlepší a ztráta surviving titulů by byla pro mnoha hráčů rozloučení s charakterem – přečtěte si některá fóra. Hru jsem vymačkával jako citron, to tedy znamená, že jsem leveloval dost pomalu, plnil každý quest včetně těch low-level a samozřejmě jsem se věnoval deedům, což jsou vlastně achievementy. K deedům se ještě hodně dostaneme.

Bavil jsem se náramně, všechno bylo nové a navíc hra za šampiona mě vyloženě baví, protože to je ten styl, který jsem hrával třeba ve WoW, nebo i v normálních SP RPG. Pokud dobře vím, tak jsem v Ered Luin při její kompletní prohlídce strávil rovný den v reálném čase. Když jsem si myslel, že Shire bude menší lokace apod., tak opak byl pravdou, v Shire se navíc objevily dvě důležité věci – slepičí session a taky hromadné lítání, co se týče doručování všemožných dopisů a koláčů. Musím říct, že určitě má LOTRO mnohem víc zabavnější úkoly než WoW, což o to já si i myslím, že je LOTRO mnohem lepší než WoW, ale k tomu se taky ještě dostaneme a dopracujeem v průběhu hraní. Zkrátka má cenu si i ty úkoly číst a navíc, jaká hra vám nabídne zahrát si za slepici?

I tak pro mě zůstává lokace Ered Luin nejhezčí, jižní městečko Celondim mě prostě uchvátilo. A to navíc vás tahle hra donutí i prostě se do světa Pána prstenů zamilovat, což pro mě znamená opětovné skouknutí všech tří filmů, ale hlavně přečtení knížky… V Shire jsem nakonec strávil víc času než jsem původně předpokládal.

“Chicken Session”

Hraní za slepici není vůbec povinné, nezískáte ani za to drahocenné turbine body, za kompletní cestování v první fázi získáte jen slušivý plášť, v druhé fázi získáváte destiny body a na konci vás čeká titul, na který nedosáhne jen tak někdo. O mých pokusech o druhou fázi běhání jsem už psal, takže si to tady někde najdete. Potěšilo mě později ve hře, že ani moc lidí kuřicím čas nevěnovalo a neměli splněnou ani první fázi a říkali, že to je hrozně těžký, takže jsem snad jeden z mála, o druhou fázi Crosser of Roads se nikdo nezmiňoval. I když to je ten pravý hardcore, mně teda první fáze ani moc těžká nepřišla, i když to čas zabere. Připravte si asi 8 hodin + si připočtěte vaše nepovedené pokusy. Není to vůbec nutné absolvovat, zůstává to na každém z vás. Ona je to sranda, pak vás to naštve a navíc si prohlídnete tak nějak dopředu další lokace ve hře.

Já jsem vám ani celou dobu nenapsal o co vlastně jde… Zkrátka hrajete za slepici s levelem 1, což znamená, že každá potvora, kterou potkáte pro vás znamená okamžitou smrt, tudíž musíte postupovat hrozně opatrně a věřte mi, že v druhé fázi se bez pomoci neobejdete a vaším cílem je proběhnout rozlehlé lokace snad po celé mapě. Pokusím se o to ještě jednou až budu znát tyto lokace a s pomocí lidí z kinshipu bych se na to možná mohl dobelhat, i když komunikace při slepičí akci není snadná.

Díky kuřecímu běhu mě tedy po šílené závislosti, kdy jsem si už po dvou dnech ve hře kupoval za skutečné peníze turbine body, hra přestala trošku bavit… navíc jsem zjistil, že jsem pohořel v zisku surviving titulů a taky ta situace s nefunkční epic quest linií, kterou doteď nemám dořešenou a doufám, že se opraví při probíhající údržbě, díky které mám čas vám něco napsat :D.

Mj. jsem hrál hru fakt hrál denně, nebo kdykoli jsem měl možnost se dostat k PC, stalo se ale i to, že jsem i 3 dny absentoval, abych vzápětí zase začal hrát naplno. Což vyvrcholilo dnes, kdy jsem zamhouřil oči na pouhou hodinu od 11 do 12. Zkrátka tak nějak nevyzbyl z toho samého běhání čas na spánek… Taky jsem měl ve hře velmi významnou návštěvu v roli Wondeera, kterého se mi ani nepodařilo zachytit na screenshot. Toho už ve hře neuvidím díky jedné proklaté konzoli. Což znamená, že Ranael si musí hledat nového ženicha :).

Po Shire následoval vstup do poslední volné začátečnické lokace Bree, tady jsem konečně taky zase začal levelovat, protože z low level questů v Shire jsem toho kromě deedů moc nezískal. Opět jsem si myslel, že to bude málo rozsáhlá lokace a zase opak pravdou a Bree je nakonec ze všech těch tří lokací nejrozsáhlejší. A to nepočítám skirmishe a dungeony. Tady taky potkáte nejvíc hráčů, hlavně tedy v městečku Bree, kde se musí i lokace rozdělovat na několik vrstev.

Hra mě začala opět bavit díky tomu, že se blížila možnost zisku mounta! S dočasným mountem to byla hodně vělká sranda, která vás dost nažhaví, o to víc mě zarazilo, že do koupi mounta budu muset investovat nejen 500 stříbrných, ale i skutečné peníze v podobě turbine bodů, tím jsem tedy začal zjišťovat, že to není tak úplně, jak se může zdát. Naštěstí díky mému svědomitému postupu hrou jsem měl dostatek bodů a navíc jsem získal ještě slevu – v té době stál riding skill asi 280 turbine bodů (plná cena 350 turbine bodů – momentálně běží akce, kdy si koupíte riding skill za 75% slevu!!! Kdybych jenom počkal… No, teď už mě to nemrzí – pro vás to znamená pouhých 49 turbine bodů za mounta a stříbrné pokud už víte, jak na, tak to je vlastně už blbost).

A navíc jsem si chtěl koupit barák, ano – ve hře si můžete dokonce koupit svůj vlastní byt, ve kterém budete mít truhličku na věci a budete si moci byteček hezky zdobit, no Sims to nejsou, ale netušíte, jak takováhle věc dokážě potěšit. Stejně tak jako nápad s tituly, v tomhle je WoW hodně pozadu. Jenže na barák je potřeba už 1 zlatá a oproti WoW tady jeden gold znamená už opravdu hodně, protože to je 999 stříbrnejch. Pořád jsem přemýšlel, co s tím a nakonec jsem se rozumně rozhodnul samozřejmě vzít nejprve mounta, protože to je důležitá věc, která vám hodně ukrátí čas. Ani jsem tedy moc neplnil questy, ale hlavně dělal na tom už abych měl 20. level a dostatek peněz. Pak mě čekaly další nové věci v podobě daily questů a rozsáhlé lokace Barrow-Downs, což je skvělá lokace nejen pro zisk deedů, ale i reputace a hlavně peněz, tak se potom nedivte, proč je tu tolik lidí. Takže stačilo zabít nějakých 200 kostlivců a na barák bylo s přehledem vyděláno. Co se týče instancí v Barrow-Downs, tak jsem se tam byl jenom podívat, jednou jsme tam šli 2 a nemohli jsme zabít ani jednu potvoru :D. Rád bych tam šel, jsou tam dobré odměny za questy samozřejmě, ale za prvé jsem na to neměl čas a taky jsem na to neměl level, určitě se tam rád podívám, ale zatím mám jiné preference. Kór, když teďka umim ucraftit opravdu skvělé věci pro své postavy. Takže odměny za questy v BD nejsou ani už potřeba. Každopádně dál ve hře se tomu stejně nevyhnu.

Tak konečně došlo na nákup baráku, který jsem měl už vyhlídnutý, nakonec jsem si tedy koupil byt o kousek dál, ale co už. Jinak dost mě šokovalo, kolik domů v tolika instancích je obsazených! Na Brandywine serveru jsem chytil jediný!!! Takový štěstí!!! Jediný základní barák v celém dlouhém seznamu. Turbine musí bezpodmínečně dodat nové sousedství, nebo mají hráči po barácích. Tohle bylo dost super a další šťáva do dalšího hraní. Zbytek průzkumu v Bree byl už třešničkou na dortu, akorát mě ještě hodně znervóznilo další neúspěšné absolvování druhé fáze chicken session.

A hurá do další lokace, levelovat a jedeme! Lepší barák, mount, instance, zkrátka začít už konečně žít. Za tu dobu jsem stihnul, jak už jsem zmiňoval si vylepšit prospecting a metalsmith na uspokojící úroveň, takže mám už vesměs všechny věci na sobě fialové a brzy se pokusím i o složení setu. Na Lone Lands avšak je potřeba dalších turbine bodů, naštěstí jsem zase chytnul menší slevu, a tak jsem měl vstup otevřený… jenže jsem chtěl ještě inventář, pak přišly jedinečný slevy na quest packy a už to jelo = přechod na grinding!

Nic není zadarmo

Když se řeklo, že LOTRO bude zadarmo, věnoval jsem tomu pozornost, ale vůbec jsem netušil, že se do toho takhle zažeru. Ano, chtěl jsem žít v těhle těžkých dobách hlavně v MMORPG, ale nečekal jsem, že by LOTRO mohlo být lepší než král všech MMORPG a on ve skutečnosti je, ale to už hráči LOTRO věděli dávno před tím než přišlo F2P. Řada lidí asi bude hodně naštvaná, ale když si uvědomí, jak se věci mají, tak nemůžou být jinak než-li tímto modelem absolutně nadšení. LOTRO zadarmo skutečně je, ale to neznamená, že se dostanete úplně ke všem věcem a věřte mi, že některé věci jsou opravdu zásadní. Podívejte se raději sem, kde máte seznam všeho, co je přístupné a co není. Je to skutečně vlastně takový trial, kdy se bez peněz zkrátka nehnete, ale díky skvělé věci v podobě achievementů vlastně nemusíte do hry vložit ani korunu a dostat se ke všem věcem, ale to znamená obětování velkého množství času, úsilí a většina lidí si zkrátka radši zaplatí, protože na grindění není nic zábavného. Na druhou stranu hrajete hru a tedy i když grindíte. Čas jsou peníze a v této hře to platí dvojnásob, za váš čas, vám na vaše konto opravdu chodí skutečné peníze i když v uvozovkách.

Věřím tedy, že řada lidí zkrátka zaplatit něco málo bude muset, já jsem jeden z vzácných případů bláznů, kteří si ty body dokáží nagrindit aniž by přišli o rozum. Na druhou stranu to neznamená, že bych do hry nevěnoval ani korunu, ba právě naopak! Tenhle systém je naopak tak promyšlený, že vás naopak nutí do hry vložit peníze možná víc než, kdybyste jeli F2P a neplnily achievementy. Těžké vysvětlit, ale zkuste si hru zahrát a plnit deedy a brzy budete vědět o čem mluvím. Už jsem do hry věnoval necelé 2 stovky. Jednou jsem neměl čas grindit, pak jsem to chtěl prostě zkusit a pak jsem zkrátka už neměl náladu ty potřebné body stále grindit a radši jsem si ten nutný počet dokoupil.

Hra vás pěkně namlsá, ze začátku to zkrátka vážně vypadá, že je všechno vlastně dostupné a nějaké boje s potvorama a omezený charakter sloty omezíte, ale pak se dostanete do Bree a začne přituhovat. Vaše peníze, nebo úsilí jistě bude směřovat ke koupi riding skillu pro mounta, quest packů, inventářů, traitů… Bez toho se asi vážně nadšený hráč neobejde, mě by třeba opravdu nebavilo v lokacích jen zabíjet potvory a levelovat bez zajímavých questů a navíc pěšmo!

Stále možná na to nadáváte, vždyť to má být zadarmo! Ale uvědomte si několik věcí. Co vlastně dneska je zadarmo? Servery a lidé z Turbine musí být z něčeho živí, díky tomu nám nabízejí skvělé možnosti v podobě festivalů, pracují na dalších datadiscích a novinkách a starají se o zdárný chod hry. A to přece chceme, jinak by to dopadlo tak, že by klidně LOTRO mohlo skončit. A teď už vím v čem to kouzlo F2P je, LOTRO nám předvedlo geniální systém. A věřím, že tohle byl pro ně vážně kauf, stačí si přečíst nárůsty hráčů o 300% a přísun penízků ještě větší než, když bylo LOTRO dřív.

Samozřejmě, že se vyplatí i nadále u stávajících hráčů, nebo i u nových přejít na VIP model a platit si měsíčně poplatky, tím pro vás odpadá úmorné grindění a zkrátka budete mít klidnější život a budete si moci pořídit i zbytečnosti. Navíc budete mít rested XP a PVP. To neznamená, ale že byste byli nějak hodně znevýhodněni. Napíšu to asi takhle – vesměs VIP mají navíc akorát možnost používat destiny body a bojovat v Monster Play. Nic víc. Ano, není problém si pořídit i datadisky, zkrátka můžete si pořídit, co chcete, je to jenom na vás.

Každopádně pokud chcete jen hrát bez plnění achievementů, grindění a vložení peněz do hry, tak si to moc vážně neužijete. Ale možná stačí jen svědomitě plnit deedy cestou, sledovat slevy a můžete být taky úplně v pohodě. Pak je tu další možnost, jak si přijít k bodům. Doufám, že nečeká získávání turbine bodů za deedy nějaké výraznější změny až na ty pozitivní, protože to by znamenalo, že bych musel vložit opravdu dost peněz do hry. Pravděpodobně bych je i vložil, ale radši hře budu věnovat čas a úsilí, přeci jenom peníze jsou peníze. Já tedy moc neuznávám, když do hry člověk nevloží ani korunu a jenom grindí, ale myslím si, že způsobem jaký hraju já, je celkem dobrý a nemůžu říct, že bych tvůrcům žádné peníze neposlal. No, za chvíli začnu snad vydělávat peníze, tak by už mě to tolik netrápilo, ale teď je to jiná.

Jak si koupit turbine body bez problémů

Hodně mě potěšilo si možnost koupit turbine body za kredit!!! Protože s placením přes kartu bych měl dost problémů a ani bych asi nedostal požehnání. Platbu jsem si už ověřil víckrát a jsem z toho spokojený, je jasné, že těch bodů moc nedostanete, ale pak co by člověk chtěl za 20 korun… Tento systém funguje za pomoci služby Paymo, kterou snad využívá i Farmville na Facebooku. Stačí tedy zadat číslo vašeho mobilu, příjde vám sms, potrvrdíte OK a turbine body se vám hned přičtou. Všechno proběhlo bez problémů, takže pokud stále váháte tuhle službu využít, tak se nemusíte bát. Nestrhli mi víc než měli :).

Let’s grind

Zaplacení kreditem je ale trochu kapek málo, tak co takhle si ty body pořádně nafarmit, nagrindit? Chcete tedy vážně věnovat svůj drahocenný čas a úsilí tomu, abyste si ty turbine body zkrátka vydělali? Tak dobře, ale věřte mi, že to bude bavit a zůstanou u toho jen opravdu vytrvalí. Původně jsem s tím váhal, ale návodů na internetu najdete více než dost a já vám prozradím svůj systém, jak si nagrindit s jedním charakterem asi tak za půl dne kolem 400 turbine bodů, což není zase tak špatný, co?

Řada lidí na to chodí tak, že si vytvoří charakter na každém serveru a díky seznamovacímu questu s LOTRO Store získáte na každém serveru jenom jednou za nic 10 bodů. Takže stačí si vesměs vytvořit charakter na každym serveru a máte 150 bodů. Což jsem teda já sám osobně něudělal. No a pak většinou vytváří charaktery, jak na běžícím pásu, splní několik deedů – smažou a znova.

Já na to šel tak, že jsem si vyleveloval charaktery společně s grindem na 20.-21. level, s každým jsem si vydělal 1 gold a navíc není problém získat The Undying titul, protože s mým prověřeným návodem je to procházka růžovou zahradou vesměs. Šel jsem na to prostě tak, že místo toho, abych dělal tohle, což mi taky nepřijde zrovna jako dobrý způsob farmení turbine bodů, si vytvořit další charaktery, které si pořádně vyzkouším, vyleveluju a navíc si díky nim můžu rozšířit inventář pro mou hlavní postavu a hlavně se díky tomu dostat k dalším povoláním a tím tedy využít recepty, které nejsou pro Armsmana apod…

Takže jsem si vlastně vytvořil alty.

Začal jsem s burglarkou (zlodějkou), díky tomu jsem narazil na alternativní úvod do hry a na ní jsem se vlastně naučil tenhle systém grindění-negrindění. Zkrátka jsou to normální charaktery, který zdatně můžou být na úrovni vašeho hlavního, tedy co se týče zkušeností, vybavením… A to téměř úplně bez questů! Navíc, jak už jsem podotknul, si pořádně vyzkoušíte všechny profese a zaměření postav a  nakonec třeba si z vaší původně grindovací postavy uděláte svůj hlavní charakter, prostě zjistíte, že se vám za tu postavu hraje mnohem lépe. Já teda i přestože mě bavily některé classy snad pomalu mnohem víc, stejně zůstanu s tím, že Ranael pro mě bude tím hlavním charakterem.

Co se týče zlodějky, musím se dostat zase k tomu, proč hraju za ženský charakter/charaktery. Hned z několika důvodů, jako s nimi hraju většinou i v různých SP RPG hrách. Hlavní důvod je, že na ženy se mnohem lépe kouká a navíc, když jsem viděl nějaké věci na můžském charakteru, tak to vypadalo vážně kuriózně. A je blbost, že se díky tomu člověk s charakterem nesžije, u mě je to naopak. Radši se budu dívat takovou dobu na pěknou herní sexy avatarku než na ne moc povedené xichtíky u chlapů. Je těžké to odůvodnit, ale řada z vás mi musí dát za pravdu, že za ženy se vážně líp hraje a to vůbec neberte v potaz, že se za ní můžete vydávat i před lidma. Naopak je to trapný.

Na zlodějce jsem se pokusil o získání titulu The Undying, bohužel jsem hloupě zkolaboval u pavouků v Shire, musel jsem odskočit od hry a vrátím se a můj charakter byl mrtvý. Hodně mě to nas*alo, páč už jsem byl na 16. levelu… No, získal jsem si ho 2x potom. Za zlodějku mě to chvílema bavilo a chvílema ne, možná to bylo taky tím, že se mi za hobita moc dobře nehrálo. A navíc jsem pospíchal a tedy jsem nepostupoval ve stealthu a podobně. Jinak zlodějka je povedený charakter a dost vydrží. Řada lidí píše to, že se zlodějem plnily questy, které ostatní classy na jejich levelu nezvládali. Burglar totiž dokáže zdatně oslabit soupeře, zmást. Takže se nedá s nimi nic jiného než souhlasit. U slayerských deedů to tedy chvíli trvá, ale já holt hrál hlavně na grind, ale pokud si zvolíte burglara jako hlavní charakter a nebudete tedy ho mít jako “grindovací”, tak určitě nebudete litovat. Navíc jsem si díky lesnické profesi mohl konečně nasekat light leather a tím jsem si tedy začal na hlavním charakteru zlepšovat i Tailor profesi.

Jakmile jsem splnil to, co jsem chtěl, rozjel jsem další charakter na grind. A ten se mi tak zalíbil, že jsem si dokonce pro něj koupil mounta. Zkusil jsem Lore-Mastera, což je vlastně takový mág, který hlavně hází firebally a využívá zvířecí říši, aby bojovala po jeho boku. Dokáže se i uzdravit, vytáhnout z potvor energii a zkrátka je to za něj sranda. Kouzla jsou opravdu účinná a není nic lepšího než zaměstnat potvory medvědem a zdálky je zničit kouzlama. Takže klidně by mi nevadilo za tenhle charakter hrát, říkám vyloženě mě to bavilo. A pro mě je to třetí nejzábavnější classa. O The Undying titul jsem přišel už na 9. levelu xD, kdy jsem umřel při hledání artefaktů za 10 turbine bodů v Bree (je to snadné ty body získat, ale taky je snadné umřít). Navíc jsem si i zdatně vypomáhal hlavnímu charakteru díky profesi Scholar.

Přiznám se, že jsem nevěděl, že nakonec zvolím takovýhle systém a že vyzkouším všechny classy, možná bych na tom byl líp a bylo by rychlejší, kdybych si vytvořil 3 huntery – nagringdil a zase smazal, ale co už – nakonec jsem na tom ještě líp :D.

To bysme měli dost věcí, ale já potřeboval ještě nějaké body, ale došly charakter sloty, a tak jsem se rozhodl zavítat na další server, smazat charaktery se mi opravdu nechtělo – za prvé support profesí a za druhé jsem si je oblíbil a vyleveloval…

Jako dalšího jsem chtěl zkusit huntera a musím říct, že to je perfektní charakter na grind, už chápu, proč po Středozemi poletuje tolik hunterů. On vůbec tenhle charakter je dost dobrej a navíc je to opravdu zábava. Je to možná trochu cheatování, ale co už, na druhou stranu, jak se vám někdo dostane na tělo, už hunter tolik neboduje. Každopádně je to první charakter, s kterým jsem získal The Undying titul. Hunter využívá luk, což znamená, že zabíjí pěkně z dálky a později a ono i na začátku se k vám vlastně creep ani nedostane na tělo. Stačí se naučit jaké skilly využívat nejdřív a vážně stačí zdálky odstřelovat a než k vám nepřítel dojde, tak chcípne. Paráda, fakt. Trošku blbý, když je potvor víc, ale jinak bez debat nejlepší. S tímhle charakterem tedy budu grindit až to bude bezhlavý. Na slayer deeds bezkonkurenční. Navíc dokáže ještě klást pasti, máte prakticky neustálý rychlý pohyb, takže pomalu ani nepotřebujete mounta. Před dokončením cesty za tento charakter jsem byl pozván do kinshipu a to pomalu většího jak Flame Imperishable a to mě taky tak trochu donutilo si z tohohle charakteru udělat na tomhle serveru další hlavní charakter, ale o tom až později. Zkrátka asi za něj budu po ostatních eskapádách taky hrát :DD. Vůbec jsem neplánoval, že bych za tenhle charakter později opravdu hrál.

A další body, chcete? Dobrá! Rozjel jsem kapitána. Captain mi přišel od začátku hrozný, pomalé zabíjení a vůbec prostě mě to nebavilo, ale od nějakého destátého levelu, kdy jsem získal lepší skilly a vybavení, tak se z toho stala další skvělá mašina na zabíjení. Prostě se to rozjelo a mě to začalo taky dost bavit! Lol. Kapitán je taková všehochuť, dokáže nabuffovat ostatní, léčit a i jako Lore-Master si přivolat pomocníka do party! Bavilo mě zvyšovat Parry Rating ostatním lidem, co jsem potkal při cestě a nesčetněkrát mi bylo i poděkováno. Viděl jsem, ale že moc kapitánů tohle nedělá, no ono jsem jich ani moc nepotkal. Je to dobrá classa, ale taky si myslím, že dost těžká, protože má v partě Captain opravdu velkou zodpovědnost. Rovněž mám u něho The Undying titul.

S Kapitánem to pro mě mělo původně skončit, protože už jsem měl fakt toho grindění dost a prostě pořád ty samý lokace… viděli byste, jak mě to hned začalo zase ultimátně bavit, když jsem se dostal do Lone Lands konečně. Prostě pořád ta stejná rutina a prostředí… I tak, ale prostě jsem si řekl, ale tak proč ne. Tak jsem rozjel trpaslíka Guardiana. Předposlední classa, kterou jsem ještě nezkoušel, když nepočítám Rune-keepera a Wardena. Nejdřív mě to taky moc nebavilo, opět těžkopádnost jako u Kapitána, ale později se to taky rozjede a navíc Guardian má snad nejvíc Morale ze všech. Nejlepší kombinace je štít a jednoruční zbraň. Jo to jsem zapomněl… Zbraně :D. U Captaina jsem bojoval s obourukým mečem, u ostatních jsem měl snad dual wielding všude :DD, teda s hunterem to stejně bylo jedno, protože luk hrál prim. Jinak cestu Guardiana jsem nedokončil, zatím další body nepotřebuju a už mě to fakt nebaví, takže jsem nedogrindil všechny body, ale i tak tu stovku jsem s ním dal. Zkrátka jsem jenom prolít Ered Luin. I tak ale s ním pracuju na Undying titulu xD a mám už 16. level, stejně zase s ním později navážu, protože body budou potřeba.

Když jsem se chtěl vrátit k mému hlavnímu charakteru (Ranael, komu to nedošlo xD), tak jsem se ještě vrátil k hunterovi a najednou jsem měl takový to svrbění a rozhodl jsem se si koupit za tenhle charakter barák a mounta. V tu chvíli jsem měl prostě extázi, prostě zase mě ta hra začala v tý chvíli bavit zase úplně maximálně.

Takže než vám popíšu, jak si dobře nagrindit body, pojďme si to celé shrnout.

Tohle všechno nebylo zdarma, stálo mě to hodně času a úsilí a navíc je šok, že mě i ta hra po grindění pořád hodně baví (holt, kdy se stane, že ve hře grindíte real money). A pokud chcete taky tohle mít, věřte mi, že si hodně protrpíte. Takže statistiky:

– za hru jsem utratil už 150,– skutečných peněz
– se hrou jsem strávil podle Xfiru už 255 hodin (+- nějaké afk časy)
– 5 charakterů jsem za tu dobu vylevelil aspoň na 20. level
– 2 The Undying tituly
– splnil jsem 1x první fázi v chicken session
– za Turbine body jsem si zatím koupil – baťoh, 3 quest packy, riding skilly, elf_dance emote
– pro 3 charaktery mám mounta
– zakoupeny 2 domy
– 6 postav o 6 classách (Champion, Hunter, Guardian, Captain, Burglar, Lore-Master)
– poznal jsem 5 kinshipů
– v současnosti mám 1019 turbine bodů

Jo a Minstrela jsem chvíli zkusil, ale zjistil jsem, že by to nebyla ideální classa pro grind, tak jsem jej smazal a jel za burglarku, ale určitě si tenhle charakter taky provětrám.

Jak si rychle nagrindit 400 Turbine bodů, vylevelovat charakter minimálně na 20. level a získat s trochou opatrnosti i The Undying titul?
(je to můj osobní návod sepsaný podle zkušeností, samozřejmě, že můžete mít mnohem lepší nápady)

Nejlepší je začínat v Ered Luin a proto je nejlepší si zvolit elfa, na classe celkem nesejde, ale doporučuju vám pro rychlejší průběh Huntera. Přeskočte úvodní kapitolu (já ji teda nepřeskakuju, ale co už) a s klidem splňte questy v intru před vaší první instancí a vstupem do ostré hry. Stejnak se tomu nevyhnete a navíc si můžete charakter vylevelovat na 6. – 7. level. Po skončení instance se jako elf objevíte v Celondimu, tedy na jihu v Ered Luin. Já postupuju v Ered Luin naprosto normálně, takže beru všechny questy a všechny je plním = zábava a více experience bodů pro váš charakter než za pouhé slayeření a navíc díky tomu objevíte ruiny elfů, lokace Brigands a lokace v Rath Teraig, které vám přinesou hezkých 15 Turbine bodů. Pokud plníte questy, tak po zabití much na quest se vydejte nahoru (na mapě JZ od Celondimu – takové to pohoří), tam vás čeká 1. slayer deed a tedy vlkové. Doporučuju si vám někoho přizvat do party, aby to šlo rychleji, jinak bude stačit i když zabijete těch vlků při advanced modu takových 45. Doodevzdejte a dosplňte questy a vydejte se přes most do Falathlornu a hned za mostem doleva a rovně – pokud vážně plníte questy, tak vás tu čekají další a quest-giver z vinic. Tady vás čeká další 2. slayer deed s goblinama, bohatě stačí, když jich v advanced zabijete tak 30-40. Na zbytek narazíte při dalších questech. V Duillondu další questy a pak nahoře nalevo od Kheledúlu další. Při plnění questu u opuštěné jeskyně si všimte dalšího slayer deedu v podobě zabíjení ptáků. Tady pozor, protože je tady celkem vždy rušno, ale je jich tu hodně, takže se tu vyplatí chvíli čekat a v pohodě si tady zabijete i 40 ptáků. Jdeme do Kheledúlu, kde bych vám doporučil poprvé využít akceleraci deedu, kterou získáte při rozbalování dárkových balíčků. Díky tomu si v klidu vyzabíjíte až 30 brigandů a pokud budete postupovat po vstupu do Kheledúlu doprava, tak i několik ptáků. Ptáci vám taky stačí, když jich budete mít tak 45. U Brigandů klidně skončete u advanced u 30 – pokud tedy vážně plníte questy, protože se do Kheledúlu budete ještě vracet. Nezapomeňte ještě mihnout Spire of Kheledúl pro discovering deed! Určitě už aspoň 2x jste dostali turbine body za plnění questů, takže nám to hezky kyne. Další questy jsou poblíž Haudh Lin na severu, nezapomeňte na ně a hurá doprava k vodě na sever od Kheledúlu. Nezapomeňte, že SV mapy Ered Luinu skrývá důležité ruiny pro dokončení dalšího discovering deedu. Hlavně se tu zaměřte na zachránění Bersiho a zabití pavouků, kterých tu zabijte takových 30 v druhé fázi slayer deedu. Doodevzdat questy a hurá do Gondamonu. Díky tomu se dostanete na sever do Low-Lands, což znamená pravděpodobně další dokončení discovering deedu a zabití několik Brigands. Ještě se asi budete vracet, ale konečně hurá do Rath Teraig. Tam nezapomeňte prozkoumat cestičky nahoru, ale pozor na elite!!! – ať splníte další discovering deed a nezapomeňte na jižním konci dozabíjet zbytek pavouků. Mihne se tu občas i boss, kterého není těžké zabít a navíc získáte cennou Sapphire Shard! Dokončení questů, instance v Rath Teraig – dokončení discovering deedu pravděpodobně dalšího a hotovo. Měli byste mít aspoň 15. level, port do Duillondu a razíme doprava do Shire! Teď už se na questy, možná až na vaše class můžete vybodnout.

Tak, teď už to bude snažší, ale pro vás těžší, protože budete hodně zabíjet. Nejdřív tu tedy máme Rushock Bog a zabíjení těch plžů :D, celkem se to dá, ale zase tu bývá hodně rušno, takže radši do party, ale počítejte s tím, že to bude trvat dýl. Pak jednoduše zamiřte cestou od Rushocku dál do Michel Delving, ale jakmile uvidíte farmu nalevo (napravo na mapě) a spoustu vlků, zamiřte tam a pozabíjejte vlky. Jinak tady zabíjejte hned všechno do plnejch – teda nejdřív 30 a pak 60. Pak jděte přes Hobitton nahoru na sever do Bindbole Wood a pokud máte štěstí a nikdo tam nebude, máte to hned – čekají vás pavouci. Je jich tu dost. Pokračujeme přes Brockenborings nahoru do Greenfields a pozabíjejte gobliny. Je jich hodně, takže v pohodě. A honem úplně na jih. Green Hill Country – Brigands a ve Woodhal Sickle Flyes, ty taky trvaj celkem dlouho, ale když to chytíte dobře, tak ani ne, hlavně nezapomeňte vystoupat k ruinám na kopec, tam jich je hodně! Po polích vám to bude trvat hoodně dlouho.

A zbývá nám poslední grindění, nezapomínejte ani na to, že vám hra hodí i Entity slayeření, což je tak nějak náhodný. Jednou máte zabít 50 Dourhandů a za jiný charakter 50 kostlivců. No nic. Bree! Cestou do města minete tábory nalevo od cesty v území na mapě zvané Southern Bree-Fields. Tady vás čeká zabíjení dalších Brigandů. A zabte je všechny. Pokud už se na to cítíte a máte aspoň 17.-18. level vyražte rovnou do Barrow-Downs. Tady si snad poradíte sami, je to celkem lineární, pokud bude pro vás málo potvor, oběhněte to. Jinak stačí vám v pohodě severní území, tady se pěkně vyřádíte. Z kostlivců nasbíráte Cardolan, nebo nějaký takový útržky, které vám při kompletaci dají 10 turbine bodů. Nebojte se vyzabíjet všechny kostlivce z deedu, sice jich bude fakt hodně, ale z jejich prodaných věcí získáte fakt hodně peněz. To samé platí i o Barghestech. Nějaký čas to bude trvat, ale 40 bodů je slušná odměna… Razíme úplně na sever vedle cesty do North Downs – Northern Bree-Fields. Tady budete zabíjet orky, taky celkem pohoda. Zpátky do Bree, kde v ruinách najdete jeden velký štít, což je 1. ze 6 starých artefaktů rozházených po Bree. Když víte, kde jsou jedná se o nejsnažší získání TP. Další artefakt je na jihu od Staddle (na netu najdete koordinace, nemůžu vám napsat všechno) v Chetwoodu u Brigandů. Další je při východu ze Staddle nahoru do Combe napravo u medvědů. Pokračujte dál do Archetu. V Archetu na jihovýchodu u Brigandů najdete další artefakt. Zbylé dva společně se 3 slayer deedy najdete v Midgewater Marsh. Tady si taky pobyjete trošku dýl, hlavně díky Sickle Flyes, páč těch tam moc není a těžko se hledají. S pavouky a s Neeker-Breekery by neměl zase být takový problém.

To bychom měli, samozřejmě, že můžete pokračovat dál v Lone Lands, ale myslím si, že tohle vám už bude stačit. Určitě musíte mít kolem 400 TP, navíc si uvědomte, že TP máte i za používání skillů. Navíc pokud získáte 20. level a to je hodně pravděpodobné, tak dostanete 20 bodů de facto za nic. Stačí rozbalit další dárky a pokecat s lidma v North Downs a Lone Lands. Gratuluju vám! Není to zase tak těžký, co? A takhle můžete pokračovat dál jako já s dalšíma classama :D.

Pozn.:

*Předpokládám, že už lokaci – hru trošku znáte, nemusí vám to dávat dostatečný smysl. Jinak pořád doporučuju, pokud začínáte v Bree v Archet Dale, kromě rychlého splnění artefaktového deedu, se teleportovat do Celondimu. Je to prostě asi nejlepší.

**Určitě jste si všimli, že jsem řadu věcí vynechal, pokud vážně potřebujete Turbine body. Nezapomeňte v Old Forest v Bree na slayeření stromů (pozor jsou signature) a prozkoumat řádně Barrow-Downs a splnit i třeba pár questů v Bree, Shire…

***Nezapomínejte na to, že hrajete MMORPG, a tak vám při plnění deedů budou překážet ostatní hráči, nejlepší je se s nima dát do party, pokud to ale nepřijmou, nebo z jiných důvodů vám nepomůžou, počkejte a grinděte jinde, nebo hrajte v odpoledních hodinách, kdy je ve hře méně hráčů.

Kinshipy

Vaší motivací ve hře určitě budou kamarádi, ale i kinshipy. Je těžké vám poradit jestli vytvořit nový (jedná se mimochodem o guildy z WoW) a pracně se vybudovávat dál, nebo nastoupit do již rozjeté. V tom případě vám doporučuju vstoupit spíše do kinshipu, který už je ve hře nějakou tu dobu, protože nové kinshipy moc nevydrží a navíc jsou úplně mrtvé. Pokud chcete narazit na ryze český kinship, tak asi moc nepochodíte, ale Čechy cestou určitě potkáte. Angličtinu aspoň trochu byste zvládat měli pro pozdější instance apod. Což je asi samozřejmost, pokud chcete hrát tuhle hru, kterou v češtině neseženete :D. Sice se jedná většinou o questy zabij, dones apod. Ale to neznamená, že by questy byly hloupé, nebo že byste vždy věděli, co dělat. K tomu samozřejmě máte lorebooky a další věci. Naopak questy jsou super a obdivuju, že je někdo pořád dokáží vymýšlet a nenudit a střídat je…

Kinshipy působící na serverech si můžete přečíst na internetu, anebo bystře sledovat chattovací kanály, hlavně v Bree, kde se inzeráty do kinshipů rojí skoro pořád. Važte moudře a radši si o kinshipech nejdřív něco zjistěte. Jinak ty nejlepší se honosí pojmem Rank 10 kin. Řada z nich taky požaduje věk 21+, což je pro mě poněkud nepochopitelné, snad člověk už má rozum i v 15… Chápu to u kinshipů, kde hrajou většinou chlapi s rodinama apod… Ale příjde mi, že to je nějaká móda a skoro každý kinship hlásá uvítáme hráče starší 21 let… Výběr je na vás.

Ono i pokud se o kinshipy zajímat nebudete, nabídkám se nevyhnete. Stačí chvíli pobíhat v Bree a často se vám vyrojí dotaz jestli se nechcete přidat do kinshipu. Pokud budete mít štěstí, narazíte na velké kinshipy, které se vás předem i zeptají. Jako se to stalo mně u Huntera. Není to možná důležité, ale hodně i udělá váš titul Undying, který vám určitě udělá lepší jméno :D. Ale většinou spamovací kinshipy nejsou valné pověsti, i když zase pozor. Stačí si počkat a trošku si kin proklepnout, nikdo vám nebrání kdykoli kinship opustit.

Já jsem v průběhu hraní za alty až na Lulaje dostal nabídku do kinshipu vždycky, akorát u svého hlavního charakteru jsem se sám zeptal a požádal o vstup do Flame Imperishable. Jinak, že mám u každého charakteru jiný kinship má taky svůj důvod. Není problém vaše alty nahlásit vašemu kinu, ale já jsem si chtěl proklepnout i ostatní kiny. MCE je tradiční nový kinship, který je vesměs mrtvý, hraje minimum hráčů a Owner není vůbec k dosažení, takže tenhle kinship asi moc dlouhou budoucnost mít nebude.

Light over Darkness byl náhodný spam při východu z The Prancing Pony za Zosiu. Je to případ jako MCE s tím rozdílem, že tenhle kin by se mohl i někam vyšvihnout. GM byl opravdu aktivní a do nově vzniklého kinshipu dokázal nahnat za rekordní čas velký počet lidí. I když zřejmě to bylo se spamem a lidi tenhle kin opustí, ale kdo ví. Určitě potěší, že vás GM okamžitě po přijetí ocejchuje Kinsmanem/Kinswoman :D.

Příjemný případ to byl u Aemaraen, kdy jsem byl v Combe osloven samotným GM jestli nechci k němu do kinshipu, řekl mi o kinu a pak mě přijmul bez spamu. Čekalo na mě hezké uvítaní kinshipu a navíc tenhle kin je opravdu živý. Jedná se o Runic Knights z Brandywine, kteří mají i svou vlastní stránku a v 5 večer bylo online neuvěřitelné 4 stránky v záznamu, to snad ani nemá Flame v prime time. Lidé jsou ochotní a díky chatu máte zaručenou i zábavu.

Kuriozní jména charakterů

Ranael – trošku experimentování s randomize a moje hlava. Zosia – Luděk mě zblbnul a hodil jsem Lore-Masterovi jméno po Zosii Nowakowské. Natalka, i když si myslel jeden Čech ve hře, že to je prostě normální české jméno, tak tomu tak není, sice se trefil, že jsem Čech, ale jméno je po zpěvačce z Ukrajiny – Natalka Karpa – Kalyna… Google it, hodně poslouchám xD. Aemaraen – randomize a líbilo se mi to, připomíná mi song od Scooter Marian xD. Se Scooter má souvislost i Bakster – Baxxter :), prostě jsem hodně při hraní poslouchal Scootery – fakt, že dost. No a Lulajek? Pokud znáte Tlučhořovi… Pokud neznáte, tak nic :D.

F2P a komunita

I když už se do F2P de facto neřadím, páč už jsem díky investici do hře P2P (není vůbec rozdíl skoro), tak se o tomhle musíme pobavit. Přechod na F2P je samozřejmě super, ale ne každý to bere takhle dobře a navíc to provází i nějaké ty porodní bolesti včetně přívalu nových hráčů, ve kterých se najdou i otravná děcka – některé případy byly vážně k popukání a tzv. trollové z WoW… Musím ale říct, že se budete divit, ale lidé v LOTRO jsou ve většině případů velice milí a uctiví. Sám se divím, že dokáží odpovídat na otravné otázky třeba i tisíckrát za den (nejčastější otázka je, kde se koupí mount). Dojde k případům, že dojde k flamu, kdy se hlavně v OOC chat nezastaví a lidé se hádají neustále o kravinách, politice, hlavně WoW vs LOTRO, ale i o současné mládeži.

Komunita je v LOTRO na poměry MMORPG na výjimky zatím perfektní. To hlavně bude platit o lidi z kinshipů. Problémem je příval nových hráčů a hlavně trollů z WoW, což jak říkají sami harcovníci, že všechno postupem času ustane. Ti, co hrajou WoW stejně u LOTRO dlouho nevydrží a navíc vyjde Cataclysm… A na to se opravdu velká většina hráčů těší, někteří dokonce by vítali zákaz F2P a vzpomínají jaká to byla dobrá hra, když to nebylo F2P. Samozřejmě, že se nedá se vším souhlasit, jsou taky hráči normální a těch je určitě většina.

LOTRO je prostě jiná hra než WoW a navíc se mi zdá, že je komunita mnohem vyspělejší. LOTRO nechci říct, že hlavně, ale hrajou hodně tátové od rodin a hráči starší 25 let. Myslím, že to je celkem pochopitelné, ale to nejen kvůli mechanismům ve hře, relativní jednudochosti a nenáročnosti, ale také díky samotné licenci a nepochybně v tomhle bude hrát roli velká řada faktorů.

Ale z lidí vážně obavy mít nemusíte, v hodně případech vás zdraví, vítají ve hře, pomáhají, zvou do party. Radost je hlavně z Role-Play charakterů, které potkáváte u The Prancing Pony. S nima je sranda… Vždycky tu máte k dispozici ignore, které jsem doteď nevyužil, ba naopak jenom přidával přátele. Vůbec jsem v šoku, že tu taková komunita je a přetrvává, zkrátka je to něco úplně jiného než WoW, je to i takový Facebook jinak, nebo jak to prostě nazvat, nejde to vyloženě napsat :D.

LOTRO STOJÍ ZA TO!

Vždycky jsem chtěl okusit to kouzlo MMORPG her. Je to prostě něco jiného než normální hry, něco na čem se dá pěstovat i velká závislost. Je to hra, chat, zábava, edukace – všechno tak nějak zmixované dohromady. K tomu si můžete pouštět muziku, filmy (hlavně při craftění po delší absenci). MMORPG možná nejsou velká budoucnost, když se podíváte na módu konzolí, ale přeci jenom je to pořád furt něco nového, možná se v tom už nedá vymyslet něco nového, všechno už dokázalo WoW, ale opak je pravdou. Ono je velký kumšt udělat MMORPG tak, aby fungovalo dobře. Stačí jeden element, aby nefungoval a všechno se rozsype jako domeček z karet. LOTRO se za tu dobu fungování (rok 2007) vypracovalo na opravdu výbornou hru, která nejenže dokáže konkurovat WoWu, ale i single-playerovým hrám.

Pořád je tu srovnáníní s WoWem, ale ono to ani jinak nejde. Já jsem po těch 250 hodinách už zjistil, že mě třeba osobně tohle připadá mnohem lepší jak WoW, ano je pravda, že jsem toho v té hře zase tak nezažil. Hrál jsem jenom na free a to navíc jsem se nikdy ani nevyleveloval na 70. level a ani jsem moc nechodil raidy a dungy, ale viděl jsem dost, četl dost a těch 900 hodin se mi nedá odpárat. Můžu mít na to názor. WoW je zkrátka taky docela jiná ves, i když si můžete myslet, že rozdílů moc není, opak je pravdou, LOTRO je opravdu dost jiné. Kór v této fázi, kdy je WoW,  tak nějak ve fázi, kdy jej hromadně opuští hráči a je už po těch několika letech docela nuda (ehm, vážně nechci někoho urazit). Ale zkuste si zahrát LOTRO a udělejte si svůj názor, divili byste se kolik i WoWkařů je z LOTRO překvapených.

Já bych třeba i to WoW hrál, ale na free se mi už moc nechce a na ofik jsou potřeba peníze. Myslím si, že Cataclysm WoW nezachrání, krok se zavedením mikrotransakcí by určitě byl velkou výhrou, myslím si. Je tu sice další hromady MMORPG, které jsou zadarmo a které se dají hrát na free, trialy… Zkoušel jsem jich jenom pár – WoW, AoC, ShadowBane, Flyff, Anarchy Online, ale ze všech těchto MMORPG pro mě vítězí LOTRO.

Přestup na F2P byl úžasný nápad a já se do tohohle typu her zase úplně zažral. A před launchem už jsem doslova počítal minuty do startu. Na začátku jsem byl celkem rozčarovaný, pak jsem byl v extázi a začala se projevovat ona MMO závislost, pak to zase ustalo, přišla pauza a pak zase se tu objevila jiskra a zase extáze a takhle to asi bude pořád nějak dokola, i když se neodvažuju odhadovat, jak dlouho mě bude LOTRO bavit. Ono přeci jenom tohle hraní je taková nepředvídatelná milenka.

Když si uvědomíte, kolik času v tom promarníte… Na druhou stranu ta zábava… Ve Středozemi je mi mnohem líp než tady v reálu a už se stává, že i LOTRO vyhrává nad mými potřebami. Ono, když už jsem tak nějak vzdal nějakou kariéru a život mě tak nějak omrzel, tak LOTRO je pro mě tak trochu jako živá voda, která mě nakopne… možná. S MMORPG je prostě úkaz. Ani to už nejsou hry, je to jiný vesmír a snad do žádné jiné hry se takhle nezažerete.

Závislost k PC ta vyloženě fatální pro mě pořád nemůže nikdy fungovat, ale dá se u toho zkejsnout hodně času, to mi teda věřte. Spíš to je, ale takový to – ještě jeden level, ještě udělám tohle… a to je projev závislosti? Možná, ano… No, co už :D.

Je to ale na vás a vašem přístupu k hrám a MMORPG jako takových. Na řadu lidí prostě tohle nikdy fungovat nebude, jenom při velké snaze a zažrání se do hry. Řekněte mi, u které jiné hry dokážete strávit třeba i 1000 hodin? A to vás to navíc pořád baví včetně tupého grindění. Je to prostě unikum, o těchto hrách se dá možná hovořit jako o dokonalých, prostě, když si to uvědomíte, tak prostě tohle je to, co asi od těch her chcete. Na druhou stranu jsem rád, že jsem nedal WoW 100%, protože jsem věděl, že tady pořád je někdo lepší. Možná LOTRO taky není dokonalá hra, ale na poměry MMORPG má k dokonalosti celkem blízko. Prostě, jak tuhle hru začnete uctívat, je to vaše.

I tak si myslím, že by LOTRO měl zkusit každý, i když třeba hrajete jenom SP hry. Vždyť LOTRO jako SP taky i funguje, ve většině případech si dokážete poradit sami, můžete tu hru hrát jako single-player a nevnímat ty lidi okolo, ale proč vlastně? Hra obstojí zkrátka ve všech směrech a pobavíte se u ní určitě aspoň hodinku, ale pozor, je to nebezpečný a můžete brzy dopadnout jako já :). Tohle je prostě HRA.

Tohle nikdy na konzolích fungovat nebude, už jste unavení přece současnejma hrama, který trvaj maximálně 5 hodin a jsou všechny trapně jednoduché a navíc plné filmečků. Tohle je vážně hra, která trvá času klidně nekonečno a je dost těžká pokud chcete…

Jinak ke hře samotné, o které jsem se ještě vůbec jako tak nezmínil. Grafika je při stáhnutí hi-res packu vyloženě kouzelná a líbí se mi to mnohem víc než ve WoW a efekty jsou vyloženě pěkné a navíc graficky by porazila lecjakou současnou hru. Hratelnost je prostě šílená, tedy adiktivní. Ano, hlavně grind, levelování, lepší předměty, ale to je přece ono! Zvuky jsou rovněž pěkné a hudba taky potěší. Melodie jsou fantastické a taky se jen tak neomrzí, ale přeci jenom vám doporučuju nezapomenout na to, že se dá ztišit a pustit si vlastní muziku ať do toho neproniknete až tak moc. Dá se říct, že z jistého úhlu je i hra celkem jednoduchá a celkem i dost orientovaná na sólo hraní, ale tady záleží na vašich preferencích, prostě se tady obejdete ve většině případech bez hráčů. Hra má i volnější tempo a tedy nečekejte, že budete levelovat světelnou rychlostí, ba naopak do cesty vám leze hodně věcí, které vám překáží pokračovat v levelování, třeba právě probíhající festival. Je na vás jestli tohle klidnější tempo máte rádi, nebo ne. Jo a není potřeba tisíc addonů, abyste vůbec mohli začít hrát.

Ve hře máte i nějaké unikátní věci jako třeba možnost si pořídit barák, můžete rybařit a dokonce třeba zahrát ve hře na flétnu Jump od Van Halen díky sofistikovanému systému herní hudby, kterou můžete hrát sami. Je toho samozřejmě mnohem, mnohem víc, LOTRO může být váš druhý život, ale taky nemusí.

Jak to bude dál?

Nagrinděno mám celkem dost a Morii hned tak nepotřebuju, takže si dám chvíli oddych 😀 a snad budu pokračovat v hlavní cestě za Ranael, kde teda plánuji zakoupit traity. Právě probíhá taky festival podzimu, který musím pořádně projet, můžete získat fešné helmy s tvarem dýně, mounty, nové emotes. Rozhodně neváhejte taky na něj zavítat, odměny stojí za to. Musím hlavně čeknout jestli už funguje epická linie. Vyrazím do Lone Lands a hodně přemýšlím o tom, že si zakoupím i poslední baťoh… Hmm :D, takových bodů zase… ale vyplatí se. Začnu šetřit rovněž na lepší barák, rozšíření trezoru. Je zkrátka čas se vrátit k Ranael. Další věci do budoucna je zase se pokusit o chicken session a začít role-playovat. Hodně záleží na tom, jak se bude hra vyvíjet dál.

Vážně vyčerpávající článek, co? Ale, muselo to být, je to prostě jako druhý life. Věřte mi, že LOTRO zkusit musíte a taky nám LOTRO hodně zamíchalo v nejlepších hrách roku, nechte se překvapit. Každopádně LOTRO je teď skoro opravdu můj druhý život, což neznamená, že bych se nevěnoval ostatním věcem… No, tak dneska jsem třeba spal jenom tu hodinu…

No, zatím se mějte hezky a já ještě než půjdu spát se podívám, co se děje u Ranael a jestli už je opravený epic quest. Ahoj!!! A doufám, že se uvidíme v Arkenstone.

Příběhy ze Středozemě (LOTRO) – konec oslav podzimu – 15.11.2010

Včera jsem se pracně prala se stovkou trollů v Lone-Lands, nejenom kvůli tomu, abych získala zkušenosti, ale hlavně jsem potřebovala nutně peníze, protože Harvestmath se chýlí ke konci a já hloupá husa jsem nechala vše na poslední chvíli. I přesto, že jsem poslala do hlubim Mordoru takový počet trollů, i tak jsem neměla dostatek peněz a musela jsem vyvraždit i další ohavné zrůdy. Potom jsem rychle spěchala do Shire, abych se zřejmě naposledy podívala do truhly, jestli tam nenajdu to Bilbovo zpropadené oprávnění si odvést půvabného koně v barvách kostlivce. Samozřejmě jsem ho tam zase nenašla a už jsem to nevydržela se slzama a vyhrkly mi ven při zavírání truhly. Pak jsem se akorát rozčílila, když jsem si vzpomněla na tu vychloubačnou tvář hobití kamarádky Natálie. Ta sviňucha ho má! Místo, abych si oddychla, tak mě pohltilo mrazivé svrbění na zádech. Vždyť já jsem zapomněla na to, že mi Ale Association dovoluje jen omezené splnění svých požadavků za den! Vždyť já jim nestihnu dokázat, že jsem jim oddaná a nedostanu možnost odvést si z jejich stájí toho udatného kozla! Můj kůň mi za to nadává dlouho, že ho vymění nějaký prašivý kozel, na druhou stranu je rád, že si trošku odpočine. “Co teď budu dělat?”, pomyslela jsem si. Naštěstí jsem měla potřebnou zlatku a 600 stříbrných, abych si mohla v Bree zakoupit dokument o oprávnění k mountovi. A jsem zase na mizině! Mám plné bágle a to jsem si myslela, že už si začnu šetřit na barák a k tomu mám poškozenou zbroj. Ani na rybaření už jsem neměla náladu a šla spát do hospody v Thorin’s Gate, abych se po probuzení mohla rychle vrhnout za Jonárem, dokončit ještě nějaké požadavky a vyzvednout si kozlíčka.

Probuzení bylo otřesné, bolela mě hlava a navíc venku byla tma, Jonár mi ještě nechtěl vyhovět, tak jsem tam nervózně pošlapovala okolo toho chlípného trpaslíka, který mě vždy provokuje svými oplzlými řečmi, ani ta facka mu nestačila! Ještě mám u sebe nějaké zásoby z Harvestmathu, tak až to nebude čekat, tak na něho pošlu pavouky. Jonár mi konečně řekl, že můžu jít. Následovala další náročná cesta do Bree, The Prancing Pony a zase zpátky. A já to dokázala, stihla jsem to!!! Jen tak tak, ale dokázala jsem to! Byl mi umožněn přístup do komnat pro vyvolené, kteří obdivují Ale (ha, kdyby jenom tušili, že to všechno jsem dělala kvůli tomu kozlovi). Kozel je můj, příště vám ho nakreslím. Měla jsem i dostatek odznaků, a tak jsem je pořádně vykoupila. Koupila jsem si opravdu slušivé pláště a obleky. Hrozně mi to sekne! A s tím kozlem… ani nemluvit. Šťastná jsem si s kozlem zašla mu pořádně protáhnout kostru. U Inn League se to moc nelíbilo, ale když viděli, že hraju hlavně pro ně a že tohle jsem dělala kvůli kozlovi, bylo mi odpuštěno, ale každopádně už nestihnu vylepšit si reputaci u Inn tento festival. A vzhledem k tomu, že jsem stále unavená, odcházím si opět lehnout. Tak toto byl další obyčejný příběh z mého života tady ve Středozemi.

Vlastnoručně sepsala elfka z Mirkwoodu Ranael Snowflower.

Po včerejším hodně obsáhlém článku z LOTRO je to tu zase :D. Kdybych tak věděl, že to takhle dopadne… stejně bych musel vstávat. Tím vám chci naznačit, že jsem zase kvůli LOTRO nespal. Teď mimochodem nejdou servery a probíhá update, takže se do LOTRO nemůžu dostat. Jsem hodně zvědavý, co to tam zase vyváděj. Myslim si, že to je kvůli úklidu po Harvestmathu, který dneškem definitivně končí. Na velký listopadový plánovaný update si asi ještě počkáme. Každopádně jsem rád, že na tom makaj a u toho novýho vzniklýho testovacího serveru, co jsem tak proběh, tak se chystá fakt dost novinek. 65. level i pro F2P hráče, dokonce jsem zaslechl, že by se měl do LOTRO přidat golf! K tomu samozřejmě nějaké ty změny u class, hodně lidí se těší na změny ve farmingu. Rovněž nás prý čekají i úpravy grafiky. Vypadá to, že holt ten F2P model byla trefa do černého. Já taky doufám, že mě nezabanujou, protože jsem nestihl ještě smazat všechny “fastgrind” postavy ze 13 serverů a měli by se taky uráčit fixnout ten bug s tim Striderem, omg. Pořád nemůžu v klidu začít epic quest linii, herdek! Jsem zvědav jestli budou i nějaké oslavy Vánoc.

Já po updatu sice mám v plánu dál hrát LOTRO :D, ale budu grindit. Potřebuju zkrátka využít svůj model “fastgrind”, nagrindit si pár bodíků a ony dotyčné charaktery radši smazat. Ještě než vyply servery, tak jsem stihnul dodělat grind za dvě rozjeté postavy a smazat je. Když jsem zaslech v kinshipu ty kecy o banech, tak samozřejmě ve mně hrklo, takže nakonec můžu bejt rád, že jsem nesplnil to, že jsem chtěl i tak jet grind nonstop až do neděle a nagrindit si přes 2000 bodů. Ono je fakt asi lepší postupovat opatrně… Jinak šel jsem si lehnout kolem třetí hodiny a ani jsem moc nespal a v 6 hodin jsem pokračoval za Lulaje v grindu. A že fakt se nabídkám o kinshipu nevyhnete, je fakt pravda! Po dokončení grindu v 9 hodin kvůli relogu na Ranael jsem totiž byl přijat do F A S T. Takže si aspoň ověřím další kin. Takže do devíti jsem grindil a čekal až mi zmizí zákaz plnění questů pro Ale. Byl jsem nervózní, ale všechno dobře dopadlo. Ono možná ten festival bude až do půlnoci :-/, to bych možná i stihnul ještě jednou lootnout koně a možná i sesbírat nějaký prachy na festivalovýho mounta, i když s tim nepočítám, hlavně, že mám toho kozla. Pro Ale se grindit asi fakt vyplatí. Sice jsou to ti zlí, ale maj pěkný věci i mimo kozla. Ten kozel je prostě výhoda v tom, že má 150 zdraví a hlavně se s ním dostanete do Morie. Takže fakt super, že jsem se nezbláznil a nekoupil toho kozla o Veteran’s Day v Turbine Store. Lidi si ho rovněž chválí, každopádně mi věřte, že to získání reputace u Ale na kindred hodnotu není snadná záležitost, kór, když se to snažíte hrát na obě strany, ke konci grindu jsem už holt nemohl udržet si i repku u Inn, a tak tam mám Neutral. Naštěstí tituly mi zůstaly, takže i tak jsem pořád Senior Inn League Member :D. Akorát mám u Ranael nahozený teď Creep titul. To by asi bylo všechno, nechci se zase rozepsat jako minule, větší info máte tam, tohle je jenom takový lehký info z dneška :D. Btw. za chvíli budou servery up (a je zase po psaní).

Vzdávám na závěr hold zesnulým charakterům Gosric (11. level) a Hardney (10. level). Sbohem hunteři. Jo a Lulaje už mám na 18. levelu.

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x