Crysis 2 se povedl husarský kousek, který nabízí hráčům si hru zahrát skoro dva měsíce před vydáním. Nechám teď stranou jestli to bylo účelně vypuštěné demo, nebo co to vlastně má být. Prostě tu hru si můžete zkusit a to je všechno, ať si to vyřeší ostatní. Je těžké odolat zkusit si hru rovněž, a tak jsem dlouho neváhal a do Crysis 2 jsem se vrhnul s plnou vervou a díky tomu vám přináším tyto menší dojmy. Rozhodně nevidím tento vypečený leak jako katastrofu, která zničí hraní na PC, ale ani si nemyslím, že by to mělo znatelnější vliv na prodeje hry. Přeci jenom se jedná o nekompletní build, od kterého se finální hra bude dost lišit. Aspoň hlavně v tom, že zpříjemní hratelnost a odstraní zbytečné chybky.

Vzhledem k tomu, že jsem Crysis sám moc nehrál, ale za to si o něm hodně přečetl, se vám teď nebudu vypisovat o příběhu, protože se v něm dostatečně neorientuju. Zda-li si myslíte, že pro hru jako je Crysis je příběh stejně na vedlejší koleji, tak tím lépe, možná máte i pravdu. Oproti prvnímu dílu, kdy byla hra nesmírně náročná na hardware, se to samé nedá vyvrátit, ale ani potvrdit, že tomu tak je i u druhého dílu. Hra vypadá úžasně, ale vašim větráčkům dá i tak hodně za vyučenou. Já osobně jsem hru zkoušel v DX9 verzi v rozlišení 1680×1050 a na vysoké detaily, dál jsem si s nastavením už nehrál. Pro mě osobně to znamenalo oku lahodící zážitek s dostatečně dobrou hodnotou fps.

Hra nabízí v kampani celkem 19 misí. Z nich projití prvních pěti mi trvalo asi tři hodiny, z čehož si snadno můžete vyvodit, jak je hra asi dlouhá. Crysis 2 vybaluje své trumfy už od začátku, kdy se dozvíte, že ve Velkém jablku řádí nějaká záhadná infekce a vy jakožto člen jednoho z elitních týmů máte najít doktora, který by mohl podat pomocnou ruku, jenže než se stačíte rozkoukat a poznat se s vašimi kolegy, zůstanete ve vašem týmu sám, protože se stane ve vaší ponorce “nehoda”. Po rychlém úniku z potápějící se ponorky ven, kdy kolem sebe uvidíte jenom samé mrtvoly (to platí i pro ty, kteří vyplavou s vámi) si vzpomenete na efektní začátek z Bioshocku. Než se stačíte dostat na břeh, tak se budete muset ještě několikrát potopit a pak vás vytáhne ven někdo v nesmírně sexy obleku, který bohužel má na sobě muž, to ale nekazí výsledný dojem, protože ten muž není vidět, jenom slyšet… Třeba je v něm žena… No, není, ale na tom stejně nesejde, poněvadž pak se probudíte na zemi v rozbořené budově a dozvídáte se, že ten oblek, který se vám tak líbil, máte na sobě!

To je sice pěkný, ale pro vás to znamená začátek všech problémů sahajících až za hranice naší planety. Kromě toho, že musíte pokračovat ve své misi, tak se musíte zaobírat i tím, proč se zabil váš dárce orgánů…  ehm… tedy obleku. I když s orgány to taky nebylo moc přehnané, protože se jedná o slavný Nanosuit, o kterém vám nechci nijak více vyprávět. Určitě ho všichni znáte a pokud ne, tak jej brzy poznáte. Jeho nová verze se od něho moc neliší, akorát že ovládání je tak nějak intuitivnější, a tak si rychle zvyknete na to, kdy zapínat cloak a kdy ztvrzení vašeho brnění. Jo a dá se i jemně vylepšovat, což z vás pomalu opravdu udělá boha. Hra vás s možnostmi vašeho obleku seznámí pozvolnu a nikdo pak nemůže mít sebemenší problém hru ovládat.

Crysis 2 je založené na tom, abyste se nejen kochali tou nádhernou grafikou všude kolem, dozvěděli více v tajemném příběhu, ale hlavně abyste z vašeho nanosuitu dostali všechno a tedy abyste si hlavně hodně vyhráli. K tomu máte dispozici nepřátelé i z řad nadpozemských, kteří vám přeci jenom a vašemu obleku dají více zatopit než obyčejní smrtelníci, kteří jsou proti vám de facto bezbraní, ale pozor si na ně dávat musíte. Stačí aby vás jich více obestoupilo a nečekaně vám zasadili smrtící ránu, protože tento oblek vám ani náhodou nenabízí nesmrtelnost. Vzpomeňte si na AvP, Predátor šel taky zabít a pokud jste věděli, jak na to, nebylo to vůbec těžké. Jo a později už na vás nasadí bojové vrtulníky a budou na vás pálit kanóny z pancéřovaných vozidel a to mi věřte, že je otázka sekund, kdy budete i s vaším oblekem roztrháni na cucky. Na hře je potěšující možnost řešení situací. I když je hra hodně lineární, nabízí vám několik alternativních cest k cíli. Např. proč konfrontovat hlídku přímo, když ji můžete stokou obejít a zaútočit zezadu. To je jedna věc, ta druhá je právě práce s vaším oblekem. Nikdo vám neříká, že musíte seskočit ze střechy dolů a pak rychle a s grácií se zbavit nepřátel. Můžete využít terén a z dálky je s Armour modem hezky po jednom zabít s přestávkami na dobití energie. Nebo je hezky vylákat a při zapnutém cloaku jednoho po druhém potichu zabít. Žádné řešení není vyloženě špatné, je to jen na vás, jak si chcete užít tuhle hru.

Aby to nebylo tak stereotypní, tak po vás, jak už jsem zmínil, nejen jdou lidské jednotky, ale i šmejd z vesmíru. Nejdříve vás překvapí takoví hodní broučkové a pak větší už ne tolik hodní, kteří pokud si nedáte pozor, vás pošlou hodně rychle k zemi. Ale to je pořád daleko, v prvních misích se toho nemusíte bát, i když to neznamená, že byste se s nimi aspoň i chvíli již brzy nepotkali. A abyste se fakt nezačali nudit a i to může nastat, protože hra opravdu chvílema zabíhá do stereotypních vod, máte ve vínku i využívání vozidel. A to i vozidel, s kterými můžete při řízení synchronně střílet!

Hra připomíná nejen zmíněný AvP, ale ve chvílích v metru, nebo při procházení kanceláří i takový F.E.A.R. a hodně i Half-life 2, no a pak samozřejmě původní Crysis. I když bych řekl, že od původního Crysis je hra jiná, poněvadž jste v městské džungli a to znamená často měnící se prostředí a díky tomu i variabilní hratelnost.

U hry vás jistě nejvíc zajímá ta grafika spojená s CryEnginem, ta samozřejmě, si myslím, splní vaše očekávání. Rozhodně se nemusíte bát, že by na to konzole měly nějaký výraznější vliv, se zapnutými DX11 efekty a na odpovídajícím PC můžete směle prohlásit, že máte na disku tu nejlépe vypadající hru, která existuje. I když je to zase otázka vašeho vkusu, nejlépe vypadající hra pro vás může být i první Princ z Persie. Ale, co se týče technologického hlediska, tak je tomu skutečně tak, ale zase pozor – konkurence je hrozivá a třeba v otázce mimiky to silně pokulhává oproti trailerům na LA Noire :D, ale jako celek… voda, kterou téměř vnímáte na tváři, precizní zpracování světel a stínů, odzbrojující výbuchy několikapatrových budov, to je jen malá část toho, na co se můžete ve hře těšit, skutečně to vypadá excelentně. Ale, jak jsem říkal, tady se hodnotí hlavně hra, která sice s těmahle kudrlinkama souvisí, ale záleží i na tom, jak s touhle nádherou pracuje. A pracuje s nima dobře, dá vám možnost nahlédnout do interiérů i exteriérů, pracovat s herním prostředím a aspoň první hodinu budete zírat a hlavně se skvěle bavit.

Hra se hraje výborně a tím tedy myslím, že i na klávesnici s myší, jen ovládání vozidel je lehce neohrabané, ale tak to není bráno jako jedna z hlavních devíz hry. AI vám jde po krku, to tedy znamená, že oproti třeba takovému Medal of Honor je nutné se pohybovat a rychle měnit taktiku a naučit se využívat možnosti vašeho obleku. Na začátku je to skutečně procházka růžovou zahradou, ale to se změní, taky záleží na nastavení obtížnosti. Dobrá věc je dalekohled, nebo něco jako dalekohled, který vám dopředu dovolí si prohlédnout terén, označit nepřátele a důležité body. Nepodaří se to sice furt, ale využívejte toho. Pak už se můžete plně věnovat tomu jak naplánujete svůj další postup, divili byste se, jak potom nepřátelé padají. Ale pozor na nelidské protivníky, na které moc vaše futuristické vybavení neplatí, tady platí se rychle ohánět kolem sebe a střílet :). Dabing je samozřejmě profesionální, stejně tak potěší i hudba, hned hlavní theme z menu jsem si zamiloval… Má to všechno, co má dobrá hra mít, ale je to všechno? Jak už se Crytek poučil z jedničky – není. Hra může vypadat sebelíp, ale jak se bude špatně hrát a nudit, tak není cesty zpátky. Naštěstí můžu říct, že tohle Crysis 2 nehrozí.

Po dohrání kampaně si myslím, že s chutí si zahraju hru znova, hlavně kvůli collectible itemům. Krom toho tu máme samozřejmě multiplayer.

Je jasné, že ani druhý díl Crysis do světa díru neudělá a ani nechápu, proč se všichni divili, že se z jedničky nestala nejlepší hra všech dob. Zároveň to ale neznamená, že by se jednalo jen o nějaké technologické demo. Crysis 2 je velmi povedené fpsko běžící na vynikajícím enginu – nic víc, nic míň. Tím chci tedy naznačit, že hra samotná obstojí a není to jen ukázka CryEngine v3, který jen tak mimochodem opravdu vypadá úchvatně a doufám, že na tomto enginu uvidíme nejen hodně modifikací, ale že se nám tento engine předvede v plné kráse i v jiné řadě her. Jsem v těchto oblastech technologií laik, ale dá se souhlasit s tím, že tento engine posunuje herní a grafický zážitek zase na další úroveň, sám jsem zvědav, jak tento engine obstojí na konzolích.

Sdílej:
1
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x