Úspěšných filmů podle her je, jak kvalitních českých komedií z poslední doby, ale směle by se dalo říct, že Resident Evil patří mezi ty úspěšné a to i s ohledem k tomu, že RE je béčko jako prase. Tak jako v případě Silent Hill sáhli tvůrci po tom nejvděčnějším žánru “PC” her a šli do risku, že naserou fanoušky hry a divme se, RE se pořád daří a přivedl do kin a k televizím i ty, co nemají ani páru o tom, co je Umbrella nebo T-Virus. Je to zkrátka něco, na co se rádi podíváte jednou a nebudete moc přemýšlet, což některé filmy zkrátka vyžadují. Pak vám nabídne film to, co jste od něj chtěli.

Máme tu pěkné herečky a to i ty známější, zombíky, akci, vypjaté situace, pamětní scénu s “Queen’s Chamber”, no a hlavně Millu Jovovich. Mladičkou, heboučkou a sladkou. Už od začátku čpí z filmu atmosféra skoro “vetřelcovská“. Svět ovládly megakorporace, což má sice za následek vyspělé technologie a vědecké pokroky, ale mimo jiné i naprostou kontrolu nad životy lidí a je jasné, že o blahobyt jde až na posledním místě. A pak stačí jen najít nějakého vychytralého človíčka, pohrát si s něčím jako s o dost horší verzí eboly a konec světa je tu a stačila jedna ampulka.

To už taky všichni znáte… I když je tento “scénář” už provařený, v době, kdy se nám objevil v herních pokojících, jsme z něj byli paf. Má cenu se dívat zpětně na to, co jste už viděli a to hned z řady důvodů – i když z povahy filmu by se dalo usoudit, že to je film na jedno zhlédnutí, tak protentokrát – Když už víte, jak to pokračovalo dál, můžete se s úsměvem podívat, jak to vlastně všechno začalo (a že už paměť fakt tak moc neslouží), jak jsme na tom byli s počítačovou animací v roce 2002 (kupodivu, tak špatně zase ne) a podívat se, jak nám nezestárli herci a herečky. O “Mille Smetaně” už jsem mluvil. Film se i snažil držet na uzdě a nebyl tak šílený, jako některé z dalších dílů. Holt někdy méně je více, ale to už známe. I když se tvůrci snažili seč mohli o nějaký náznak strachu, zkrátka to nefunguje, akce a “flow” filmu naprosto eliminuje nějaké úzkostné pocity.

Je vidět, že se ještě vše rozjíždělo a na efektech je to lehce znát, o dobré momenty samozřejmě nepříjdeme, mě to hlavně nutí si znovu zahrát staré díly RE na PC. Na film jsem se díval také v HD a s originálním dabingem, takže jsem si to vychutnal jako nedávno Basic Instinct. I tak, ale to všechno nemění nic na tom, že ve výsledku tomu něco chybí, a tak musím zvolit hodnocení někde na pomezí čísla 7 (ekvivalentní tři hvězdičky, což je i tak docela adekvátní, protože si nalijme čistého vína, RE je předvídatelný a nelogičností se jenom hemží, ale je to můj guilty pleasure.

(SPOILERdocela jsem se teď i smál, jak se mi vytratil z hlavy konec jedničky, ve dvojce jsem byl taky z Nemesis překvapenej a došlo mi to ve stejné chvíli jako Alici, v jedničce jsem měl Matta za hajzla od začátku a nakonec to byl “Joe) Nicméně Alici se taky ještě paměť úplně nesrovnala… a co “Joe|James Purefoy|Carroll”? Nemá od něho James ani v této roli moc daleko popravdě :). Jde se na dvojku.

resident-evil-1

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x