V době, kdy jsem viděl prvního Johna Wicka, byl jsem nadšený, fakt jsem dlouho takhle dobrý akční film neviděl. Poté, co jsem byl naprosto frustrován tím, co udělali s filmovým Maxem Paynem, byl jsem ochoten tenhle žánr více méně ignorovat a dál se brodit v horrorových vodách a hle, vyklubala se z toho bezprecedentní adrenalinová injekce, která neproudila ani v Stathamových žilách v Crankovi.

Proto jsem byl moc rád, že se John Wick vrací, k tomu všemu pro fans a pro ostatní měl vlastně tenhle film jen jeden úkol – naplnit očekávání. A to se povedlo, kurevsky! A ano, máte pravdu, že vás tady nic nepřekvapí, zároveň se ale ani nemusíte bát, že by dvojka zkazila jedničce reputaci. Jestli dokáže obstojně předčít kvality svého debutu, to ukáže čas, nicméně vám dávám svůj “marker”, že budete z kina odcházet nadšeni!

Nevím, proč v tom pořád vidím Maxe Payna, kterého bych si nejradši zase opět rozehrál nebo třeba Hitmana… Asi je to tím, že si John Wick půjčuje to dobré i ze světa akčních her a ono samo o sobě je dost těžký přenést to na plátno – tu atmosféru včetně těžko uchopitelné herní stylizace. Vím, že tu byl Hardcore Henry a další… Nicméně bych si přál, aby to konečně někoho nakoplo k tomu, aby nám tuhle pecku zprostředkoval interaktivně. Fakt tu dlouho něco takovýho nebylo. Kdy si konečně Remedy s R* řekne, že by bylo dobrý udělat podle JW třeba Maxe Payna 4? Stačil by i reboot 1. dílu.

Zpět k Johnu Wickovi a jeho druhé kapitole, která je čirá extáze od začátku až do konce a nenechá vás vystřízlivět. Zatímco třeba poslední Resident Evil, kde jste viděli z akce (ačkoliv byla pečlivě provedená) s prominutím díky nepovedenému a zběsilému střihu, úplné hovno, tak tady si vychutnáte každý headshot, groinshot… už jen chyběly doprovodná komba jako z herního Bulletstormu. Do toho všeho se trefuje i skvělý soundtrack, gradující tempo a o dech beroucím vizuálu snad ani nemusí být řeč. Můžete namítat, že to je všechno tak nějak přehnané, ale to by akční film měl být, ne? A i přes to všechno si film po celou dobu drží svou neuchopitelnou eleganci. Ať je to tím, jaké sympatické antihrdiny máme, že to je všechno, jak v době ušlechtilých rytířů, kde každý boj má i přes nekompromisní brutalitu svá pravidla a ty se ctí na obou stranách barikády nebo slušným vystupováním, dodržováním dress codu, důsledným plněním pravidel… Stačí se jen zamyslet nad tím, co chcete po tomhle žánru – vše tu skutečně máte. Není nouze o automobilové honičky, tvrdé přestřelky, nelítostné pěstní souboje i tu narazíme na “Báthoryovskou” erotiku a kdo si pořád brumlá, tak ať si zkrátka pustí nějakou klasiku s Arniem.

Sympatičtí herci byli devízou už v jedničce, teď tu máme, jak ty staré známé, tak i nové, půvabné charaktery v čele s Ruby Rose nebo Commonem pro dámské publikum a Keenu nestárne! Byl jsem v šoku, že je Reevesovi už 52, já provádět tohle (vím, že existuje taky něco jako kaskadér), tak skončím v “excommunicadu” už v první vteřině. Film mě jednoduše bavil už od začátku, kdy jsme tak trochu mystifikováni tím, co bude vlastně Johnovým hlavním úkolem, až do úplného konce. Škoda, že si svou revenge nevydobyl Johnův sidekick, ale jsem si jist, že jeho čas nastane. Hlavně ať se nic nepokazí, což se mi zdá po tomhle majstrštyku dost nepravděpodobné.

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x