Killzone je u mě snad ještě horší případ než s Halo, co se týče zkušeností s touto herní sérií. Vzhledem k tomu, že jsem nebyl vlastník žádné konzole a hra se objevila jen na PS2, byl tedy únik této hry mým očím naprosto zřejmý. Při projíždění bohaté knihovny PS Store na PS3, kde bohužel chybí ostatní díly Killzone, jsem byl ale rozhodnutý, že aspoň ten jediný dostupný první díl určitě zakoupím a vyzkouším. 

Za Killzone stojí holky a kluci z Guerrilly, co udělali Horizon: Zero Dawn, aha, takže oni umí i střílečky! A na konzolích…, je mi jasné, že hráče by na PC asi moc Killzone neoslnilo, jenže, kdo ví. Taková jedna z prvních vlaštoviček, že se to dá dělat lehce filmově a hlavně zábavně.

Hra se odehrává v roce 2357, při osidlování kolonií a disputací mezi dvěma lidskými koloniemi na bázi nefér rozdělených planetách se rozpoutal boj. Z jedné ze stran se stali plešatí mutanti – nadlidi a my podlidi jsme nuceni s nima bojovat… 

Stačily první dvě mise a bavil jsem se překvapivě výsostně, to sice netrvalo věčně a pak jsem na hru nadával, hlavně kvůli silně neohrabanému ovládání. Fakt byl hodně velký problém neustále se pohybující nepřátele postřílet, navíc jejich “elite” verze vydržely snad stovku nábojů z minigunu a paradoxně nejtěžší je bylo trefit v úzkých chodbičkách z jednoho metru. Pár stříleček jsem na konzolích odehrál, dokonce i na PC jsem si celkem dost užil hraní Half-Life s Xboxovým gamepadem. To nic nemění na tom, že tohle se prostě ovládá strašně a po přečtení dojmů od ostatních, rozhodně nejsem sám. 

Hru jsem si rozvrhnul na tři etapy, včera jsem odehrál tu největší porci a dneska už mi zbyly jen 2-3 mise na dohrání. Včera jsem měl hodně, co dělat, že jsem si málem rval vlasy a modlil se, aby to utrpení skončilo. Killzone prostě narozdíl od Halo nezestárnul vůbec dobře. Blbě rozestavěné checkpointy, vůbec nenalézáte munici třeba pro Ricův minigun, proč třeba ji nenajdu v nějakých temných zákoutích? AI vašich spolubojovníků je otřes, pořád se pletou pod nohy a když zrovna jste fakt pod palbou, tak se na vás vybodnou – ještěže nemusíte řešit jejich umírání. Generické prostředí, hlavně v docích to bylo ubíjející, pořád dokola a pak ty hlášky! Hlavně u Helghastů, to mi tak lezlo na nervy ty opakující se výkřiky, že jsem prostě musel v kůži Rica rozsévat smrt. A pak jsou tu dost slušné problémy s frameratem.

Možnost zahrát si od určité mise za 4 postavy je celkem fajn prvek, který sice neovlivňuje tolik průběh misí, jak byste asi chtěli, ale dokážu si dobře představit, že to bylo ve své době vítané zpestření herního zážitku. Postavy jsou sice otravně šablonovité, ale přesto jsem si animace užil a čtveřici oblíbil. Stejně tak jako dialogy mezi nimi, hlavně špičkování mezi Hakhou a Ricem bylo super. Je jasné, že za Rica jsem hrál nejvíce kvůli jeho minigunu, ale on to není špatnej charakter, což na konci dokázal. Lugerová mi zase připomínala silně Sandru Bullockovou…

Přesto jsem si po té noční pauze dneska ty zbylé tři mise užil, chcípnul jsem snad jen jednou a i ten můj “aim” se kupodivu hodně zlepšil. Takže je zase po nadávání a nálepce 4/10. Každopádně pořád netoužím si teď hned jít sehnat další díly, které vyšly exkluzivně pro PS3, ale pokud by se někdy objevily remastery, tak si je s chutí zahraju! Zase je tu to svrbění na míše, že ono mě to podobně jako Halo docela bavilo a na konci mi bylo líto, že je konec a to je divný, navyšujeme o rovný bod.

HODNOCENÍ

5/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x