Teď když jsem se rozhodnul konečně na to napsat recenzi, tak jsem si chtěl dát šíleně moc další díl a zase si promítal první díl v paměti. Nvm proč, ale tohle mě nějak dostalo. The Sopranos je zkrátka další seriálový klenot a zarážející je, že jsem o něm nevěděl totálně nic a nebýt Bludra, tak by to trvalo i nadále. Zarážející i je, že je to seriál z produkce HBO a že o něm u nás zase tak moc lidí neví. Na Sopranových není tak skvělá ta tématika, ale jak je to natočeno. Nejvíce se mi líbí ty oddychové scény, ne ty mafiánská vyjednávání atd. Prostě, že se to zaměřuje na něco jiného a je to podáno skvěle, např. nejvíc se mi líbila scéna, jak rodina griluje a k tomu hudba z rádia, ideální atmosféra. Nebo jak Tony ráno krmí kachny :D. Tohle se mi prostě na tomhle seriálu líbí, prostě to neopomíjí ani normální scény, kde se vesměs nic neděje. Ale to už se vyjadřuji rovnou k dílu, jdeme se podívat na to, o čem tento díl je.

Seznamte se s hlavním kápem Tonym, který si právě projíždí New Jersey a poté se objevuje na konzultaci s psychiatričkou Melfiovou. Dozvídáme se, že se Tony zhroutil. Tony vede business ve zpracování odpadu, ale ve skutečnosti je to kápo rodiny Sopranových, ano mafie. Všechno má svůj začátek, a tak nám Tony při konzultaci odhalí ve flashbacích více než Dr. Melfiové. Samozřejmě se dočkáme i nějakých těch mafiánských akcí, jak jste zvyklí. Nejzajímavější je vyřízení účtů se synem české rodiny v New Jersey, který se mu se*e do businessu. Ač se to nezdá, tak Tony má problém. Má problém s kačenami, ne vážně, ty jsou do toho taky zapletené, ale hlavně prostě problém v tomhle oboru. Ten českej spratek je sice vyřízená záležitost, ale je tu i problém, že se strýc Junior chystá vyřídit účty na jeho území s Pussy Malengou. K tomu má ještě Tonyův syn narozeniny, atd. Je toho prostě na Tonyho moc.

To by bylo asi k nastínění příběhu tohoto dílu, možná to nezní tolik atraktivně, ale přesvědčte se sami. Pokud jste měli rádi Kmotra, Mafii dohráli několikrát, tak je to pro vás jasná volba, ale i tak bych to zkusil, pokud vás alespoň trochu mafie zajímá, nebo pokud máte rádi kvalitní seriály, jakým The Sopranos bezesporu je. Pro mě to bylo prostě skvělé překvapení, potěší i narážky na Kmotra – fakt si budete libovat :), vzpomeneme na Luca Brasiho a další. Dále potěší i skvělý humor, například Tonyův sen o šroubu, na to nezapomenu. Prostě je to pecka, ještě bych chtěl upozornit, že zatím nejde moc o akci, takže pokud se těšíte na mafiánské přestřelky, tak si ještě asi počkáte. Tady je to o něčem jiném, o rodině. Ale jak říkám, zkuste to! Musím pochválit i herce, kameru, atmosféru, všechno a to mám za sebou první díl! Váhal jsem nad desítkou, prostě to grilování… Ale devět :). Jinak tenhle seriál si odnáší opravdu hodně cen, stačí se podívat na Wikipedii.

INFO

Oficiální stránka:
http://www.hbo.com/sopranos/
Ostatní stránky: http://www.the-sopranos.com/
http://www.sopranoland.com/
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sopranos
ČSFD: http://www.csfd.cz/film/69506-sopranos-the/
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0141842/

Název dílu: The Sopranos S1Ep1/Pilot
Žánr: Krimi/Drama
Premiéra: 1999
Délka dílu: 50 minut
Natočeno: USA
Hrají: James Gandolfini, Edie Falco, Jamie-Lynn Sigler, Michael Imperioli, Lorraine Bracco, Tony Sirico, Steve Van Zandt, Vincent Pastore…
Režie: David Chase, Timothy Van Patten, John Patterson, Allen Coulter, Alan Taylor, Steve Buscemi, Jack Bender…

HODNOCENÍ EPIZODY: 9/10
Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x