IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0295492/

ČSFD: http://www.csfd.cz/film.php?8837

Info:
Název filmu: O statečném kováři

Žánr filmu: Pohádka/Rodinný
Premiéra: 1983
Délka filmu: 1 hodiny, 20 minut
Natočeno: Československo
Hrají: Pavel Kříž, Ján Kroner, Vlado Müller, Lubor Tokoš, Ladislav Trojan, Míla Myslíková, Petr Čepek, Taťána Čechovská, Jiří Krytinář…
Scénář: Božena Němcová, Jaroslav Petřík, Bohumil Steiner
Režie: Petr Švéda

Mikeš je syn kováře a jako syn kováře se touží stát tím, co je tatínek už od útlého věku, učí se rychle a jak jde čas – z Mikeše se stane dospělý a je čas, aby vyrazil do světa. Silný, odvážný, hodný, důvěřivý atd. 😀 Mikeš bere svou palici a jde. Cestou potká další pacholky, kteří se k němu rádi připojí, protože je jejich zaměstnavatel vykořisťuje. Jeho kamarádem se tak stává mlynářský pomocník Matěj, který má rád všelijaké pečínky a pacholek Ondra, který v lese kácí lesy. A tak jdou, zpívají si až se dostanou do hospody, kde nikdo není, je neveselo a Mikeš se dozví, že se místnímu královi ztratily tři dcery. Kvůli tomu je zakázáno zpívat veselé písničky. Mikeš se rozhodne vydat do zámku, po menší bitce se strážemi se dostane za samotným králem, který mu řekne něco více a udělá na něj dojem. A tak jdou dál a cestu jim občas pokazí ošklivá stařena, Mikeš odolává, ale ostatní kamarádi mají problémy. Dozví se po malé lsti na tu ježibabu, že dcery má v držení hrozivý Černý král, který je nezničitelný, protože má srdce mimo své tělo. Mikeš pokračuje až najde dvě dcery, ale ta, co se mu nejvíce líbí, tam není. Dvě dcery předá svým kamarádům a vydává se najít svou vysněnou. To ještě netuší, že ho kamarádi podrazili. A jak to skončí, vám nepovím, ale jak tušíte – je to přece pohádka :).

Zítra jsou Vánoce (wow, člověk si to ani neuvědomuje) a je tu po delší době recenze na film, rozhodl jsem se, že to bude pohádka. Tato pohádka patří mezi mé nejoblíbenější a o Vánoce o ni nesmím přijít, letos ji ale dávají pozdě – ale říkejte to všemocnému internetu. Ano, tato pohádka není nic moc, si říkáte, ale pro mě má tato pohádka nepopsatelnou atmosféru, pěkný příběh a skvělou hudbu od Petra Ulrycha. Je tu i menší nádech hororu – pro zlobivé děti! Jediné, co mi občas trochu vadilo je délka a některé scény nejsou moc dobře vypilovány, ale toho si ani někdo nemusí všimnout. Prostě příjemná pohádka, kde opět vítězí dobro a hlas srdce – takže je v tom i poučení, tuhle pohádku vám prostě doporučuje 10 lordhellů z 10 :). Neproděláš!

Hodnocení: 9/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x