17.století a do života poklidného panství se vměstná problém čarodějnictví. I když čarodějnictví je pojem, který z nebohých žen dokáže jednoduše čarodějnice vytvořit. Hrůzný pohled na čarodějnické procesy, které jsou jak primitivní, tak i nesmyslné. A takhle to skutečně i snad bylo, návrat mučidel, kterým podlehne každý.

Kladivo na čarodějnice, hodně dobrý film a opět také velká klasika, ale tentokrát to už určitě tolik nevyděsí jako v době premiéry, i když kdo ví. Film je černobílý a to je jen dobře, podobenství nikoliv jen nesmyslných procesů s čarodějnicemi, ale také i paralela na komunistické soudní procesy a je tam toho mnohem více. Atmosféra opět čiší ze všech koutů, parádní herci a obdiv patří hlavně Vladimíru Šmeralovi, který se Bobliga zhostil skvěle. Čekal jsem tu jednu scénu, který jsem se dost bál, ale to je asi nakonec v úplně jiném filmu, což mě štve, protože se tý scény snad už nikdy nedočkám. Jinak v tomhle filmu je i příklad toho, jak to vychází pěkným hajzlíkům, ono je v tom hodně paralel, nejen na komunismus a na čar. procesy, ale i na to, že žádný bůh není, takže to má velkou hodnotu. Tenhle film zkrátka musí vidět každý, ale mohlo to být ještě víc děsivější a propracovanější, ano už je, ale věřím, že se z toho dalo dostat ještě více, proto jen velice slušná osmička.

HODNOCENÍ: 8/10

Wikipedia | ČSFD | IMDb

Kladivo na čarodějnice | Witches’ Hammer

Žánr: Drama/Historický/Thriller
Premiéra: 1969
Délka filmu: 1 hodina, 43 minut
Natočeno: Československo
Hrají: Vladimír Šmeral, Elo Romančík, Soňa Valentová, Josef Kemr, Lola Skrbková, Eduard Cupák, Ilja Prachař, Lubor Tokoš …
Scénář: Václav Kaplický, Otakar Vávra
Režie: Otakar Vávra

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x