Oznámení Mafie 3 je jistě dostatečně velký důvod ji věnovat příspěvek. Pamětníci jistě ještě budou pamatovat na můj nepříliš povedený vtípek v podobě aprílové recenze na Mafii 2. Mafia (ta první) je zkrátka srdcovka pro nás všechny a je to vcelku pochopitelné, proto každý krok v této řadě se musí důkladně prozkoumat a najmout si detektivy z LA Noire.

Však Mafie 2 snad byla jedna z posledních her, na kterou jsem se fakt fanaticky těšil jak za mlada. Na dovolené jsem trpěl, když vyšlo demo a já neměl možnost, jak si ho zahrát. Naštěstí to uteklo jako voda a už to lítalo, když se mi dostala do pacek hra plná (mj. se mi povedlo hru i vyhrát s tričkem!), vychutnával jsem si jí jako čerstvou nektarinku. O to víc bolelo to, jak Mafie 2 vlastně dopadla. Hodiny a hodiny jsem to řešil s kamarády po chatu, psal si své vlastní teorie alternativních zakončení, pokračování apod. Nemohl jsem překousnout absenci vedlejších misí, vystřižené scény, zarážející a hloupé bugy a prázdnost DLC.

Ne, Mafia 2 rozhodně nebyla zlá hra. Sám jsem ji dohrál asi 7x. Jenže zkrátka očekávání bylo hrozně obrovské a že už u toho nebyl otec Mafie Dan Vávra až do konce tomu moc nepřidalo. Dnes už nemá samozřejmě cenu to rozebírat, ale všichni moc dobře vědí o čem tady píšu. Pokud jste si mysleli, že tyto obavy nám vymaže z paměti přicházející třetí díl, tak vás musím varovat, ono to totiž možná bude ještě horší…

Na právě probíhajícím GamesComu jsme měli možnost vidět kromě traileru i záběry z hraní. Dovolím si takovou malou odbočku s malým povzdechnutím, že se nám zase nějak množí nové hry, které jsou buď pokračováním nebo rebootem a všelijakým presequelem… Quantum Break za novou IP taky moc nepovažuju… A Unravel je trochu málo, určitě je ještě prostor pro nové IP, podívejte se na ohromující Life is Strange, kterému holdují i taková jména jako Shuhei Yoshida.

Trailer jste snad už viděli všichni a jistě jste si také položili tyto otázky: Bude hra v češtině? Navážeme na druhý díl? Bude to pořád Mafie? Ani na jednu z otázek ještě hned tak odpověď nedostaneme, nicméně už si z posbíraných redakčních střepů všude kolem, můžeme vytvořit obrázek.

Nezačneme však pesimisticky. Chválím rozhodně výběr ročního období, posouváme se do roku 1968, což byl třeba u nás zlatý rok, co se týče filmové produkce. Vzniknul třeba masterpiece Spalovač mrtvol, jež nám ožehnul i hlavního hrdinu, který je mulat. Takže živo bude mnohem víc než z Vitova návratu z vězení… Právě probíhá válka ve Vietnamu a my se chopíme role Lincolna Claye a jak už víme o jeho backgroundu, narážíme pomalu na první zápor. Nevím proč, ale hlavní hrdina je mi oproti charakternímu Vitovi hrozně nesympatický. Rozhodně by mi nevadilo, kdybychom hráli třeba i za vietnamce, ale ten proslov z traileru mi prostě neseděl (za to mi tam velmi seděl Vito opodál). Je z toho znát, že se posouváme čím dál tím víc od původního kouzla první Mafie. Jasně, že nemůžeme zůstávat na místě, ale česká “generace” si hrála s tou americkou jaksi po svém. Tohle je americké bez “české stopy” a to je škoda. Rozhodně to nemíním v tom slova smyslu, že se na hře nepodílí Češi, kteří se podílí (snad) :). Grafika je parádní, i když pár záběrů za bílého dne se mi moc nezdá, ale na to je ještě čas doladit. Ono vůbec gameplay video je takové nešťastně divoké a přepálené. Z těch vybuchujících aut jde až hrůza! To tedy jestli se trochu neupraví, tak to bude setsakramentsky bolet. Kdyby to bylo aspoň někde v mezích realistického chování, ale tohle je prostě přepal. Ačkoliv některé záběry ze života nočního města jsou k nakousnutí.

Byl by nesmysl hru odsoudit k záhubě aniž by ještě spatřila světlo světa, každopádně vylepšovat je ještě opravdu co. Na druhou stranu mám takové tušení, že se některé věci, které mi vyloženě štvou, už moc upravovat nebudou. Mafia 3 pořád může být obrovským překvapením, hrát se to bude dozajista dobře, hlavně milovníkům “GTA” her. Jenže Mafia vždy stavěla hlavně na příběhu, atmosféře a máchání s granátomety s průlety mezi kulkami ve stylu Just Cause či Saint’s Row hře vážně nesedí. Byl bych nerad, kdyby se z toho stala přepálená akční jízda. To by si Mafie prostě nezasloužila, snad vývojáři vědí v čem hlavně tkví duch a kouzlo Mafie. Inu, musíme počkat a třeba se ještě budeme divit… doufejme.

mafia3_city

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x