Predátor je klasika, samozřejmě, že se víc přikláním k jedničce, na kterou se prostě dá dívat pořád, nezapomenutelná nabouchaná parta v čele se Schwarzeneggrem s tak zjetými hláškami, že by se člověk p*. Nové pokračování bez trojky, ale se S – Predators je naštěstí spíše návrat k jedničce a to možná v některých momentech až moc (není to zlé rozhodnutí, ale dneska se to moc nechytá, já jsem toho důkazem). Chvilkama působí jako zbytečný remake. Herci nejsou nijak velké hvězdy, to ale neznamená, že by to byli nějací amatéři a ani to, že byste je neznali, jen nečekejte návrat Arnieho, nebo Glovera, ale líbili se mi a je škoda, že se nevyužívají častěji k nějakým těm lepším rolím, teda zase až na výjimky. Adrien Brody třeba je v poslední době celkem v kurzu. Jeho postavu mám vsugerovanou s Pianistou a je prostě takový divný a nevím, proč mi pořád nemůže v těch filmech sednout, i když jsem si na začátku myslel, že si ho zprotivím ještě víc, tak tuto roli zvládnul kupodivu dobře a vůbec mi nevadil a to byste na něj tohle neřekli, co? Nechte se překvapit. To samé se dá říci i o dalších dobrých a nehvězdných hercích jako je Trejo, nebo Nikolai z 15 minut s Rodenem :). A nejlepší je… Alice Braga, nejen, že je sexy, ale dokázala se ujmout výborně své role.

Příběh je takový nějaký nedovařený, naštěstí ale spád filmu nedovolí nad ním nějak víc dumat, každopádně při případném pokračování (on ani v klasice nebyl nijak originální a jaké to bylo podívání, i když těch klišé tam bylo kupodivu méně), které bych kupodivu uvítal, bych byl rád, kdybychom se dozvěděli víc o partě, o kterých nevíte a u některých dokonce až do konce (slovní hříčka) ani, jak se jmenujou. Stejně tak i na straně predátorů bych uvítal větší prostor, protože jich moc není… Jo a nevím, jak vám, ale mně to kámošení s lidmi u predátorů sedí, kua doufám, že jsem teď něco nespoilnul, ale prostě se mi to líbilo. Predátoři jsou prostě pořád super sympaťáci, ehm… Jen by to chtělo fakt je víc vidět a víc bojů. Film mohl být klidně i delší, protože jsem si ani jednou nezívnul. A vyloženě se tu najde pár opravdu příjemných nápadů, některé ale jsou i klišovité rádoby cool a dokonce zbytečné, Predátoři zkrátka trpí pořád tím stejným neduhem jako většina moderních filmů, nevyhýbá se určitým už ohraným klišé a prostě je to takový moc načinčaný. Donutilo mě se to i zamyslet, proč se do takových filmů (není to případ Predators) dává takovejch peněz. Jak to může bejt pořád tak výdělečný business. Stejně tak jsem se kromě těchto hledisek zaměřil i na budoucnost filmů a hlavně jejich efektů. Jasně, že už dneska je to na takové úrovni, že ani nepoznáte, co je vytvořeno na počítači a co není, ale pořád je vidět, že se to dá ještě zlepšit – a to je dobře a ani to neznamená, že by vsuvky vytvořené na počítači vypadali kýčovitě. Psi byli super, ale pořád je to tak nějak nepřirozený. Už se těším až se konečně časem začnou oživovat hvězdní herci a natočí se pokračování Slunce, Seno se stejnými herci a pokud možno i s jejich hlasem a doufám, že snad i s jiným režisérem :D. Stejně tak jako pokračování Homolků… No, to se asi jen tak nedočkám, ale byla by to paráda oživovat herce a pokračování :). Snad se dočkám aspoň toho. A 3D to být nemusí.

Jo zpátky k příběhu, začátek vyloženě… no prostě takové wtf? Volný pád do džungle, setkání s ostatními a co teď. Nějak mi to připadá, že scénaristé tak nějak nevěděli, jak nahnat povedenou partičku do džungle. Snad se dozvíme něco víc v potenciálním dalším díle, na který možná snad taky mysleli. Jinak je to ve skutečnosti nějak takhle – “vojáci a psychopati se objeví v neznámé džungli, kde je budou nahánět predátoři” a takhle to plytké skutečně je a pokud víte, jak skončila jednička… tak tohle bude nějak tak stejný. I když, kdo umí vidět pod obraz, tak příběh není až tak úplně prázdný. Další z věcí, která mě potěšila byl nenápadný návrat k jedničce 🙂 (těch návratů je víc) a rovněž příchod Predátora/Nepredátora, cloaking wtf? A nesmím ani zapomenout na skvělý hudební podkres, známé melodie… skvělý! Nebylo to vyloženě špatný, rozhodně lepší jak ty s*ačky Aliens vs Predator, u kterých jsem pomalu usínal, ale skouknout je někdy musim. Ještě to chce dalšího Vetřelce a pokračování tohohle filmu, kdy se nebudou bát tvůrci trochu odvázat, dají nám větší masakr a trošku nám osvětlí víc věcí, protože tohle je prostě možná až moc remake, ale mně se líbil, třeba to byl záměr. Jo a ten příběh… i když akcí a spádem se to dá zahladit… Predátoři jsou zkrátka sympatické potvory a moc se neobjevujou. Pokud máte predátory rádi, tak rozhodně neváhejte tohle skouknout. Stejně tak i ostatní, je to skvělé zpestření nudného večera a dobrá pocta proslavenému originálu. A škoda, že to nevyšlo s tím Arniem, to bych dal možná i deset :D.

8/10

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x