Konečně je tu ona očekávaná věc, aspoň pro někoho z vás, opět se vracím k tomuto tématu a vy se dozvíte zajímavé věci a současné názory, každopádně většina z vás, která ví jaký mám k tomuto seriálu vztah, bude velmi nemile překvapená. Přichází Prison Break: The Truth

ÚVOD

V té době, co jsem se začal dívat na Prison Break, ho zase tolik lidí neznalo, hlavně myslím v ČR, v Americe už byl dávno hitem. Poté, co ho začala dávat Nova, stal se známější ještě více. Ale Novu komentovat nebudu, protože přístup k seriálu je otřesný, Nova se snaží s ním konkurovat v pozdních hodinách s Heroes, kdy si stejně najde na něj čas jen pár vyvolených + stejně většina, co si ho oblíbila si zbytek dílů stáhla a čeká na další díl jako my. Hlavně, že Ordinace jedou v prime time :). Ale, jak už jsem psal, o tom mluvit nechci, rozhodně je zarážející, jakou slávu si vybudoval tento seriál a také i u mě se stal tento seriál tím, že si najde vždycky svůj koutek v mém srdíčku, možná vám to nedochází, ale myslím to tak nějak v minulém čase, protože to, co se děje teď, se mi neukládá nikam. Prison Break ztratil pro mě svou tvář a už nikdy nebudu mít k němu takový vztah jako dříve, ale jedno je jisté, stále to bude pro mě ten nejlepší seriál, jaký kdy vznikl, ale s tím rozdílem, že nebudu brát v úvahu třetí sezónu, která všechno totálně pokazila a PB už mi nemá mně osobně, co nabídnout. Zkrátka se můj přístup k seriálu rapidně změnil, i když pořád ho mám rád, ale prostě něco ze mě udělalo to, že už to nikdy nebude jako dřív a že už ho neberu jako srdcovku, ale jen jako skvělý seriál, což je pro mě docela blbá věc. Zkrátka jsem vystřízlivěl a nebude to trvat dlouho a vystřízlivíte taky. To, co si může dovolovat Lost nebo 24ka si pro mě nemůže dovolovat PB, protože ho zkrátka beru jinak, já vím, že je každému jedno, jak se k seriálu stavím, ale prostě vám chci svůj názor interpretovat v plném rozsahu. A už opravdu ne každý díl by ode mě dostával 10/10… Pokračujme dále.

Jsem velký fanda PB, to ví každý, dá se říct i tak trochu hardcore fanda, teda aspoň dřív určitě, hledal jsem a hltal jsem každou informaci o seriálu, ze zákulisí, jednotlivé epizody jsem žral jako nikdo, koupil jsem si triko s PB a byl jsem vlastně součástí PB komunity, kterou ale i teď opouštím a abych byl přesnější, tak hovořím i o stránce prison-break.cz, která u mě klesla ještě víc než seriál. Kde se ale stala ta chyba, ten zlom? Já vám to povím, stalo se to ke konci třetí sezóny, kdy jsem konečně vystřízlivěl a uvědomil jsem si, kde je pravda. Nejdříve jsem si myslel ze skouknutí posledního dílu (3×13), že byla chyba ve mně, že se mi to tak nelíbilo, ale ani vzápětí a po dalších týdnech jsem nezměnil na PB názor. Při tom třetí sezóna zkazila všechno, co mohla. Trápí mě to dost, škoda, že se do toho PB pouštěl. Ano, chtěli jsme pokračování a moc. Ale ne takovéhle, jiné. I druhá sezóna se mi docela líbila a nezkazila kupodivu nic. Nejdříve jsem to dával za vinu hlavně poslednímu dílu, ale při zpětném pohledu na věc, jsem si uvědomil, že chyba není jenom tu. Prostě třetí sezóna změnila pro mě PB úplně od základů a ztratilo se ono DŮLEŽITÉ kouzlo. Přitom začátek třetí sezóny nebyl špatný, změna prostředí do tvrdého života vězení v Panamě, nové problémy, nové příběhy, napínavé momenty. Prostě jsem tím ze začátku zase žil, prožíval jsem i husí kůži, kterou jsem vždycky ze seriálu míval. Něco taky zkazily stálé pauzy a natahování k dalšímu dílu a také některá klišé, ale pořád jsem to měl hodně rád a pak přišel poslední díl, se kterým jsem se rozhodl s PB skoncovat jako se srdcovkou a teď, co se děje v průběhu natáčení 4. sezóny mi kazí dojem ze seriálu ještě víc, stává se z toho komerční břečka. Ano, čekám pořád a jakmile se seriál opět rozběhne, budu se dívat, ale prostě už to bude jen koukání na dobrý seriál..

PŘÍSTUP K SERIÁLU

Dlouho jsem měl v poznámkovém blogy tyto poznámky, které konečně zveřejním a ty vám objasní vše, jsou ještě z doby dokoukání posledního dílu, kdy jsem všechno z fleku musel napsat. A to jsme se tak těšili, to jsme tak doufali, i já, co jsem byl ještě opojen falešným kouzlem, vymýšlel famózní zakončení seriálů, z kterého nemohl ani Whistler, kdy se objeví Paul, který přijede k našim hrdinům s černou dodávkou a řekne: “Pojďme dokončit, co jsme započali”. Započne divoká bitva v budově Company, kde hlavním bossem bude Padman, dozvíme se vše podstatné z dlouhého rozhovoru, napínavé flashbacky, Michael si promítne před sebou vše, zažijeme nečekaný zvrat a vše skončí zničením Company a třeba se i objeví Sára (tady možná později dojde ke kompromisu, že tady jsem si ji přál a pak ne, ale vemte si to takhle, scénáristé ji rozhodně nenasadí do seriálu tímto způsobem jaký si přeju) a všechno finálně skončí a budete z toho vyjukaní ještě měsíce, ale to je pouze sen a takhle to nebude, finále bude ještě tak jiné a dočkáme se ho někdy v roce 2019 v 21. sezóně… Ano, možná trošku tvrdá ironie, ale mě k tomu ten pocit ze seriálu dohání.

A tady máte tedy dojmy z posledního dílu, z kterého pochopíte, proč jsem změnil rapidně svůj názor na seriál. A schválně ho vám dám v plném znění, jaký jsem ho psal.

prison break

Nikdy jsem si nemyslel, že se dostanu k tomu, abych seriál pomlouval, ale bohužel je tomu tak, i když jak se to vezme. Prosím ty, co zajímá PB a nedrží krok s námi a neviděli poslední díl, tak prosím nečtěte, kvůli spoilerům a překažení radosti. Byl to ten nej seriál, ale zůstanu žít stále jedničkou, kde to skončilo vlastně útěkem z vězení, ostatní se stala jen nastavovaná kaše. Jako tentokrát další open end, ale když už má být, tak takový jako u první sezóny. Slibovali nám oživit starou postavu a místo toho vyloženě trapný flashback se Sárou, haha vysmál jsem se, protože tohle je prostě součást seriálů tohle se nepočítá jako překvapení, spíš podezřívám, že to byl jen tah na nás, abysme se to na dívali. musím říct, že teď už mám ze seriálu pocit takový, že jde jen o prachy a lepší bude, když seriál opravdu skončí, samozřejmě, že bych se dál díval, ale musí se to vyřešit, tohle je prostě už na mě moc a Mahone mě vůbec nepřekvapil, už to bylo prostě moc překombinovaný, zase hafo nových otázek, už jsem toho přejedený, možná jsem se na to díval v nedobré náladě, ale to není pravda, schvovával jsem si díl jako hřeb večera a nakonec jsem se opravdu zklamal a divil jsem se, jak si díl všichni pochvalují. Jsem velký fanoušek PB, vím o něm opravdu hodně a stalo se z toho hobby, ale tímto dílem jsem si uvědomil, že to je jen pouhý seriál. možná tomu tak není, možná ano. Všichni se těšili na Paula, nic, nevyřešené odpovědi, nové otázky, překombinovanost. Konec byl už vesměs, když to srovnáte s první sezonou, absolutně něco jiného. Jinak Lost je také překombinovaný a nesmyslný, ale na něj se prostě dívá člověk z jiného úhlu, baví ho to a ani to moc nevnímá, zároveň ale vstřebává, prostě Lostu to vychází, zároveň je to i sci-fi, hlavně si zachovává svou tvář a je to zábava, ale tohle je prostě Lost – něco jiného. Jinak nic se vlastně v epizodě nestalo, uvědomte si to, když se na to tak podíváte, tak tento “konec” byl vysloveně takový, že všichni přežili. Kdyby aspoň Sucre zemřel, čekal by nás šok, i když si to nikdo z nás nepřál, prostě jsem necítil žádné vzrušení nic. Max. mě dojmulo přijetí domů s McGradym (nebo, jak se jmenoval ten basketbalista), což bylo dobré, ale jinak nic. Bohužel už mám ze seriálu pocit, že to je o penězích a že čtvrtá sezóna nevyřeší nic, přál bych si, aby to pokračovalo, je to kompromis. Chci, aby se to udělalo tak, že by chcípnul ten Padman, což je vlastně Shales. Ale… Jakou roli hraje Mahone? Už jsem toho prostě přejedený a je mi to líto. A vysloveně tedy to pro mě není nejlepší díl sezóny a také ani vysoké hodnocení bych nedal. Prostě je to tak, že se mělo něco konečně VYŘEŠIT a ne tohle! K tomu ještě ty řeči o spinoffu, Molly, fakt už toho mám bohužel pokrk. Prison Break RIP – komerční shit, kdy už jde jen o prachy.

Samozřejmě, že je to také tím, že byla stávka scénáristů a že se tak nějak plány pokazili, dále je to jenom seriál a lidé si přejí, aby seriál pokračoval, ale hlavně se to nesmí stát komerční břečkou s nesmyslnou překombinací scén a zvratů. A pořád neříkám, že může být 4.sezóna dobrá, ale 1.sezóna ta byla geniální a na tohle se už musí koukat jinak a zkrátka ano i druhá, ale třetí už byla přehnaná, zkrátka uvidíme, jak všechno skončí a jaký nakonec bude můj finální verdikt.

Tak vidíte, je už vám jasněji? Prostě ale PB mi jinak nedá, i ty rozhovory se mi zdají plné ironie a všeho možného, je znát, že to už moc nedělají pro fanoušky… Ale, abych nehanil jenom seriál, tak určitě třetí sezóna nabídla největší šok v období seriálu a to byla smrt Sáry, nečekal jsem to. A aby to nebylo jen o tomhle, zastavíme se třeba u toho, jak se mi líbí český dabing, na Novu nekoukám, to ne, ale první díl jsem si nenechal ujít a uložil jsem si poznámky k postavám, tak vám to sem hodím, bohužel nvm, jak se povedlo nadabovat Mahoneho. Linc – slabý, pištivý hlásek, který se k němu vůbec nehodí, největší průser v dabingu. Papež – až na to příjmení, rofl, to docela ujde. Michael – co se dá dělat, někoho tak výjimečného nenajdete, ale Rašilov, no prostě… zvyknete si. Sucre – dobrý. Veronika – asi nejlepší společně s T-Bagem. Bellick – tady nvm co si o tom mám myslet, Táborský je dobrej herec, ale proč proboha dabuje Bellicka. Abruzzi – ujde. Sára – dobrý. Kellerman – tak ok, ale to vykání xDD. Takže ve výsledku to docela Nova poku*vila no, ale úplná s*ačka to není. Ale teď už se zase vraťme k těm nepříjemným věcem.

PŘÍSTUP KE KOMUNITĚ V ČR

Můj oblíbený web www.prison-break.cz, na který jsem chodil skoro každý den, mě odradil jak mohl a zjel jako seriál. Opravdu tohle mě snad mrzí více, jak seriál. Tak zaprvé nová změna webu a s tím související nával nových lidí a lam. Nejvíc mě skoro urazilo, že pod popisama epizod už nejsem jmenován jako autor, ale Beďas, při tom text je můj stále (kontroloval jsem). Tohle je docela svinstvo, za to, co jsem pro ně udělal. Takže s nějakou pomocí nebo s přátelským vztahem k redakci, a že jsem s Coudym někdy řeč prohodil, je konec. Nechci je víc hanit, tohle by stačilo. Vzhled webu je docela dobrý, s ním přišel nový systém tzv. vězňů. Dobrý nápad, ale hospodaření s ním je něco… Nejdřív jsem si řekl, že se připojím taky, ale nešlo mi to, protože mi přišel nějaký chybný mail, tak jsem se na to vykašlal a teď už se kór nepřipojím, mělo to být bráno jako takový dobrý prvek navíc, ale je to omezení všech uživatelů a vlastně je to systém, který dokáže zkazit všechno. Tak třeba mě dostalo, že jako normální uživatel si nemůžete objednat nějaké ty bonusy, co zprostředkovává web jako plakáty, trika a tak. Teď teda jsem si jistý, že se na takových 75% vyse*u i na triko, které jsem chtěl. Protože takovýto přístup? S tím jděte někam! Ale jako triko bych si objednal, protože prostě je to dobrý suvenýr, nekoukal bych se na to, kde jsem ho získal. Ještě ale o tom ve finále hodně zauvažuju. Taky mě dostává systém nově zřízených diskusí u postů, že ty novější vězni píšou téměř nečitelným textem, tohle je vážně k smíchu, omg, tohle je pěkný příklad omezování normálních uživatelů, kterým nejde o to, aby sbírali nějaké trapné body, vždyť to mělo být k zábavě! Ale i tak navštěvovat web budu pořád, sice pro mě ztratil svou tvář, ale kde jinde se člověk dozví takové informace v češtině. Když si vezmu, jak jsem se s*al s popisama epizod…

Další věcí je fórum, které také změnilo svou tvář, čímž se mi znechutilo narozdíl od webu, protože přehlednost a uživatelská přívětivost je ta tam a musím využívat fórum podobné klasické formě, protože to nové, to je nepřehledné až… Ale i to si člověk zvykne, ale prostě blbě se to ovládá, aby se vám odznačily témata a nebaví vás číst příspěvky, tak musíte označit poslední list, jinak se vám to neodznačí. Hodně mi tam chybí také featurka “mark read”, protože jsem přestal číst většinu témat, čtu jen to nejdůležitější pro mě, dřív jsem četl opravdu všechno! Ale prostě i tohle se mi znechutilo, a tak jako u iCe rychle odznačit témata a pryč. Měli by si vzít příklad z iCe fóra, kde je “mark read”, iCe sice nečtu, jen to důležitý, ale líbí se mi tam :D. Zkrátka víte, co tím chci říct. Také mě štve prostě nová komunita, která zku*vila i iCe. Objevilo se – hlavně v diskusích na webu hafo lam, kteří jsou většinou z Novy a nechápou pravou podstatu seriálu. Dále se jedná většinou o puberťáky a už se nebudu k tomu moc vyjadřovat, škoda, že se stal PB tak komerční.

Dejte si něco k pití a posilněte se a můžeme pokračovat dál v kydání špíny na PB!

SÁRA ŽIJE!!! JUPÍÍÍÍÍÍ (IRONIE)

Nejvíc mě dostala údálost z poslední doby, která mě taky dokopla k vytvoření tohohle postu. Tím je rozhovor s producentem Mattem Olmsteadem, který naleznete ZDE. No, dá se k tomu něco říct? Oživujeme mrtvoly a v exkluzívním stylu, tak samozřejmě, že Sáru chceme, ale takhle teda ne + takovýhle spoil xD. Prostě z toho už si dělám akorát SRANDU!

Za chvíli se vrátí i Abruzzi s Tweenerem a pozor uvidíme i sex mezi Michaelem a Sárou! Taky se mi líbí, jak mluví producent o spinoffu, ve který jsem doufal tolik, že ho zavrhnou. Fakt jim už tam hráblo v tý palici totálně, bojím se, že teda to ZKLAMÁNÍ NAKONEC VÁŽNĚ PŘÍJDE.

Sára zpět, ne že by se mi nerozbušilo zpočátku srdíčko, vždyť Sára je má láska a nejlepší herečka v seriálu, ale vystřízlivění přijde znenadání. Mohli jsme sledovat “black style” čtvrtý sezóny, ale místo toho nás čeká návrat Sáry, sex s ní a tamto už nebudu domýšlet. Myslím, že PB už nemá tímto, co nabídnout a mít nebude. Všechno se zku*vilo třetí sérií, už to není ten Prison Break a nebude. Stává se z toho víc a víc komerční břečka, kterou dopuje narůstající hype okolo publika nenažraných diváků, kterým je jedno, že se ztratí podstata seriálu. Je vidět, že lidé tvoří PB k obrazu svému, ale TAK NE! PRISON BREAK TVOŘÍ SCÉNARISTÉ, nemají se ovlivňovat lidmi, tak samozřejmě, že v jisté míře ano, ale ne obnovovat postavu, kterou bych teď už v této době radši nechal mrtvou, kvůli mému očekávanému stylu čtvrté sezóny, za chvíli nám obnoví i Kellermana, s tím se počítá na 100% – určitě taky dostávají hodně e-mailů, ale narozdíl od Sáry, Paul nepřišel o hlavu a bylo by to víc uvěřitelný, ale i tak tohle by byla dobrá věc, ale když už oba, tak už to bude trošku přitažený za vlasy, pak třeba umře Linc, lidi budou chtít Linca – ok oživíme :D. Seriál nikdy nebyl reálný na 100%, ale tímto se stává nereálnějším ještě víc, přitom jsem mu rád vždy věřil, takhle už nemůžu moc a bojím se, že se dostaví i klišé a pokud má být 4. sezóna kvalitní, budou se muset scénaristé snažit, budou muset až nad své rámce možností tvořit genialitu bez chyb. Což se nepovede, spíš od toho čekám šokující pomstu, návrat postavy, nový problém a pátá sezóna, která má vše údajně uzavřít, ale v tom přijde zásadní věc a šestá sezóna pro davy, pak možná konec? Ee, objeví se spinoff, takže neorat zoranou půdu, pojďte do Sopranos, kteří jsou ale už jiným příběhem, stejně tak jako 24ka. Všichni si to můžou dovolit to natahování, protože se k tomu hodí, ale PB je jiný příběh a také už zase sem dostávám jiné téma, které sem nechci tahat. Tak jako brzy u všech, tak i u mě přišlo vystřízlivění a už ne jen tak každé epizodě bych dával a nebudu dávat deset, proč? Seriál si to nezaslouží! A co si myslíte vy o návratu Sáry?

PŘEDEVŠÍM MI ŠLO VŽDY O ZÁBAVU, ALE I TA SE POMALU VYTRÁCÍ.

Myslím si, že by to zatím k PB do doby čtvrté sezóny stačilo. Sice jsem seriál pohanil, co jsem mohl, ale dávám ještě šanci a poslední šanci, že se ještě všechno může napravit, ale stačí jedno jediné zklamání a je po všem. Vždyť kolikrát nás seriál překvapil a to jsme měli rádi na něm nejvíce. Ale jak říkám, čtvrtá sezóna musí být geniální a zároveň být POSLEDNÍ a všechno dobře objasnit, jinak to zavrhnu ještě více a zůstávám s první sezónou, která i tak pro mě bude jako “jiný Prison Break” tím nejlepším na poli seriálů. Takže jestli se to neosvětlí a nebudou se snažit scénáristé, režiséři a herci tomu dát zase své kouzlo, skončím s PB a zůstanu jen se sladkou vzpomínkou, adios. Btw. kdo to neví, tak 4. sezóna je oficiálně potvrzená a já už se na ní mocinky těším :).
Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x